Kādēļ svarīgi rūpēties par organisma skābju un sārmu līdzsvaru?

Kādēļ svarīgi rūpēties par organisma skābju un sārmu līdzsvaru?

10. Apr 2012, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Organisma skābju - sārmu līdzsvara traucējumi ir visai izplatīti, bet mūsu zināšanas par tiem ir vājas. Pacienti par šiem traucējumiem interesējas. Vēl vairāk - dzirdēts, ka rietumvalstīs cilvēka skābju - sārmu līdzsvara korekcija ir ļoti populāra, raksta Juris Leja, RSU profesors, Dr.habil.med.

Līdzsvaram starp H + un OH - joniem organisma vielmaiņā ir ļoti liela nozīme. Normālos fizioloģiskos apstākļos tas nosaka pastāvīgu asins pH 7,36 līdz 7,44. Šī pH pastāvība organismam ir ļoti svarīga, jo pat samērā niecīgas minētā raksturlieluma pārmaiņas spēj izraisīt dzīvībai svarīgu funkciju traucējumus. It kā šķietami nelielas asins pH pārmaiņas - līdz 7,0 un 7,8 - cilvēku nonāvē, jo tiek būtiski traucētas enzīmu sistēmu funkcijas. 

pH ir organisma universiāls raksturlielums. Lai enzīmu un hormonu regulējamās funkcijas darbotos normāli, organisma šķidrumos un audos nepieciešams pastāvīgs un stingri noteikts pH līmenis. 

Diagnostiskam nolūkam pH nosaka dažādos organisma šķīdumos: asinīs, urīnā, kuņģa sekrētā, izkārnījumu emulsijā, maksts izdalījumos. 

Pacients, siekalu un urīna pH-metrija

Lai pārliecinātos par organisma skābju - sārmu līdzsvaru un saprastu, kā pacientu ietekmē uzturs, rietumvalstīs pH noteikšana siekalās un urīnā ir ļoti populāra. Pastāv pat veselas pacientu pH - metristu apvienības. Cilvēki regulāri tiekas, pārrunā savas problēmas un pieredzi, kā pret tām cīnīties. 

pH uzskata par vērtīgu raksturlielumu un dēvē par pacienta logu uz savu organismu. Tomēr, zinot, ka siekalu pH cieši saistīts ar visa organisma skābju - sārmu līdzsvara pārmaiņām un bufersistēmām, šo logu analizēsim ne tik ļoti vienkāršoti. 

Vairumam bērnu siekalu pH ir ap 7,5, bet pieaugušajiem cilvēkiem ap 6,5 vai mazāk (to saista ar kalcija jonu deficītu un nepareizu dzīvesveidu).

Māmiņu Kluba izvēle:

Basica produkti - aktīva skābes neitralizēšana tava organisma veselībai. Vairāk par produktiem lasi šeit>>