Kāda tipa mājsaimniece ir aktrise Santa Didžus?

Kāda tipa mājsaimniece ir aktrise Santa Didžus?

20. Feb 2012, 14:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau šajā nedēļas nogalē 25.februārī t/c Spice pulcēs aptuveni 100 mājsaimnieces Mājsaimnieču olimpiādei. Kamēr mēs gatavojamies olimpiādei, par mājsaimnieces paradumiem izjautājam aktrisi Santu Didžus. Kas viņai pietrūkst pilnai laimei?

Kādas trīs rakstura īpašības piemīt 21. gadsimta mājsaimniecei?

Viņa prot un spēj mīlēt visu, ko dara. Ir gudra un vienmēr ātri reaģē.

Bez kādām iemaņām nav iedomājama mūsdienu mājsaimnieces dzīve?

Mūsdienu mājsaimniece prot darīt gandrīz visu! Bet pilnīgi noteikti – viņas ikdiena nav iedomājama bez prasmes savienot vairākus darbus vienlaikus. Mūsdienu mājsaimniece ar mājsaimniecēm pirms 20, 30 gadiem atšķiras tieši ar to. Agrāk kārtīga latviešu saimniece mācēja gatavot ēst, rūpēties par ģimeni, slaukt govis, izdzīt viņas ganos, izravēt dārzu, iestādīt un novākt kartupeļus, audzināt bērnus, mazgāt veļu un grīdas, rūpēties par vīru… Mūsdienās to visu arī mākam, bet mums ļoti palīdz sadzīves tehnika, kas ir labi. Mūsdienās mājsaimnieces nesēž tikai mājās un nerūpējas tikai par ģimeni. Viņas vēl arī strādā algotu darbu un tiek ar visu galā. Sievietes, kas rūpējas tikai par mājas soli, ir nevis mājsaimnieces, bet brīnišķīgas mammas un sievas. Mūsdienu mājsaimniece ir tāda, kas gan strādā, gan paspēj apdarīt arī mājas soli.

Kuros brīžos tu kā mūsdienu mājsaimniece lūdz palīdzību savam vīrietim, kaimiņam vai jebkuram bikšainajam? Kādēļ?

Ja saprotu, ka man kaut kam pietrūkst laika, lūdzu, lai darbos iesaistās vīrietis. Nekautrējos palīdzību prasīt nedz vīram, nedz kaimiņam, tēvocim vai opim.

Bez kādām elektroierīcēm un mūsdienu tehnoloģijām nav iedomājama tava dzīve?

Man būtu grūti iztikt bez veļasmašīnas. Atceros laiku, kad mana mamma veļu mazgāja divas dienas. Vakarā viņa iemērca drēbes balinātājā, tad berza uz veļas rīves, tad nākamajā rītā baltās drēbes lika vārīties, pēc tam visu mazgāja, nesa laukā žāvēt un līdz vēlam vakaram visu gludināja. Tas paņēma ļoti daudz laika. Tagad visu atvieglo veļasmašīnas. Vēl man būtu grūti bez putekļsūcēja. Ja tā nebūtu, droši vien manās mājās arī paklāja nebūtu. 

Kuras no tehnoloģijām tev pietrūkst pilnai laimei?

Tāda tehnoloģija, kas uztaisa manikīru un pedikīru vienā sekundē. Vēl man patiktu arī tāds aparāts, kas uzreiz uzliek ideālu grimu. Ieliec seju gluži kā spilvenā un tev ir rīta grims, vakara grims vai ikdienas grims, kādu nu esi izvēlējusies. Citādāk krāsošanās paprasa tik daudz laika! Tieši tas ir viens no iemesliem, kādēļ ikdienā nekrāsojos.

Kad vēlies savam vīram sarūpēt romantisku vakaru, ko dari?

Vāru kāpostu zupu, jo pēc tās romantikas netrūkst (smejas). Ja nopietni, tad tam, ko gatavoju, nav lielas nozīmes, galvenais ir noskaņa. Šādos vakaros ļauju savam vīrietim atpūsties (jā, viņš var pat skatīties hokeju), kamēr es šiverējos pa virtuvi. Gatavoju, klāju galdu, pucējos. Apģērbam jābūt sievišķīgam un tādam, lai to var ātri novilkt :).

Kādas ir tavas ģimenes iecienītākās brokastis?

Sausās pārslas un piens. Vecākie bērni jau pieauguši, viņi paši gatavo brokastis, bet mazākajam ar vīru vāru auzu pārslu putru. Mums ar Arni garšo ceptas siermaizes. Brokastis sveču gaismā un gultā, sen nav bijušas. Būs jāsarīko.

No kādiem ikdienas darbiem vislabprātāk palūgtu atvaļinājumu?

No veļas gludināšanas. Bet ņemot vērā, ka mans veļas kalns, kad tas sakrājas, ir izgludināms trīs līdz četru stundu laikā, nav tik sāpīgi. It sevišķi, ja gludinot veļu, varu skatīties televizoru. Zināmā mērā man patīk veļas gludināšanas monotonās darbības. Tās nomierina. Līdzīgi kā ar grīdas vai trauku mazgāšana. Tīrot māju, visas domas ir pievērstas tikai mājai, galva atpūšas un arī ikdienas problēmas atkāpjas.

Kādai tev ir jābūt, lai būtu apmierināta ar savu ārējo izskatu?

Lai būtu apmierināta, man jābūt labam miegam. Sajūtai, ka esmu paspējusi izdarīt visus ieplānotos darbus un man apkārt ir sakārtota vide. Mani tuvie cilvēki – ģimene – ir mierīga un bez stresa. Ja domāju tehniski, tad ikdienā man svarīgi, lai uz sejas ir uzklāts mitrinošs krēms. Ir savestas kārtībā rokas un kājas – manikīru un pedikīru apmeklēju arī ziemā. Varu būt neuzkrāsojusies un apģērbusies nemoderni, lai tikai jūtos ērti. Sen vairs nesatraucos par to, ka neizskatos kādiem iedomātiem standartiem atbilstoši.

Cik stundu dienā tu pavadi virtuvē? Darbā? Spa salonā? Guļamistabā? Veikalos? Un sazvanoties ar draudzenēm?...

Guļamistabā 12 stundas būtu par daudz, bet man patīk ilgi pagulēt. Mēģinu ikdienā gulēt astoņas stundas. Spa salonā pavadu dikti maz laika. Šādi sevi palutinu tikai tad, ja man kāds uzdāvina gājienu uz spa. Mūsu ģimenē iegājies, ka iepērkamies apmēram reizi divās nedēļās. Veikalā pavadu apmēram 40 minūtes, toties visu ilgam laikam esam sapirkuši. Darbā pavadītais laiks svārstās no mana grafika. Latvijā ir astoņu stundu darba diena, tieši tik arī tajā pavadu. Vēl klāt nāk kāda izrāde un filmēšanās.

Virtuvē pavadu kādas divas stundas. Ēdiens jau ne tikai ir jāpagatavo, bet arī jāsaklāj galds pirms vakariņām un jānovāc galds pēc tām.

Ar sirdsdraudzeni sasvanāmies apmēram reizi mēnesī. Tad mūsu sarunas ir ļoti garas. Tik ļoti, ka dzirdu pat savā virzienā vērstus pārmetumus no citiem, ka mani nevarot sazvanīt. Ar citām draudzenēm sazvanos biežāk. Sarunas ir īsākas, jo uzreiz runājam tikšanos. Sarunai caur telefonu ir pavisam cita garša, nekā tiekoties klātienē.

Pēc kā tu visvairāk ilgojies?

Lai pasaulē nebūtu kara. Patiešām, pēc tā ilgojos. Lai politiķi būtu cilvēki, lai mēs viens otru mīlētu, bet visvairāk katrs mīlētu pats sevi. Lai mēs saprastu, ka esam kaut kas vairāk, nekā tikai dzīvas būtnes. Mūsos katrā ir dievišķā dzirksts, ko saucam par dvēseli. Katram ir jāsaprot, ka dvēseli vajag sargāt. To vajag mīlēt, tad jau arī viss pārējais sakārtosies.

Kādēļ ieteiktu apmeklēt Mājsaimnieču Olimpiādi, kura notiks jau šo sestdien t/c Spice Home?

Lai mēs sievietes saprastu, ka esam tik dažādas un mums pavisam noteikti nav jālīdzinās vienam noteiktam standartam. Mūsdienās nav tāda standarta – sieviete, mājsaimniece, māte… Mēs katra esam citādākas un ar to īpašas. Mājsaimnieču Olimpiādē varēsim satikties, priecāties, kopā atpūsties, iepazīties un saprast, ka ar savām ikdienas problēmām neesam vienas. Mums visām tās ir līdzīgas un varam viena no otras pieredzes iedvesmoties. Domāju, pēc Mājsaimnieču Olimpiādes mēs katra varēsim uzsist sev uz pleca un pateikt: „Cik es esmu forša!“

Pasākumā piedalīsies kopā ar savu desmitgadīgo meitu Emīliju?

Jā, organizatori izteica šādu vēlmi un mēs būsim divatā. Emīlija man būs kā palīgs, lai paturētu man roku un lai es pārlieki neuztrauktos. Kad Emīlija ir man blakus, uztraukuma tiešām nav. Viņa man ir kā mazais glābšanas rinķītis.

Mājas darbos viņa arī tev palīdz?

Jā! Ja esmu ļoti sakreņķējusies, parunājos tieši ar meitu. Viņa citreiz man pasaka tikai vienu teikumu, bet tas vienmēr ir tik trāpīgs un palīdzošs. Citreiz pat brīnos, kā viņa zina, ko šādā brīdī man teikt? Viņa vienmēr atrod pareizos vārdus un palīdz.

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv 

Foto: Māris Lapiņš, www.mlstudio.lv

Vēlies savā īpašumā supermoderno Rito pannu ar Ballarini Keravis WhiteStone pārklājumu? Piedalies Sieviešu Kluba stāstu konkursā un nāc uz Mājsaimnieču Olimpiādi! Vairāk par stāstu konkursu lasi šeit>> 

MĀJSAIMNIEČU OLIMPIĀDE IR JAU 25. FEBRUĀRĪ! PIEDALIES UN IESPĒJAMS TIEŠI TEV DĀVINĀSIM ELECTROLUX VEĻASMAŠĪNU. PIESAKIES ŠEIT>>