Ja kredīts nospiež maciņu un sirdi...

Ja kredīts nospiež maciņu un sirdi...

15. Feb 2010, 10:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā pēc dažādiem datiem pat līdz 50% kredītņēmēju ir problēmas ar savu parādu atmaksu. Ko darīt situācijās, kad šķiet – izejas nav, skaidroja Latvijas kredītņēmēju apvienības konsultantes  - Diāna Rasa un Vineta Sprugaine.

 

Saņemot kārtējo paziņojumu par ikmēneša kredīta atmaksu, cilvēkiem, kuriem vairs nav līdzekļu to segšanai, noteikti brīžam gribas vienkārši no problēmas aizbēgt, vai izlikties, ka tā nav, rēķinus neatverot un dzīvojot vien tālāk – redzēs, kas būs.

 

Tomēr tā ir pavisam aplama taktika.

 

Iespējams, ka vairāk kā 505 kredītņēmēju ir problēmas

 

Pašlaik gan nav pieejama konkrēta statistika par to, cik procentuāli Latvijas iedzīvotājiem ir grūtības ar kredītu atmaksu, tomēr pēc dažādiem avotiem šis skaits svārstās no 20 – 50%.

 

Protams, ir jāņem vērā izdalot problēmās nonākušos cilvēkus – vai kredītņēmējs nav veicis maksājumus jau 60 dienas, vai arī kavē dažas dienas, vai arī tomēr maksā kredīta maksājumu, bet nemaksā komunālos pakalpojumus.

 

Vēl nedaudz par statistiku – Latvijā no 15-75 gadu veco cilvēku grupā ietilpst 1,7 miljoni iedzīvotāju, no kuriem 900 tūkstošiem ir kāds kredīts. Parēķinot, ka apmēram pusei varētu būt problēmas ar to atmaksu, situācija rādās drūma.

 

Ar ko riskēja kredītņēmējs?

 

Kas tad ir pamatā tam, ka cilvēki ir ieskrējuši ar pieri sienā? Izrādās, ka tikai 6% no visiem kredītņēmējiem apzinās sekas, kādas viņus skārs tajā gadījumā, ja viņi nevarēs nomaksāt bankai ikmēneša kredīta maksājumu.

 

Tātad, tikai 6% kredītņēmēju pirms bāzt „galvu cilpā” apzinājās, ka problēmu gadījumā viņi riskē

-         ar visiem saviem ienākumiem

-         ar visu savu īpašumu

-         ar galvotāju ienākumiem un īpašumu.

 

Vēl viens no iemesliem, kādēļ cilvēkiem pirms pāris gadiem nešķita, ka kredīta atmaksa varētu būt problēma ir tā, ka ņemot kredītu viņiem bija stabila sajūta par dzīvi. Cilvēkiem bija darbs un sapnis, kā arī bija banka, kas solīja šo sapni piepildīt.

 

Diemžēl tikai retais aizdomājās, kas tad notiks, ja pats kredītņēmējs paliks bez darba, ja arī otrai pusei nebūs darba, vai, ja ģimenē pēkšņi pietieksies bērns, vai arī, ja cilvēki izšķirsies un tā tālāk.

 

Nerisiniet kredīta atmaksu aizņemoties naudu

 

Problēma ir arī tā, ka kredītņēmēji ir neizglītoti par savām tiesībām un arī saviem pienākumiem. Nonākot grūtībās, cilvēki kā risinājumu saredz naudas aizņemšanos vai nu no privātpersonām vai naudas aizdevēju „kantoriem”, tādejādi nevis risinot situāciju, bet iedzenot sevi vēl lielākās gan finansiālās, gan emocionālās problēmās.

 

Tāpat ir jāsaprot, ka parasti bez speciālista palīdzības neizdosies tikt galā. Tādēļ ja jums ir radušās problēmas ar kredītu atmaksu, netiekat skaidrībā ar bankas dokumentiem un tamlīdzīgām lietām, nenožēlojiet 15 latus konsultācijai ar speciālistu, jo rīkojoties uz savu galvu, problēmas var samilzt tikai lielākas un jāšķiras būs no daudz lielākām naudas summām!

 

Bez tam – Latvijas kredītņēmēju apvienība sniedz bezmaksas konsultācijas kredītņēmējiem!

 

Vairāk par problēmām ar kredītu atmaksu  un iespējamajiem risinājumiem klausies ŠEIT!