Ievērošu turpmāk dažas nianses, savienojot ēdienus

Ievērošu turpmāk dažas nianses, savienojot ēdienus

30. Jan 2012, 21:26 Ambera_2012/ Jelgavas MK Ambera_2012/ Jelgavas MK

Esmu atradusi priekš sevis interesantu un noderīgu informāciju. Veselīgam uzturam ir jāseko līdzi un jāzina dažas likumības ēdot dažādus ēdienus.

 

Pamatdoma ir lietot uzturā atsevišķi olbaltumvielas(gaļu, olas, sieru, garneles, vistas fileju kopā ar svaigiem dārzeņiem), produktus, kas satur ogļhidrātus (sacepumus, rīsus pilngraudu, kartupeļus,- arī kopā ar svaigiem vai vārītiem dārzeņiem) un ēdienus, kas sastāv tikai no augļiem.

 

Kad mēs ēdam, lai pārvarētu izslakumu, un vielmaiņa ir kārtībā, nav iemesla pieņemties svarā. Ja esam resnas, tas nozīmē, ka mēs ēdam nepareizi vai arī pārāk sātīgi. Lai sāktu tievēt, jāatgūst līdzsvars.

 

Atgādināšu, ka ir zināms, ka ogļhidrāti sadalās siekalu izstrādātaja fermentā, kamēr proteīns sadalās kuņģa sulā. Tā kā kuņģa sula aptur siekalu iedarbību, proteīna( olbaltumvielu) un oglhidrātu vienlaicīgi pārstrāde nav iespējama, līdz ar to var rasties gremošanas trakta traucējumi , kas var atspoguļoties arī svara pieaugumā.

 

Vēl viens iemesls, kāpēc nevajadzētu ēst ogļhidrātus un olbaltumvielas saturošus produktus vienā ēdienreizē : kuņģī nonāk tikai ierobežota daļa pārtikas. Ogļhidrāti un olbaltumvielas ir visai barojoši, kalorijām bagāti, grūti sagremojami, tie satur pārāk maz balstvielu, vitamīnu, un minerāļu . Tādā veidā būs izpildīti visi nosacījumi , lai novestu pie liekā svara.

 

Ievērošu turpmāk sekojošus likumus attiecībā uz ēdienu savienojamību:

 

1) Pēc olbaltumvielu sastavošas pārtikas uzņemšanas nogaidīšu 4h , pēc tam uzņemšu tikai ogļhidrātus.

2) Uzņemot ogļhidrātu saturošu pārtiku jānogaida tāpat 4h un tad var lietot augļus un olbaltumvielas.

3) Pēc augļu lietošanas ēdienkartē jānogaida 2h un tad var ēst ogļhidrātu saturošu ēdienu.

 

Nav vēlams savienot šādus ēdienus, kā:

- maize kopā ar sieru, gaļu, zivi vai olām

- miltu ēdieni kopā ar sieru , gaļu ,zivīm, olām

- rīsi ar sieru, gaļu, zivīm vai olām

- kartupeļi ar sieru, gaļu zivīm, vai olām

- plānās pankūkas ar sieru, gaļu, zivīm vai olām

- pupiņas, lēcas un zirņus neēst lielos daudzumos.

 

Runājot par ūdens uzņemšanu ikdienā vēl joprojām ir dienas, kad aizmirstu ,ka vajag dzert ūdeni. Tāpēc visur nāk līdzi 0,5l pudelīte ar ūdeni:) Vēlot labu dienu ! Tagad nu taisīšos uz kārtējo ūdens aerobiku pie Guntas Melderes.

 

Sīkāku informāciju var uzināt www.udensaerobika.lv!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Māmiņu pavasara skaistuma kūri atbalsta Sieviesuklubs.lv un Vivido Gym

26. Mar 2011, 19:32

Tajā sarakstā bija arī A. Brēmaņa dietaloga apmeklējums- viņam ir cita metode , ne tā ko iepriekš aprakstīju, domāju nekādā gadījumā pareizas ēšana nav kaitīga 😃
Tik katram speciālistam ir sava metode .

Meitenes , bet padomājiet pašas loģiski mēs jau esam sabojājušas savu vielmaiņu😉 Tas ka ēdam lietas kopā ko nevajzētu uzreiz ēst , lielākās porcijas kā vajag, neievērojot regularitāti , arī rada sava veida lieko svaru!!! Tas , ka mēs tagad nometīsim svaru nenozīmēs, ka mums vairs nav problēmu ar pārtikas uzņemšanu.

26. Mar 2011, 11:45

Es jau rakstīju par citu nianci ne jau , ka dala visu dienu tikai olabaltumvielas vai ogļhidrātus. Visu var ēst tik kopā nevajag uzreiz kombinēt. Jāpagaida 4h vai 2h un tad var ēst nakoso sev vēlamo pārtiku.
Uzskatu, ka kuņģa sula un ferments nesaks strādāt nedabiski. Tieši tagad kuņģim ir grūtak visu to pārstrādāt , jo kopā tiek jauti dažādi ēdieni. Tāpēc jau tas vairs nav sabalancēts uzturs😉
Mūsu uzturspeciāliste arī minēja, ka olbaltumvielas visilgāk parstradājās kunģī nekā ogļhidrāti. Tāpēc pirmos vajadzētu ēst olbaltumvielas, kas ir balstvielas mūsu organismam un tad skiedrvielas😉
Daudz un dažadu teoriju , bet man liekas tomēr ir lietas ko kopā nevajag ēst!!!!

26. Mar 2011, 10:47

Es gan šo nosauktu par Dalīto uzturu nevis Sabalansētu uzturu. Un re, ko stāsta speciālisti (iekopēts no kleoo.lv) - Jā, raksti intrnetā apgalvo, ka dalītais uzturs ir labs, organisms tiek pasargāts no kaitīgām šlakvielām, toksīniem, labi sagremojas, uzlabojas pašsajūta, krītas svars utt. BET tā tas nav. Šī teorija ir radusies sen, tad, kad vēl nebija pilnvērtīgu zināšanu par fizioloģiju. Tagad ir ļoti daudz punktu, kas apgāž dalīto uzturu. Bet šo informāciju internetā nekur neraksta, tā ir diezgan sarežģīta, jo ir jāpārzin fizioloģija, bet nu mēģināšu vienkāršiem vārdiem pateikt. Tātad.
Šeltons radīja dalīta uztura teoriju, balstoties uz vieniem fizioloģiskajiem faktiem, ignorējot citus, viņa teorijai pretrunīgus faktus. Olbaltumvielas patiešām pārsvarā sadalās kuņģa skābē, bet ogļūdeņraži – zarnu trakta sārmainajā vidē. Taču starp kuņģi un tievo zarnu traktu atrodas divpadsmitpirkstu zarna, par kuras eksistenci plaši pazīstamais amerikānis BEZ medicīniskās izglītības visticamāk neko nebija zinājis! Tieši šajā zarnu trakta daļā vienlaicīgi tiek pārstrādāti gan olbaltumvielas (aizkuņģa dziedzera ferments tripsīns), gan tauki (lipāzes , žults) un ogļhidrāti (dažādas amilāzes). Divpadsmitpirkstu zarnā nav nekādas dalīta uztura pārstrādes! Tur pārstrādājas viss, bez izņēmuma.
Kas notiek, ja sāk ievērot dalīto uzturu? Ja vairākas dienas uzturā lieto pārsvarā olbaltumvielas saturošu pārtiku (piemēram, liesu gaļu) , mūsu gremošanas sulu sastāvs mainīsies, pielāgojoties efektīvākai uzņemtās barības pārstrādei. Pēc kāda laika pāreja uz dalītu uzturu vājina gremošanas orgānu darbību, jo dažādās fermentu sistēmas netiek vienmērīgi noslogotas. Sekas, pieradušam pie dalīta uztura, ir nespēja ātri atgriezties pie normāla dažādu produktu ēdiena. Tagad iedomājies situāciju - Tu ilgi lieto dalīto uzturu, tad ierodies viesībās, kur jāēd viss un Tu arī paēd vistu ar kartupeļiem. Kas notiek? Tavs atradinātais kuņģis un divpadsmitpirkstu zarna vairs nespēj pilnībā pārstrādāt apēsto vistu kopā ar kartupeļiem un notikušais faktiski ir klīniskas saindēšanās aina. Tev paliek slikta dūša un sākas vemšana.
Vienvārdsakot - tas viss ir nedabiski! Uzturu nevajag dalīt. Vajag ēst visu (protams, veselīgi, es nerunāju par čipsiem un frī kartupeļiem). Ne velti panākumu atslēga ir SABALANSĒTS nevis DALĪTS uzturs.
Katram, protams, ir tiesības izvēlēties savu dzīvesveidu, bet ja padomu jautā man, es dalīto uzturu tiešām neiesaku. Tas ir iesakāms vienīgi cilvēkiem, kam ir nopietnas gremošanas trakta slimības, kāds ferments nedarbojas, ir izgriezta kāda KZT daļa vai kaut kas tml., bet veselam cilvēkam - noteikti nē.