Ietaupi uz pārtiku – sastādi ēdienkarti!

Ietaupi uz pārtiku – sastādi ēdienkarti!

01. Apr 2012, 12:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikam jau dižķibelei, kā tagad mēdz dēvēt krīzi, ir arī savas gaišās puses. Vismaz es un mana ģimene būsim iemācījušies dzīvot taupīgāk un, jā, pat veselīgāk. Taupīgāka dzīvošana nenozīmē dzīvot nabadzīgāk vai mazāk ēst. Tas nozīmē domāt, plānot, sekot līdzi saviem tēriņiem un trīs reizes uzdot sev jautājumu „Vai man to tiešām vajag?” brīdī, kad roka sniedzas pēc čipsu pakām, limonādēm, siera salātiņiem, bulciņām un citiem fast food produktiem.

 

Šīs metodes pamatā ir pēc iespējas retāka došanās uz veikalu. Jo tas ir jāatzīst – līdz ko tu ieej veikalā bez mērķa nopirkt konkrētas lietas, bet vienkārši „kaut ko vakariņām”, turklāt, ja nepalaimējas un esi devusies uz veikalu izsalkusi, tas naudu no maka izsūc tik ātri kā putekļsūcējs. Un kad mājās izkrāmē iepirkumu maisiņus, attopies, ka nekā jēdzīga neesi nemaz nopirkusi, taču kaudzi naudas iztērējusi. Ja arī tev ir sanācis līdzīgi, tad šī ietaupīšanas metode tev noteikti derēs.


Tās pamatā ir cītīga plānošana – katru svētdienas vakaru visa ģimene apsēžamies ap galdu un sastādām nākamās nedēļas ēdienkarti. Turklāt šādai plānošanai ir viens liels papildu pluss – es redzu, ko mēs ēdam un varu izplānot ēdienkarti tā, lai tajā tiktu iekļauti pēc iespējas veselīgāki un dažādāki ēdieni. Citādi „ātrās vakariņas” bieži vien ir tikai neveselīgas uzkodas.

1.solis. Izpēti, kas vēl glabājas plauktos un ledusskapī

Vispirms katru svētdienu izpētu, kas glabājas plauktos un ledusskapī. Tu neticēsi, bet bieži vien tikai ar to vien, kas tur atrodas, Tu varētu nedēļu paēst. Tā tiešām ir! Revidējot pārtikas krājumus, ņemu zīmuli, papīra lapu un pierakstu visu, kas vēl mājās ir ēdams.

Piemērs

Kartupeļi ~ 4kg
Rīsi 3 paciņas
Makaroni spageti 1 paciņa
Loku un diļļu saišķītis
Redīsu bunte
Salātlapas
Burkāni 5 gab.
Sīpoli ~ 0,5 kg
Tomātu mērce ½ burciņa
Šķeltie zirņi ½ paka
Marinēti gurķi

Piezīme. Milzum liels ieguvums ir salāti, redīsi, dilles un lociņi, ko nedēļas nogalē atvedu no laukiem. Ja arī Tev ir iespēja zaļumus un dārzeņus atvest no laukiem, tas tēriņus pārtikai samazinās par krietnu daļu.



2.solis. Sastādi nedēļai ēdienkarti



Nākamais solis ir, izpētot sarakstu ar pārtikas produktiem, kas vēl ir mājās, izdomāt, ko no tiem var pagatavot un sastādīt ēdienkarti. Domā tādus ēdienus, lai Tev pēc iespējas retāk būtu jādodas uz veikalu un lai arī nevajadzētu neko daudz iegādāties, bet, lai tiktu izmantots viss, kas ir mājās. Turklāt sāc ar tiem produktiem, kas ātrāk bojājas, piemēram, salātiem un redīsiem.

Mēs ģimenē stādam ēdienkarti tikai vakariņām, jo brokastis katrs ēdam citā laikā, kā arī pusdienojam katrs savā darba vietā vai skolā, taču vakariņas ir mūsu kopīgā maltīte.



Piemērs

 

Pirmdiena

Vārīti kartupeļi ar salātiem un kotletes (kartupeļi, salātlapas, redīsi, dilles un loki jau ir, nepieciešama maltā gaļa, krējums un kefīrs salātiem)
 

Otrdiena

Frikadeļu zupa (kartupeļi, burkāni un sīpoli jau ir, nepieciešama maltā gaļa un zaļie zirnīši)
 

Trešdiena

Makaroni ar maltās gaļas mērci (makaroni, sīpols, viens burkāns un tomātu mērce jau ir, nepieciešama maltā gaļa un 1 paprika, var piekost klāt marinētos gurķus)
 

Ceturtdiena

Šķelto zirņu zupa (viss nepieciešamais jau ir: gan šķeltie zirņi, gan pāris kartupeļi, viens burkāns un viens sīpols)

Piektdiena

Vārīti kartupeļi ar biezpienu, sīpoliem un siļķi (nepieciešams biezpiens, krējums un siļķe)

Piezīme.
Sestdienas un svētdienas plānojam reti, jo bieži vien esam kaut kur izbraukuši. Turklāt, ja neesam devušies uz laukiem, bet paliekam Rīgā, tad sestdienās tiek veikts tirgus apmeklējums un nedēļas nogalē tik un tā uz urrā pārtiekam no salātiem, dārzeņiem un augļiem.



3.solis. Uzraksti, kas vēl jāiegādājas, lai īstenotu ēdienkarti



Tad, kad ir saplānota ēdienkarte, pārlūko to vēlreiz. Bieži vien ir tā, ka kādu ēdienu, īpaši zupas, var ēst divas dienas, jo tā pagatavota par daudz, tāpēc, ja nevēlies ēst vairākas dienas vien un to pašu, nepārspīlē un gatavo pēc iespējas mazāk. Labāk apēst nedaudz mazāk nekā pārēsties un izliet pēc tam gatavoto zupu laukā.

Tātad - ēdienkarte ir, tagad no tās vari droši taisīt nepieciešamo preču sarakstu! Droši vien jau pamanīji, ka pirmā nedēļas pusē topā ir maltā gaļa. Tas ir ar nolūku! Ja pirmdien iegādāsies veikalā aptuveni 2 līdz 3 kilogramus maltās gaļas (daudzums atkarīgs no tā, cik liela ģimene esat), pietiks gan pirmdien kotletēm, gan otrdien frikadeļu zupai, gan trešdien maltās gaļas mērcei. Tas nozīmē, ka rūpīgi izplānojot, ko ēdīsiet brokastīs, jums nebūs uz veikalu jāiet līdz pat piektdienai!



Piemērs

 

Pirmdien dodos uz veikalu un iegādājos šādas preces:
Maltā gaļa 2,5 kg
Olas (nepieciešamas kotlešu un frikadeļu masai, noderēs arī brokastīm)
Krējums
Kefīrs
Zaļie zirnīši
Papriks
Rupjmaize
Brokastīm
Tostermaize (2 gab.)
Sviests
Palielāks siera ritulis
Tomāti brokastu maizītēm
Saldumi, augļi
Banānu ķekars
Apelsīni 2 kg
Cepumu paka
Kafija (jo tūlīt izbeigsies)



Un viss! Nopērkot tikai šīs lietas, saskaņā ar manu ēdienkarti, nākamreiz uz veikalu būs jāiet tikai piektdien.



Protams, jāņem vērā lietas, kas var pēkšņi nedēļas vidū izbeigties, piemēram, tēja vai kafija vai ūdens, tomēr to vajadzētu paredzēt jau iepriekš un iegādāties reizē ar pārējām precēm (citādi sanāks tā: aizgāju uz veikalu pēc kafijas, bet atnācu ar pilnu maisu precēm, kas man nemaz nav nepieciešamas).



Tāpat arī, ja redzi, ka tiešām ir akcija kādiem produktiem, kas nebojājas, vari tos drošie iegādāties, piemēram, grūbas, rīsus, griķus un makaronus. Lai glabājas plauktā, noteikti noderēs!


Tā izskatījās mūsu ģimenes ēdienkarte vienas nedēļas griezumā. Kā redzi, rīsi palikuši neizmantoti. Tātad nākamnedēļ varētu būt garšīgs plovs!

 

Rakstu sagatavoja Dana Roze

11. Jun 2011, 14:22

labs rakstiņš! vienīgi trakāk ir ar lietām, kuras bojājas, piemēram, piens! tam pakaļ dodamies ik pārdienas un tāpat sanāk klāt kko piepirkt neplānotu, kā saldējumu, piemēram.

princesemince princesemince 11. Jun 2011, 09:05

ļoti precīzi pateikts par to "kaut kā nopirkšanu vakariņām", jo tieši tā es rīkojos, kad vēl dzīvoju viena pati un nauda kusa, savukārt, kad jau bija konkrēti mērķi, nauda, nez kādēļ, vienmēr pēc veikala palika pāri un es vienmēr brīnījos - kā man var būt tik pilns maisiņš un tik maz iztērēts par to.