Dzimšanas dienas kliņģeris

Dzimšanas dienas kliņģeris

02. Apr 2012, 12:20 taschinka taschinka

Un atkal ir tapis viens varengards kliņģeris.Man jau pat ļoti ir iepaticies strādāt ar šo rauga mīklu,tā ir tik viegla,maiga,ka gatavošana sagādā lielu prieku.


Sastāvdaļas:

1. Sviests vai margarīns 100 g

2. Ola 1 gab paliela

3. Milti 500 g + vēl mīcot ap 1glāze

4. Piens 1 glāze (250ml)

5. Eļļa 50 ml

6. svaigais raugs 50 g

7. Cukurs 1/2 - 1 glāze

8. Rozīnes 150g

9. Viena citrona miziņa

10. Sāls 1/2 tējk.

11.1/2-1 tēj.k kurkuma

12. 1/2 tēj.k kardamons

 

Pagatavošana:

Raugu ieliek trauciņā uzberam ap 1 ēd.k cukuru,pa to laiku uzsildām pienu, siltu - ne karstu. Lejam bļodā pienu, pievienojam cukuru, sāli, olu,un izmaisam, tad izmaisām pakusušo raugu, līdz viendabīgai masai. Raugu pievienojam pienam, izmaisām. Izsijājam miltus kopā ar kurkumu un kardamonu,iemaisam piena/rauga bļodā.

Izkausējam sviestu/margarīnu, pielejam eļļu un visu šo lejam bļodā un iemīcam. Rozīnes pirms gatavošas aplejam ar verdošu ūdeni,tad tās nokāšam un apviļājam miltos.Rozīnes liekam mīklā. Citronam norīvējam miziņu un liekam mīklā. Visu izmīcam un liekam miltus tik, lai mīkla nelīp pie rokām. Mīklu liekam bļodā,pārklājam ar pārtikas plēvi,tad apsedzam ar dvieli un liekam uzsildītā ap 40 grādiem cepeškrāsnī,kas jau izslēgta.Raudzēju ap 40 minūtēm,tad izmīcu un lieku atpakaļ vēl raudzēties ap 40 minūtēm.Es skatījos kad mīkladivas reizes palielinajās tad gatavs.

Uzraudzēto mīklu izņēmu,izveidoju formu,pārsmērēju ar sakultu olu,pāri pārkaisīju drupačas,kas gatavojas sekojoši: Sasmalcināti rieksti,cukurs,milti,sviests,viss aptuveni vienādā daudzumā,sadrupināju drupačās un liku saldētavā,tad,kad sasalušas drupačas,tās var vieglāk pielikt pie kliņģera.

Cepu ap 180 grādos ap 30 minūtēm.

Gatavu,atdzisušu kliņģeri,pārgriezu horizontāli,iesmērēju ar pašas gatavotu rabarberu ievārījumu,tā bagātīgi .

Ievārījumu pagatavot ļoti vienkārši.Katliņā liekam sagrieztus rabarberus,pievienojam cukuru pēc garšas,vāram uz mazas uguns,ik pa laikam apmaisot,ja veidojas putas,tad noņemam.Kad rabarberi jau sākuši šķīst ārā,tad gatavs.Es sablenderēju,bet to var arī nedarīt.Man uz 0,5kg rabarberiem bija 3 ēd.k cukurs.Ievārījums sanāk paskābs,bet man tieši laikā,it sevišķi,ja jāpilda kūkās,kliņģeros,bulciņās.

un tad vēl iesmērēju vārīto krēmu ar sasmalcinātiem riekstiem,arī tā bagātīgi.

Uz šo mīklas daudzumu būs nepieciešams 2 porcijas vārītā krēma,lūk recepte vienai porcijai:

-160ml piens

- 1 olas

-2 ēd.k cukurs

-2 ēd.k milti

-vaniļas cukurs pēc garšas

-50-100g sviests + 2 ēd.k pūdercukurs,ko var arī aizvietot ar cukuru

Ar putojamo slotiņu samaisam olu ar cukuru un vaniļu,tad pievienojam miltus,kārtīgi izmaisam.Uzsildam pienu,siltu,pievienojam olu masai,izmaisam un liekam karsēties ūdens peldē.Nepārtraukti maisot karsējam līdz masa sabiezē un ir izveidojies krēms.Atdzisušam krēmam pievienojam iepriekšs saputotu sviestu un apceptus,sasmalcinātus riekstus.

 

 

 

Gatavu kliņģeri pārkaisīju ar pūdercukuru.

Pārlēju ar šokolādes glazūru:

-ap 50g šokolāde

-ap 1 ēd.k sviests

- ap 1 ēd.k saldais krējums

Visu kopā izkausējam,izmaisam,līdz viendabīgai masai un tad liekam maisiņā ar mazu caurumiņu un dekorējam.Šāda glazūra ir šķidra un ātri nesacietē,viegli dekorēt un labi notek,kas dod interesantu skatu.

Lūk,arī viens gabaliņš.Visiem ļoti garšoja.Pašai ar vēl neapnīk.

taschinka taschinka 07. Jun 2011, 15:28

Man jau tas ir tā,ka nevaru nenobildēt,kaut gatavoju jau N-tās reizes 😃
man tas ļoti patīk.

taschinka taschinka 07. Jun 2011, 10:27

Mana cepeškrāsns jau uz robežas,nezinu cik izvilks,bet bez tās pat nevaru iedomāties ko darīšu.
Tiešām šī recepte ir gan viegla,gan lēta,gan varengarda!