Dzemdes kakla vēža vakcīna: cik efektīva patiesībā???

Dzemdes kakla vēža vakcīna: cik efektīva patiesībā???

10. Mar 2012, 09:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik man zināms, nemaz tik efektīva šī vakcinācija nav... Cik ilgi un nopietni tā pasargā? Sieviešu Klubam jautājumu uzdod kāda mūsu lasītāja. Jautājam ekspertēm, cik tad īsti šī vakcīna ir efektīva, jo pārāk ilgi pētījumi patiešām nav veikti.

 

Vakcinācija rada augstu antivielu līmeni, kas nodrošina aizsardzību kā pret sākotnēju, tā atkārtotu HPV infekciju. Noturīgs antivielu līmenis tiek saistīts ar 100% aizsardzību pret HPV 16. un/vai 18. tipa izraisītiem pirmsvēža bojājumiem. Pastāv uzskats, ka HPV vakcinācijas efektivitāte pret HPV 18. tipa infekcijām ir īpaši nozīmīga, jo HPV 18. tips ir ciešāk saistīts ar dzemdes kakla audzēja agresīvajām formām – adenokarcinomām, kas ir daudz grūtāk konstatējamas ar dzemdes kakla skrīninga palīdzību. 

 

Kāda ir vakcinācijas ilgtermiņa ietekme? Kur ir garantija, ka pēc 20 - 30 gadiem potētajām sievietēm neparādās kādas šīs vakcīnas blaknes, par kurām neviens šodien nezina?


Dzemdes kakla vēža vakcīna pārsvarā ir ar labu panesību. Tāpat kā citām vakcīnām, arī šai var būt tādas blakus parādības, kā apsārtums, pietūkums vai mērenas sāpes injekcijas vietā, kas parasti ātri pāriet. Pieredze rāda, ka visas jaunās vakcīnas sākotnēji tiek uzņemtas ar piesardzību un zināmām šaubām – jo ilgāks to izmantošanas laiks un apjomīgāks vakcinēto personu skaits, jo mazāka kļūst šī neticība. Piemēram, A hepatīta vakcīnas gadījumā bija vērojams līdzīgs stāsts – sākotnējās bažas 20 gadu ilgā laikā pakāpeniski nomainījusi pārliecība par vakcīnas efektivitāti un drošību, kas balstās uz praksē iegūtiem faktiem un datiem. Visticamāk, arī dzemdes kakla vēža vakcīnai ejams tāds pats ceļš. 

 

Šī vakcinācija ir ļoti pretrunīga, ne līdz galam izpētīta, ļoti dārga un mazefektīva...

 

Visas vakcīnas pirms reģistrācijas tiek pakļautas stingriem klīniskiem pētījumiem un rūpīgam monitoringam. Gan Eiropas Savienības, gan mūsu valsts atbildīgās iestādes pirms licences piešķiršanas jeb reģistrācijas rūpīgi izanalizē visus ar medikamentu vai vakcīnu saistītos drošības un efektivitātes datus. Tas nozīmē, ka tikai pēc vairāku gadu pētījumiem un to rezultātu apkopojumiem, vakcīna vai medikaments tiek atzīts par piemērotu lietošanai.

 

Vairāki desmiti tūkstoši dažāda vecuma sieviešu rūpīgi kontrolētu pētījumu programmas ietvaros ir saņēmušas dzemdes kakla vēža vakcīnu. Vakcīnas pētījumi ilgst jau vairāk nekā septiņus gadus, un turpināsies vēl vismaz divus gadus. Šo pētījumu rezultāti liecina, ka pēc vakcīnas ievadīšanas izveidojas augsts antivielu līmenis un tāds arī saglabājas. Papildu revakcinācijas nepieciešamība nav noskaidrota. Jaunas vakcīnas radīšanas un arī ražošanas izmaksas ir ļoti augstas, tāpēc tā nevar maksāt lēti. Turklāt – vai dzīvības cena vispār var būt par augstu?

 

 

Atbildes sniedz:

Dr. Med. Ludmila Eņģele, Latvijas vēža apkarošanas biedrības valdes priekšsēdētāja

Dr. Med. Dace Rezeberga, Latvijas ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente.

Dr. Med. Ilze Vīberga, Latvijas ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas pārstāve Eiroppas dzemdes kakla vēža asociācijā (ECCA)