Cistas rodas hormonālās kontracepcijas dēļ?

Cistas rodas hormonālās kontracepcijas dēļ?

27. Mar 2012, 09:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai sievietēm cistas rodas tiešām hormonālās kontracepcijas dēļ? Kā dzīvot pēc laparoskopijas? Vai tagad man nebūs tik sāpīgas mēnešreiezes, kā tad, kad lietoju hormonālo kontracepciju?Jautā kāda mūsu lasītāja.

 

Lūk, mūsu lasītājas vēstule:

 

"Esmu 23 gadus veca jauniete un esmu nedaudz nesaprašanā.

 

Man šī mēneša sākumā veica operāciju- laparoscopia. Nosūtīšanas diagnoze bija- Cystoms ovarii sinistra, bet klīniskā diagnoze- Cystoms ovarii sinistra endometroideae (tā rakstīts manā slimnīcas izrakstā). Pirms operācijas jau kādus trīs gadus lietoju Lindynette20, bet tad slimnīcā ārste man paziņoja, ka turpmāk tās vairs nevajag lietot. Kad jautāju no kā veidojas cistas, viņa man atbildēja nepareizas olnīcu darbības rezultātā pie kā noved hormonu lietošana.

 

Gribēju uzzināt vai tiešām vairs nedrīkstu lietot Lindynette20, jo tās lietojot man bija normāls cikls un zināju kad būs nākamās m.r. un m.r. vairs nebija sāpīgas?"

 

Atbild medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Kristīne Ķempe:

 

"Tava situācija nav viennozīmīga. Mēģināšu paskaidrot nedaudz sīkāk. Endometrioze ir saslimšana, kas raksturojas ar dzemdes dobumā esošā iekšējā slāņa (endometrija) migrēšanu ārpus dzemdes dobuma (parasti menstruāciju laikā). Katru mēnesi šādā veidā niecīgs šūnu daudzums migrē, ar laiku veidojot perēkļus - olnīcās, olvados, vēdera dobumā u.c. Katrs šāds perēklis menstruāciju laikā rada sāpes, saslimšanai iespējamas vairākas komplikācijas, tai skaitā neauglība. Tādēļ šie perēkļi tiek likvidēti laparoskopijas laikā.

 

Ja tiek lietotas hormonu tabletes, tad tiek nodrošināts stabils hormonu līmenis asinīs, plāna dzemdes dobuma gļotāda, tātad iespēja veidoties endometriozei būtu mazāka. Tavā situācijā nav skaidrs, vai šādas cistas ir vai nav pastāvējušas jau pirms minētā preparāta lietošanas. Tomēr tabletes kā tādas saslimšanu neveicina. Ir citi faktori, kas varētu tikt uzskatīti par ierosinātājiem. Vai un kādi faktori pastāv Tavā situācijā, būtu jāizrunā ar ārstu.

 

Vēlos uzsvērt, ka slimībai ir tendence uz recidīviem. Tādēļ terapija pēc operācijas noteikti būtu nepieciešama, tomēr preparāta izvēlē noteicoši būtu tavi nākotnes plāni. Pasaule ir gājusi uz priekšu, un parādās jaunas iespējas slimības ārstēšanā. Iesaku droši doties pie speciālista un visus šos jautājumus izrunāt."

 

 

Arī tev ir veikta laporoskopija? Dalies savā pieredzē!

 

Vizīti pie dr. Kristīnes Ķempes varat pieteikt pa tālruni 67201007