Zande: reizēm ir labāk, ja mamma grupiņā klāt nesēž

Zande: reizēm ir labāk, ja mamma grupiņā klāt nesēž

08. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubā māmiņas diskutē par to, vai māmiņām (vai varbūt tētiem) jābūt līdzās bērnam bērnudārza grupiņā. Lūk, ko noskaidrojām pie psiholoģes Diānas Zandes!

Kad mazais uzsācis bērnudārza gaitas, tad vecākiem rodas loģisks jautājums, vai vajadzētu mammai pabūt līdzās mazajam pirmās dienas vai nedēļas. Tomēr ne visur tas ir atļauts. Ir bērnudārzi, kuros ir programma "soli pa solim", bet ir ir bērnudārzi, kur tas netiek praktizēts.

Ir bērni, kuriem patīk, ja mamma ir līdzās, bet ir bērni, kuri labāk jūtas un vieglāk adaptējas, ja mammas līdzās nav. Protams, daudz kas ir atkarīgs arī no paša bērna rakstura, tomēr lielāka loma ir tieši mammas sajūtām un trauksmi.

Ja mamma jūtas mierīga, tad bērniņam jebkurā gadījumā- vai mamma būs līdzās vai nebūs, būs daudz vieglāk iejusties bērnudārzā.

Ja mamma ir nemierīga, tad vienalga, vai mamma būs vai nebūs līdzās bērnam dārziņā, bērns būs trauksmains un grūtāk adaptēsies, jo jutīs, ka kaut kas nav tā un ka mamma uztraucas.. Tāpēc pats svarīgākais būtu vecākiem pašiem sev pieņemt un aprast ar domu, ka bērns nu ir jāpalaiž bērnudārzā un te nav runa par to, vai mammai tīri tehniski vajadzētu vai nevajadzētu sēdēt grupiņā kopā ar bērnu.

Bērnudārzos, kuros nav pieņemts, ka mammas sēž kopā ar bērniem, iespējams, nostrādājis racionālisms. Ja grupā sēž 5 jaunie bērniņi ar 5 mammām, tad cik svarīga šajā brīdī būs audzinātāja, kā audzinātāja spēs pastrādāt un kurā mirklī notiks bērna pielāgošanās un adaptācija dārziņam? Varbūt bērns pierod, ka bērns grupiņā ir kopā ar mammu un tas ir visai ērti un tad šī iejušanās nenotiek ne pēc nedēļas, ne pēc mēneša, ne pēc gada...

Psiholoģe Diāna Zande uzsver, ka daudz svarīgāk šādos brīžos ir tas, kā vecāki bērniņu gatavojuši dārziņam pirms bērnudārza gaitu uzsākšanas.

Katrā ģimenē un katram bērniņam šī adaptācija būs citādāka.

Adaptācija bērnudārzam nenotiek 1-3 dienu laikā, bet tas prasa laiku! Esi pacietīga un iejūtīga!

Lai veicas!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā