Veģetārs uzturs. Vai piemērots bērnam?

17. Jan 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienas uzturā mazāk lietojot dzīvnieku izcelsmes produktus, varam samazināt negatīvo ietekmi uz klimatu un dabu. Šī un dažādu citu iemeslu motivēti aizvien vairāk ģimeņu mūsdienās izvēlas kļūt par vegāniem vai veģetāriešiem.

Viņu vidū ir arī Irina ar savu ģimeni. Sarunā ar Māmiņu Klubu viņa atklāj, ka ceļš līdz tam bija ļoti pakāpenisks. “Sākumā atteicāmies no sarkanās gaļas, tad no vistas, zivīm un arī piena produktiem un olām,” stāsta Irina, piebilstot, ka sākotnēji tas bijis grūti, jo trūka zināšanu un produktu piedāvājums veikalos tobrīd bija daudz mazāks nekā šobrīd.

Uztura speciāliste Anna Piskurjova, vaicāta par veģetāra uztura priekšrocībām, uzsver, ka, īstenojot šādu dzīvesveidu, ikdienā tiek uzņemts vairāk šķiedrvielu, jo tiek lietoti vairāk dārzeņi un augļi. Šķiedrvielām bagāts uzturs ilgāk rada sāta sajūtu, satur daudz minerālvielu, ļauj uzsūkties vitamīniem, nodrošinot labu imunitāti. “Zinātniski pierādīts, ka ar veģetāru uzturu var nodrošināt visas organismam nepieciešamās uzturvielas, minerālvielas un vitamīnus,” uzsver uztura speciāliste, piebilstot, ka vajadzētu gan sekot līdzi bērna uzturam un raudzīties, lai neveidotos, piemēram, B12 vitamīna deficīts, jo tas ir svarīgs nervu sistēmas attīstībai.

Vienlaikus viņa uzsver, ka veģetāra uztura gadījumā var attīstīties dzelzs deficīts, jo uzturā netiek lietota gaļa, kas ir vislabākais dzelzs avots. “Ja seko līdzi savam uzturam, izvēlas dzelzi saturošus produktus no augu valsts, tad dzelzs līmeni var kontrolēt,” saka Anna Piskurjova, norādot, ka reizi gadā tomēr būtu nepieciešams nodot asins analīzes, lai sekotu līdzi savai veselībai.

Ikviena cilvēka uztura pamatā ir jābūt augu valsts produktiem, savukārt, sasniedzot 40 gadu vecuma slieksni, uztura speciāliste mudina ikvienu pakāpeniski kļūt par veģetārieti un samazināt sarkanās gaļas uzņemšanu. “Tādējādi palīdzēsim ne tikai savai veselībai, pasargājot sevi no resnās zarnas vēža attīstības, bet arī darīsim labu planētai,” uzsver uztura speciāliste Anna Piskurjova, piebilstot, ka viņa ir par veģetāru, taču daudzveidīgu uzturu. “Latvijā iedzīvotājiem vairāk būtu jādomā par dārzeņu, pākšaugu uzņemšanu, augļu, ogu ēšanu, jo ikdienā tiek lietots ļoti maz dārzeņu,” atgādina viņa.

Izmēģini māmiņas Irinas gardo smūtiju receptes!

1. variants: 2 banāni, 4 dateles, 2 karotes zemesriekstu sviesta, šķipsniņa kanēļa, rīsu piens. 

2. variants: 2 banāni, sauja spinātu, dzērvenes, ābols, mandeļu piens.

Pagatavošana pavisam vienkārša! Visas sastāvdaļas sablendē kopā un iegūstam enerģiju mundram dienas iesākumam.