Unikāls pētījums Latvijā ar mērķi palīdzēt bērniem ar autiskā spektra traucējumiem

Unikāls pētījums Latvijā ar mērķi palīdzēt bērniem ar autiskā spektra traucējumiem

15. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pexels.com

Saskaņā ar ASV slimību kontroles un profilakses centra (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) datiem, 2018. gada aprīlī ASV viens no 59 bērniem bija ar autiskā spektra traucējumiem. Latvijas statistika diemžēl ļoti atpaliek no reālās situācijas. Apkopojot publiski pieejamo informāciju (Psihiskā veselība  Latvijā 2016. gadā, SPKC, 2017), uzzinām, ka 2016. gadā mums bija 333 pacienti ar bērnības vai atipisku autismu, no kuriem 94 ir bērni. Runājoties ar bērnu vecākiem, varam nonākt pie secinājuma, ka patiesais skaitlis ir daudz lielāks. Visticamāk, Latvijā ar autiskā spektra traucējumiem (AST) ir apmēram katrs simtais bērns, līdzīgi, kā tas ir citās Eiropas valstīs.

Autiskā spektra simptomu izpausmes katram bērnam ir citādas, līdz ar to katrs bērniņš ir unikāls. Šiem bērniem var būt valodas attīstības aizture, komunikācijas un  socializēšanās grūtības, monotonas darbības, uzmanības deficīts, īpaši izteikts jutīgums uz ārējo vidi (troksni, gaismu, garšām, smaržām, cilveku pūli), hiperaktivitāte, agresija, gremošanas trakta problēmas, alerģijas. Ikdiena ar autisko bērnu vecākiem nav viegla, un katra ģimene meklē visus iespējamos ceļus, kā palīdzēt savam īpašajam bērnam, cenšoties iespēju robežās atvieglot viņa simptomus.

Latvijas Universitātes Maģistratūras programmas Uzturzinātne ietvaros no 2019. gada 1. janvāra līdz 31. martam tiks veikts pētījums par autismu un uzturu, kura ietvaros pētīs iespējas autiskajiem bērniem palīdzēt ar uztura izmaiņām, to papildinot ar uztura bagātinātājiem un vitamīniem.

Vecākiem, kas audzina bērnu ar autiskā spektra traucējumiem, piedaloties pētījumā, būs iespēja uzzināt par dabiskām iespējām autiskā spektra izpausmju mazināšanā, kas, iespējams, var būtiski uzlabot ikdienu kopā ar īpašo bērnu.

Vairumam bērnu ar AST labi nestrādā vēderiņš - šiem bērniem jāsadzīvo ar disbakteriozi, aizcietējumiem, caureju, vēdera sāpēm un vēdera uzpūšanos, kas ietekmē bērnu labsajūtu dienā, kā arī miega kvalitāti naktī. Lielu daļu šo gremošanas simptomu var risināt ar piemērotu uzturu, kas arī ir pētījuma galvenais fokuss.

Pētījumā izmantos samazināta ogļhidrātu satura uztura ieteikumus, kā arī vitamīnus un uztura bagātinātājus. Ieteikumu kompleksa mērķis ir uzlabot bērnu gremošanas trakta darbību, kas, savukārt, var uzlabot arī bērnu uzvedību un spēju mācīties. Shematiskajā diagrammā redzams, ka tieši zarnu veselība nosaka, kas no apēstā uztura ar asinsriti nonāks smadzenēs un ietekmēs bērna uzvedību.

Rakstā redzamā diagramma adaptēta no šīs publikācijas 

Pētījumā izmantos terapeitisku uztura plānu - samazināta ogļhidrātu satura uzturu jeb SCD/GAPS (Specific Carbohydrate Diet / Gut and Psychology Syndrome). Informāciju par Specifisko ogļhidrātu diētu (Specific Carbohydrate Diet, SCD) angļu valodā var lasīt te www.breakingtheviciouscycle.info/home/ Informāciju par Gut and Psychology Syndrome (GAPS) uztura programmu angļu valodā var lasīt šeit www.gaps.me   Abu uztura programmu galvenie principi ir līdzīgi.

Pētījumam atlasīto bērnu ģimenes tiks iepazīstinātas ar pētījumā izmantoto uztura programmu, un ģimenēm būs pieejams pētījuma autores atbalsts.

Pētījumā var piedalīties gan bērni (2-18 gadi) ar autisma diagnozi, gan arī tad, ja vecākiem ir tikai aizdomas par autiskā spektra traucējumiem vai bērns gaida rindā uz diagnostiku.

Ģimenes, kas audzina bērnu ar autiskā spektra traucējumiem un kuras tiks atlasītas pētījumam, dalīs divās grupās - tiks izveidota Pētījuma jeb Intervences grupa un Kontroles grupa.

Dalībniekus, kuri būs iekļauti Intervences grupā, lūgsim ikdienā ēdināt bērnu saskaņā ar SCD/GAPS uztura vadlīnijām (no uztura būs jāizslēdz graudaugi, cukurs, pārstrādāti produkti), un katru dienu dot norādītos vitamīnus un uztura bagātinātājus. Daļu vitamīnu/uztura bagātinātāju nodrošinās to ražotājs, bet daļu būs jāiegādājas vecākiem pašiem. Bērna progresu vērtēs vecāki ar iepriekš sagatavotu anketu palīdzību.

Mazāk darba būs ģimenēm Kontroles grupā, jo šiem vecākiem būs jāapņemas ikdienā ēdināt bērnu kā agrāk, neveicot nekādas izmaiņas. Anketas būs jāpilda arī šai grupai. Pētījuma laikā iegūtās zināšanas šie vecāki varēs likt lietā pēc pētījuma beigām.

Jautājumi un pieteikšanās, rakstot uz autisms.petijums@gmail.com

Detalizētāka informācija par pētījumu te

Tagad un turpmāk noderīga informācija par autismu FaceBook lapā Autisms Latvija https://www.facebook.com/AutismsLatvija/

Ja esi mamma vai tētis bērniņam ar autiskā spektra traucējumiem, zini, ka pētījuma ietvaros ir iespēja uzzināt, mācīties un darboties, lai palīdzētu bērnam. Ja zini ģimeni, kas audzina šādu īpašo bērnu, pastāsti arī viņiem, lai kopā varam sasniegt vairāk cilvēku un palīdzēt šiem īpašajiem bērniem.

Silvija Ābele, PhD, GAPS konsultante