Tavs bērniņš ir izvēlīgs ēdājs? Ieklausies ārsta padomos!

03. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apetītes trūkums un ēšanas paradumu strauja maiņa ir daļa no bērna attīstības, tomēr kā atpazīt, vai tā nav vairs tikai īslaicīga fāze? Skaidro ģimenes ārste Zane Marecka.

Izvēlīgā ēšana visbiežāk raksturīga bērniem vecuma posmā no 2 līdz 6 gadiem, kad bērni atsakās ēst kādus konkrētus produktus vai arī ēd tikai vienveidīgu ēdienu. Šādās situācijās vecākiem nevajadzētu krist izmisumā, bet gan adekvāti rīkoties.

Kā raisīt bērnos interesi par ēšanu?

  • Vecākiem ar saviem ēšanas paradumiem jārāda piemērs.
  • Iesaisti bērnu produktu iegādes un ēst gatavošanas procesā.
  • Izkārto ēdienu uz šķīvja interesantās kompozīcijās.

Bērna uzturam ir jābūt sabalansētam, varavīksnes krāsu spektrā, jo tas radīs interesi par produktiem.

“Pirmajā dzīves gadā bērnam ir vislielākā interese par uzturu, tāpēc no pirmā pusgada, kad uzsākam piebarojumu, līdz gada vecumam ir jāpiedāvā pēc iespējas dažādākus produktus ar dažādām garšām, lai samazinātu risku, ka bērns nākotnē kļūs par izvēlīgo ēdāju,” stāsta ģimenes ārste Zane Marecka. Gadījumā, ja bērns iedoto produktu izspļauj, vecākiem nevajadzētu padoties, bet gan atkārtoti to piedāvāt nākamajā dienā vai kaut kad vēlāk, jo, kā stāsta ģimenes ārste, zinātniski pierādīts, ka nepieciešams vismaz astoņas reizes bērnam dot vienu produktu, lai pieradinātu viņa garšas kārpiņas.

Pusei no bērna uztura šķīvja jāaizņem dārzeņiem un augļiem, ceturtajai daļai – olbaltumvielām, bet atlikušajai daļai – ogļhidrātiem.