Runā tētis: Ar meitu doties uz vīriešu vai sieviešu tualeti?

Runā tētis: Ar meitu doties uz vīriešu vai sieviešu tualeti?

20. Sep 2018, 02:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Elizabetes tētis Lauris uzticēja savu stāstu Māmiņu klubam, tāpēc, dalāmies tajā arī ar Jums. iespējams Jums ir kāds ieteikums vai risinājums, ko šādās situācijās darīt! 

Lai cik patiesībā šis izklausītos dīvaini, nav stāsts par to, ka tētim būtu grūti nomainīt autiņbiksītes vai pabarot bērnu laikā, kad mamma ir prombūtnē.

Te nav stāsts par to, ka ir grūti saķemmēt matus vai saģērbt meitu bērnudārzam, bet te ir stāsts par to, ka ikdienā ir grūti būt kopā ar meitu, ārpus mājas, jo problēmu sagādā ikdienišķu vajadzību apmierināšana, dažādās, šķietami pavisam ierastās situācijās.

Par to, ka šis, iespējams, ir aktuāls ne tikai man, bet arī citiem tētiem aizdomājos tajā mirklī, kad kārtējo reizi, devos ar meitu uz lielveikalu un viņa stāvot veikalā pie kases, pēkšņi paziņoja, ka vēlas “pačurāt”. Jā, protams, viņa nesaka, tēti, pēc kāda laika vēlēšos doties uz labierīcībām, bet gan, bieži vien, izsaka savu vajadzību tieši un teju pēdējā brīdī. Tā notika arī šajā reizē.

Protams, saprotot, ka veikala rinda tajā brīdī nepašķirsies, lai palaistu mūs pa priekšu apmaksāt pirkumus, kuri sastāvēja teju no visas nedēļas ēdienkartes, es atstāju mūsu iepirkuma ratiņus un devos ar meitu uz labierīcībām. Bet te arī radās pirmais lielais jautājums. Meitai, šobrīd ir 5 gadi un viņa pilnīgi skaidri apzinās to, ka puiši un meitenes ir atšķirīgi, tiem ir divas dažādas tualetes, puiši velk bikses un meitenes svārkus. Tāda vienkārša izpratne un bērna skatījums uz lietām. Bet tad es iedomājos, kā tas tagad būs, kad es vedīšu viņu uz vīriešu tualeti, kur, iespējams, rindā pie sienas, savas dabiskās vajadzības nokārto citi pieauguši vīrieši.

Nē, nedomājiet, es pats arī to daru, bet ne jau bērnu, vismaz ne meitas klātbūtnē.

Un tajā pat laikā, pretējās durvis, ar skaidri noprotamu mērķi – ieeja meitenēm un sievietēm. Iet tur un cerēt, ka kāda dāma nesāks spiegt…

Protams, es saprotu, ka arī šādā gadījumā, ticamākais, pretī noteikti būtu sieviete, kas ir māte un brīnišķīgi saprastu situāciju un nekādas pretenzijas neizteiktu, bet tomēr!

Un te ir arī trešais variants – dodamies uz bērnu istabu! Ņemiet vērā, ka visu šo manu pārdomu laiku, meitai vajadzība nav pārgājusi.

Ja spējat aptuveni iedomāties lielveikalu un tā telpu izvietojumu, tad bērnu istaba, ne vienmēr atrodas pie katrām labierīcībām. Šis bija arī mūsu gadījums. Bērnu istaba atradās veikala otrā galā Nu nekas. Visu laiku runājot ar meitu, ātrā, (lasiet – ļoti ātrā) solī, steidzāmies uz to. Pēdējos 200 metrus jau nesu meitu klēpī, jo viņa jau galīgi vairs nevarēja nociesties.

Kā Jūs domājat, kas notika tālāk? Bērnu istabas durvis ciet, pie tām uzraksts – atslēgu variet saņemt informācijas centrā.. Tajā brīdī sajutu pār savu vēderu tekam siltu šķidrumu..

Meita nevarēja nociesties un, teju vienlaicīgi, nenoturoties un piečurājot bikses, sāka raudāt un pārdzīvot par to, kas tikko noticis! Lieki piebilst, ka laimīgi nebijām ne es, ne viņa! 

Lieki piebilst, ka skrienot uz bērnu istabu, gar informācijas centru skriet nesanāca un pat ja ceļš vestu gar to, diez vai būtu iedomājies, ka bērnu istabas durvis ir ciet un man ir nepieciešams speciāli doties pakaļ atslēgām. 

Nemoralizējiet tikai par to, ka ja tētim būtu svarīgi, tad viņš meitu vestu vienalga uz sieviešu vai vīriešu tualeti. Ir darīts arī tā. Un paldies dievam, ka bieži vien, šādas iestādes apmeklējam kopā ar mammu un tad problēmas nav.. Bet tāda varētu izveidoties tad, ja bērns, puika, jau apzinīgā vecumā, vēlas doties uz tualeti, bet jau saprotot, kas ir sieviešu un vīriešu tualete, atsakās doties pie “meitenēm.” Mammai doties vīriešu tualetē?  

Nākamā situācija.

Mēs regulāri apmeklējam baseinu. Un tā ir mūsu tēta un meitas tradīcija, kamēr mamma dodas uz dejošanas mēģinājumiem.

Viss jau būtu kārtībā, ja šeit situācija nebūtu stipri līdzīga.. Tētis atnāk uz baseinu, dodas uz???

Uz kuru ģērbtuvi doties? Atkal jau līdzīgi – mēs zinām, ka ģērbtuvēs cilvēki mēdz izģērbties kaili. Gan vīriešu, gan sieviešu.

Varbūt esmu pārāk aizspriedumains, bet to, ka meita kopā ar mammu dodas uz sieviešu ģērbtuvi un redz kailas citas sievietes, uztveru normāli, savukārt, ja manai 5gadniecei būtu jāskatās uz pieaugušu vīriešu dzimumlocekļiem, (sevišķi šobrīd, kad viņa tik ļoti vēlas izzināt visu par cilvēka ķermeni) un jāatbild uz jautājumiem – tēti, kas tas tāds? Domāju ērti šajā situācijā nejustos nedz es, nedz citi baseina apmeklētāji.

Skaidrs, ka pienāks mirklis, kad meita uz labierīcībām varēs doties pati, man atliks viņu vien uzgaidīt pie tas durvīm, bet šobrīd, kad viņai vēl ir nepieciešama palīdzība, noslaucīt poda apmali, sakārtot, uzsēsties uz poda.. kur tad īsti to darīt..

Šis nav nedz izmisums, nedz pārmetums kādai iestādei vai veikalam, vienkārši, man ir sajūta, ka īsti nav padomāts par to, ka arī tēvs uz veikalu vai baseinu varētu doties divatā kopā ar meitu.

Kā Jūs rīkojaties šādās situācijās? Uz kuru tualeti – sieviešu vai vīriešu dodas Jūsu meitu tēvi? 

Jau iepriekš PALDIES, ja Jums ir idejas, kā šo risināt. Varbūt ir nepieciešama kāda iniciatīva veikaliem vai publiskām iestādēm, kur rodas šāda nepieiešamība. 

Mazās Elizabetes tētis Lauris. 

Foto: Pixabay.com

 

 

Sinta18 Sinta18 27. Sep 2018, 09:00

lauviņa: Jums pašai ir bērni, man liekas normālā māmiņa censtos vīriešu un sieviešu plikumus bērnam parādīt jo vēlāk jo labāk. Iedomājieties bērns atnāk uz bērnudārzu pēc baseina vai toletes un stāsta ko viņš ir redzējis. Ir gadi es man ka ar dēlu nācās iet uz toleti bet mums veicās ka tur bija ne daudz kabīņu vienā telpā bet vina tolete un durvis vērās ciet uz atslēgu

agodanzy agodanzy 20. Sep 2018, 13:51

Es patiesībā ļoti piekrītu tētim, man kā mammai ar dēlu ir ļoti līdzīgas situācijas, manā gadījumā gan es uzskatu, ka man ir jāievēro, kur man kā pieaugušajam būtu piedienīgi atrasties. Uz baseinu ar dēlu ejam sieviešu ģērbtuvē, bet bērnam jāmāca, ka jāciena cilvēku diskrētums un nav jāpēta tie kaili.
Par tualeti, mūsu tētis ar meitu iet uz sieviešu, tur tomēr ir kabīnītes un rokas mazgāt vai krāsoties vīrietis netraucēs 😀

Nepiekrītu lauvinjai 5gadīga meitene nevar pati aiziet uzsēsties uz augstā poda, kurš parasti ir apčurāts un nomazgāt rokas pie izlietnes, kura ir knapi līdz degunam.

lauvinja lauvinja 20. Sep 2018, 12:44

Man šķiet, ka problēma ir mazliet uzpūsta. Īpaši jau lielveikalu stāsts - tak zināms, ka ir invalīdu tualetes un var mierīgi laikus izčekot, kur tās ir. Bez tam, arī vīriešu tualetēs ir kabīnītes, kurās ievest meitu. Čurājoši vīrieši - jo mazāk kaunēsimies no dabīgā, jo vieglāk pašiem, ja vīrietis netaisīs no tā traģēdiju, meita arī to neuzskatīs par kaut ko ārkārtēju.

Un ak jā, piecgadnieks ir gana liels, lai arī viens tiktu galā šajā gadījumā sieviešu tualetē!

Par baseinu - tas, kas darās ģērbtuvēs ir pilnīgs murgs - nāk tētis ar meitu - sieviešu ģērbtuvē, nāk mamma ar dēlu -sieviešu ģērbtuvē, beigās visi tusē viens otram uz galvas. Nez kāpēc vīrietis sieviešu ģērbtuvē ir ok, bet otrādi ne. Puikam skatīties uz pliku sievieti, mūsu sabiedrībā ir ok, bet meitenēm uz plikiem vīriešiem - šausmas, šausmas.... paši radām problēmas no nekā.

Kas tad notiks, ja meita redzēs pliku vīrieti? Tētis kritis uz mutes un neprot paskaidrot dzimuma atšķirības? Problēma ir pieaugušajos, ne bērnos!