Nosargāsim bērnus. TOP 10 (ne)tiešas vardarbības traumas

Nosargāsim bērnus. TOP 10 (ne)tiešas vardarbības traumas

19. Oct 2017, 10:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai ikdienā esi padomājusi par to, ka nelaime nekad nenāk saukta. Kā liecina Bērnu slimnīcas apkopotā informācija, ik gadu Latvijā dzimst aptuveni 20 000 bernu, tik pat nonāk arī Bērnu slimnīcā ar dažādām traumām, kuras varēja arī nenotikt.

Jau oktobra sākumā Starptautiskajā Pretvardarbības dienā, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstu komanda sadarbībā ar Bērnu slimnīcas fondu atklāja kampaņu, kuras uzdevums - informēt par bērnu veselībai un dzīvībai bīstamām situācijām un aicināt sabiedrību būt atbildīgākiem, nosaargāt bērnus.

Ieskaties un pasargā savu bērnu no nelaimes. 

TOP 10 (ne)tiešas vardarbības traumas:

  • Kritienu traumas: 20 654 bērni tika traumēti 2016.gadā. Visbiežāk radušās, jo vecāki nav nodrošinājuši bērniem aizsargķiveres, elkoņu, ceļu sargus. Bērni nav pietiekami pieskatīti.
  • Vardarbība pret bērnu: 318 reizes Bērnu slimnīcas komanda ir vērsusies pie dažādām Latvijas bāriņtiesām, lai ziņotu par sociāli nelabvēlīgiem apstākļiem vai vardarbību, kurā cietis bērns;
  • Suņu kodumi – 238 bērni 2016.gadā vērsās Bērnu slimnīcā pēc tam, kad suņi bija viņus sakoduši. Vislielākā daļa no cietušajiem – 2 gadus veci bērni, kuri sakosti sejā un plaukstās.
  • Apdegumi – 165 bērni, vairums vecumā līdz 2 gadiem, apdedzināja ķermeni ar vecāku dzerto kafiju, tēju vai verdošo ūdeni. Daļai no viņiem slimnīcā bija jāpavada vairāk nekā mēnesi, tajā skaitā veicot operācijas.
  • Batuti – 122 bērni 2016.gadā vērsās ar pārsistām galvām, lauztām rokām un kājām. Batuts nav bīstams un nerada traumas, ja uz tā atrodas 1 bērns un apkārt ir aizsargtīkls. 2016.gads bija pirmais gads Bērnu slimnīcas vēsturē, kad arī ziemas sezonā tika vesti batutos traumēti bērni saņemt neatliekamo palīdzību. Tas dēļ jauniem atvērtiem iekštelpu batutu izklaides centriem.
  • Ceļu satiksmes negadījumi – 121 bērns 2016.gadā saņēma neatliekamo palīdzību pēc ceļu satiksmes negadījuma. Daļa no tiem nebija piesprādzēti.  
  • Svešķermeņi – 100 bērni 2016.gadā bija apēduši bīstamus priekšmetus, ko atraduši uz grīdas, aizsniedzamā plauktā vai no spēlējoties ar vecumam nepiemērotām rotaļlietām. Lielākā daļa no tiem ir 2-4 gadus veci. Svešķermeņi tika vilkti ārā no barības vadiem un elpceļiem. Svešķermeņu TOP sarakstā ir magnētiskās bumbiņas, baterijas, burkānu gabaliņi, rotaļlietu nolauztie gabaliņi u.c. Tāpat liela daļa bērnu piekļūst viegli aizsniedzamās vietās sadzīves ķīmijai un to iedzer. Rezultāti bieži ir ļoti smagi.
  • Psihotropās vielas – pārsvarā 55 pusaudži lietojuši dažādas psihotropās vielas un nonākuši Bērnu slimnīcā;
  • Apēsti medikamenti – 50 mazi bērni piekļuvuši medikamentiem un tos apēduši. Pārsvarā 2 – 3 gadus veci bērni. Smagākās sekas – apstājusies elpošana.
  • Seksuāli un fiziskā vardarbībā cietuši bērni – katru gadu ap 15 bērniem nonāk Bērnu slimnīcā fiziskas un seksuālas vardarbības dēļ. Liela daļa – mazā vecumā un cietuši ilgstoši.

 

“Vēlamies pievērst sabiedrības uzmanību un aicināt visiem kopā nosargāt bērnus. Ja redzam, ka bērns brauc ar velosipēdu bez ķiveres, uzrunājam vecākus vai pašu bērnu. Ja redzam, ka bērns nav piesprādzēts automašīnā, uzrunājam auto vadītāju. Ja redzam, ka bērnam ir zilumi vietās, kas visbiežāk nav saistītas ar kritieniem, ziņojam par to atbildīgajām iestādēm,” aicina Bērnu slimnīcas psihoterapeite Gunta Andžāne, piebilstot, ka Latvijas sabiedrībai raksturīga pasivitāte un vēlme neiejaukties.

Kā ir ar Jums? Kāda ir bijusi pēdējā trauma, ko guvis Jūsu bērns? Un kā Jūs domājat - vai to varēja novērst?