Nevajag bērnam melot, ka analīžu veikšana būs nesāpīga!

06. Oct 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Analīžu nodošana ne tikai bērnam, bet pat pieaugušajam var radīt trauksmi un negatīvas emocijas, tāpēc tikāmies ar Veselības Centru apvienības psihoterapeiti Maiju Dubavu, kura dalījās ar ieteikumiem, kā bērnu veiksmīgāk sagatavot šai procedūrai.

Svarīgākais nosacījums, runājot par analīžu nodošanu, ir atcerēties, ka bērnam nekādā gadījumā nedrīkst melot! “Ir jāskaidro, ka tas nebūs patīkami un varbūt pat nedaudz būs sāpīgi, taču tas nav nekas bīstams un ir paciešams,” teic Maija Dubava. Viņa norāda, ka bērnam ļoti svarīgs ir uzticēšanās moments, ka uz šo pasauli var paļauties un neviens speciāli nedarīs pāri. Vecāku meli bērnam var radīt ļoti lielu nedrošību.

Kā skaidrot bērnam, kāpēc jānodod analīzes, un kā šis process notiks? Psihoterapeite Maija Dubava mudina ar bērnu runāties vai spēlēties. “Lielākiem bērniem varam vaicāt, vai viņi vēlas būt veseli? Lai to paveiktu, ir jāaiziet pie ārsta un, iespējams, vajadzēs veikt analīzes. Ar mazākiem bērniem var spēlēties. Piemēram, zināms, ka mašīnām veic tehnisko apskati. Paņemsim mašīnīti, apskatīsim, izanalizēsim to un noskaidrosim, vai tā drīkst braukt. Varam paņemt analīzes no lācīša, lai skaidri zinātu, vai viņš ir vesels,” par veidiem, kā skaidrot bērnam analīžu nodošanas procesu, stāsta ārste.

Viņa atgādina, ka bērnu vajag arī stimulēt paciesties, jo bērns, iespējams, nesapratīs konkrēto ideju, taču viņa zemapziņā būs shēma, ka pacietība ir laba, par to ir prieks. “Mums dzīvē ir visādas pieredzes, un arī nepatīkamās pieredzes veido dzīvi,” norāda psihoterapeite.