Mūsu panākums - “Attīstošās un izzinošās rotaļlietas”

Mūsu panākums - “Attīstošās un izzinošās rotaļlietas”

07. Mar 2019, 13:30 gucci123 gucci123

Šonedēļ mani sagaidīja vēl viens patīkams pārsteigums – beidzot ir iznākusi manis un mana dēla skolotājas ilgi gatavotā un lolotā grāmata “Attīstošās un izzinošās rotaļlietas”.

Manuprāt, vienā Māmiņu kluba rakstā reiz jau biju minējusi, ka viens no maniem hobijiem ir grāmatu sastādīšana. Šajā nozarē darbojos jau teju 19 gadus (cik ātri laiks skrien!). Uzreiz piebildīšu, ka mans pamatdarbs ir absolūti nesaistīts ar šo nodarbi, bet šis ir ļoti izzinošs un patīkams hobijs, kas vairāk ir sirdslieta, nevis maciņa piepildīšanas nolūks.  

Pirms vairākiem gadiem uzsākām apmeklēt nodarbības bērniem, proti, eksperimenti bērniem. Dēlam ļoti iepatikās un vairāku gadu garumā gājām, eksperimentējām, izzinājām, mācījāmies. Skolotāja Lilita Svirževska ir ne vien talantīgs, bet arī sirsnīgs pedagogs. Rezultātā pirms gada tapa ideja par kopīgas grāmatas izveidi, kurā būtu apkopoti dažādi attīstošo rotaļlietu izstrādes modeļi un eksperimenti pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem.

Attīstošo rotaļlietu pamatā ir ideja par lietu otro dzīvi, jo visas rotaļlietas ir izgatavotas no ikdienā pieejamiem materiāliem – saldējuma kociņiem, kinderolu kapsulām, salmiņiem, pudeļu korķīšiem utt. Manuprāt, šādas attīstošās rotaļlietas ne tikai attīsta bērna fantāziju un radošumu, bet arī parāda to, ka mums apkārt ir daudz dažādu resursu – gan dabā, gan sadzīvē, kurus varam izmantot jaunu lietu izgudrošanā un izgatavošanā.

Daudzas no šīm attīstošajām rotaļlietām un eksperimentiem mans dēls ir izveidojis pats vai ar manu palīdzību, un neticami, bet ir lietas, kas viņu vēl joprojām uzrunā un ar kurām viņš ik pa laikam spēlējas. Vēl papildus man ļoti patīk, ka grāmatā ir apkopotas rotaļlietas, ar kurām var spēlēties vairāki bērni kopā. Piemēram, interesanti pavērot, ka mana dēla dzimšanas vai vārda dienās bērni reizēm naski spēlējas tieši ar šīm rotaļlietām vai paši tās izgatavo (mēs reizēm uzrīkojam tādas meistarklases!).

Grāmatā attīstošās rotaļlietas un eksperimenti ir sadalīti arī pa tēmām, piemēram, ūdens, gaiss, gaisma, berze u.c., kas patiesībā tādiem maziem ķipariem ļauj izprast fiziskas likumus, bet bērnam saprotamā līmenī.

Nākošnedēļ mums būs grāmatas atvēršanas svētki un man ir ļoti liels gandarījums un prieks, jo būs par vienu brīnišķīgu un lietderīgu grāmatu vairāk, kas, iespējams, daudzus bērnus aizraus un sekmēs to radošumu.

Meklējiet grāmatu grāmatnīcās.

Radošus un aizrautīgus bērnus vēlot, Gucci123   

P.S. Fotogrāfijas ir no Lilitas Svirževskas privātās kolekcijas.