Komentāru KONKURSS: Mūsu ģimenes Lieldienu tradīcijas

Komentāru KONKURSS: Mūsu ģimenes Lieldienu tradīcijas

16. Apr 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lieldienas vienmēr saistās ar gaišumu un prieku, jo tās ir kā robežškirtne starp drūmo un tumšo ziemu un saulaino pavasari, kas atnes sev līdzi zaļumu, enerģiju un dzīvību.

Noteikti jūs savās mājās jau esat sākuši plānot, kā svinēsiet šīs Lieldienas. Kā krāsosiet olas, ko celsiet svētku galdā, kādas rotaļas spēlēsiet un kā sagaidīsiet pavasara saulīti. Ja par to līdz šim nav bijis laika domāt, ir pēdējais laiks atcerēties par savas ģimenes Lieldienu tradīcijām.

Gaidot svētkus, mēs aicinām tevi piedalīties mūsu konkursā, kurā vari laimēt vienu no vairākām lieliskām balviņām, par kurām mazie būs bezgala priecīgi. Viss, kas tev jāizdara, lai pretendētu uz balvu, ir vien komentāros jāatbild uz jautājumu:

Kādas ir jūsu ģimenes Lieldienu tradīcijas?

Droši stāsti par to, kā krāsojiet olas (varbūt jums no paaudzes paaudzē nāk līdzi kāds īpašs olu krāsošanas knifiņš vai paņēmiens, kā tās krāsojat), karat šūpoles, kā dodaties meklēt olas. Bet varbūt jums ir kāda īpaša tradīcija saistībā tieši ar Lieldienu olu kaujām? Pastāsti par tām mums!

Starp visiem komentāru autoriem portālā Māmiņu Klubs, kā arī mūsu Instagram kontā, 24.aprīlī izlozēsim un paziņosim laimīgos uzvarētājus.

BALVU FONDS

4 konkursa dalībniekiem dāvināsim

LEGO® DUPLO Mani pirmie savienojamie mājdzīvnieki (10858)

Palīdziet savam bērnam uzbūvēt krāsainās 3D puzles no lielajiem LEGO® DUPLO® klucīšiem! Pirmsskolas vecuma bērni tos labprāt sašķiros pēc trīs dažādām krāsām un izdomās, kādu dzīvnieku var uzbūvēt no katras krāsas klucīšiem. Lai veidotu stāstus un veicinātu valodas attīstību, varat izmantot klucīšus ar attēliem; tā bērni arī uzzinās, ko ēd dažādi dzīvnieki. DUPLO klucīši ir īpaši radīti, lai būtu interesanti un droši mazajām rociņām.

***

vienam no dalībniekiem dāvināsim

LEGO® DUPLO konstruktora kasti (10820)

 

mincenee mincenee 23. Apr 2019, 15:31

Mums Lieldienas nav iedomājamas bez olu krāsošanas, olu kaujām un šūpošanās. Vēl arī patīk ripināt olas. Šogad divgadniece pati krāsoja olas un viņai par to bija liels prieks. Un tas arī galvenais - priecāties no sirds un būt kopā ar mīļajiem. Šogad arī "zaķis" bija paslēpis olas. Tā izvērtās par jautru atrakciju, meklējot, kur tad tās olas ir.

saulux10 saulux10 18. Apr 2019, 18:46

Mūsu ģimenes tradīcija ir kopīga došanās ārā un dabas velšu savākšana, ko pēc tam tinam ap oliņām, tālāk liekam vārīties sīpolu mizu novārījumā. Tradīcija ir doties uz kādu lieldienu pasākumu, šogad mums tie būs veseli 3. Lieldienu Jampadracis, šūpoļu festivāls Siguldā un mūsu ciematiņa lieldienu svinēšanas pasākums. Protams, neizpaliks arī kārtīga izšūpošanās un olu ripināšana, kā arī kārtīga olu kauja 😀

Elīza Platpīre Elīza Platpīre 16. Apr 2019, 20:54

Lai svinētu Lieldienas, vajadzīgas krāsainas olinjas, tādēlj parasti iepriekshējā dienā dodamies kaut kur laukā, lai ievāktu materiālu krāsoshanai - dazādas lapinjas, pukjītes, sūninjas, garsvielas, tējas u.c. Interesanti, ka katru gadu gan vieta ievākshanai mēdz gadīties cita (mezs, dārzs, pat pilsētas urbānie zaljumi vai mājas pieliekamais), gan Lieldienu datumi atskjirās, tātad arī tas, kas pieejams dabā.
Ienākot vīra gjimenē, ja ir iespēja turpinām tajā aizsākto tradīciju no vinja bērnības - celsanās pirms saullēkta un iesana mazgāt muti tuvējā upītē. Vīri baltos kreklos, dvielji pār pleciem.
Un protams kopīgas brokastis ar olu kaujām.

lauvinja lauvinja 16. Apr 2019, 14:39

Sestdiena pirms Lieldienām ir svētku sagādāšanas diena, kad tiek posta māja, greznota un cepti rauši un pīrāgi. Pēcpusdienā notiek raganu cienīgs rituāls olu krāsošanā, protams, kopā ar bērniem. Te mana pieredze ar olu krāsošanu (bildes bez uzfrišinājumiem, lai redz īsto krāsu) http://www.sieviesuklubs.lv/izklaide/lieldienas-tuvojas-krasojam-olas-262759/
http://www.sieviesuklubs.lv/izklaide/olu-krasosana-pavisam-praktiski-un-reali-padomi-179191/

Svētdienas rītā olas tiek saliktas lielā bļodā ar rudzu zelmeni. Tiek rīkotas olu kaujas, olu ripināšanas sacīkstes. Šokolādes olu meklēšana dārzā bērniem. Un, protams, šūpošanās, lai odi nekož.

Ja labs laiks, tad pavadām kādu laiku laukā pastaigās.

PirmoreizMamma PirmoreizMamma 16. Apr 2019, 13:51

Šogad Eliots svinēs jau trešās lieldienas ! Pirmajās lieldienās īpašas aktivitātes nedarijām, jo bija vel maziņš un apslimis, taču bez pūpolpēriena mūsmājās ik gadu nepaliek neviens!
Pāgājušā gadā manis pašas rokām darināju savam mazajam svinētajam, un Eliota brālēnam uz lieldienām zaķa džemperus ar lielām ausīm. Puiši bija sajūsmā! Raustīja viens otram džempera ausis un priecājās. Bijām sagatavojušas arī olu ripināšanas sacensības, olu meklēšanu, katram sagatavojot spainīti. Abi bija vien 1.5g.v. (mans) un brālēns 1.8.gv
Šogad abiem būs jau (manam)2.6 g. un brālēnam 2.8.g. Lieldienu svinēšana paliks nemainīga, kā iepriekšējā gadā- pie vecvecmāmiņas abu kopīgās! Būs olu ripināšana, iešana pabarot zaķīsus ar gardumiņiem lai pēc tam kopīgi dotos meklēt zaķēnu paslēptās krāsainās un saldās olas! Protams, neizpaliks atkal kārtīga izšūpošanās lai vasarā odi nekož.
Pūpolsvētdienā, pēc ikgadējā pēriena, Eliots skaisti izrotāja pūpolu vāzi ar mazām dekoratīvām oliņām un šonedēļ kopīgi krāsosim oliņas arī bērnudārza lieldienu pasākumam. Ir tik jauki, ka bērns lielāks augot jau sāk vairāk saprast svētku sajūtas un nozīmi. Eliots nudien varen cītīgi palīdz gatavoties un gaida svētkus 😀)

Iveria Iveria 16. Apr 2019, 12:57

Mums trijatā šīs būs pirmās Lieldienas, tāpēc svinēsim mierīgi ģimenes lokā. Parasti ar vīru dodamies kādā aktīvā izbraucienā - vienu gadu laivu braucienā, citu pārgājienā vai tālākā ceļojumā, jo daudz brīvdienu. Šogad ņemsimies pa mājām un aktīvās brīvdienas pārceļam uz vasaru. Neizpaliks olu krāsošana, mazais varēs pirmo reizi pagaršot olu 😀 un gan jau zaķis būs kādu olu paslēpis arī mantu kastē.

filologe filologe 16. Apr 2019, 12:45

Sestdienā dodamies uz mežu savākt dažādus augus (papardes, sūnas, ķērpjus utt.), kurus pietīt olām. Svētdien agri no rīta, satinam olas atrastajos augos un krāsojam olas sīpolu mizās. Tad ar nepacietību gaidam, iztīšanas procesu, cik skaisti raibas olas ir sanākušas. Nu var sākties olu kaujas 😀 Tētis no rīta jau ir paslēpis dārzā olas, dodamies tās meklēt, atrastās olas ripinam. Pēc pusdienām dodamies šūpoties, lai odi vasarā nekož 😀 Vakarā, ja ir labs laiks, cepam šašlikus 😀 Bērni saņem arī dāvaniņas ar šokolādes olām 😀

Marta Eglīte Marta Eglīte 16. Apr 2019, 12:29

Mūsu ģimenes neatņemama tradīcija ir dārzā paslēpto olu meklēšana Lieldienu rītā. Šīs olas tiek krāsotas īpaši, lai atšķirtos no tām, kas krāsotas kopā ar bērniem! 😀 Īpaši interesantas sanāk krāsotas melleņu ievārījumā - tumši lillā, pelēcīgas, punktainas.
Protams arī neizpaliek tādas tradīcijas, kā kopīga sūnu groziņa veidošana oliņām, olu krāsošana ar sīpolu mizām, olu kaujas un došanās pie dabas Lieldienu dienā!

liene.ff liene.ff 16. Apr 2019, 12:17

Dienu pirms Lieldienām visa ģimene kopā krāsojam olas - pa dienu cītīgi ārā vācam dažādas dabas veltes - lapiņas, puķītes, zariņus, sūnas, uc. Tad to visu, sadalot pa trauciņiem, liekam uz galda, pievienojam traukus ar dažādām tējām, rīsiem, putraimiem. Katram pa diega spolītei, marlītei un olai! Un tad katrs darbojas pēc sirds patikas! Kad visas olas satītas, liekam sīpolu mizās lielā katlā un vāram uz lēnas uguns (bez katla vāka). Mizās atstājam uz visu nakti, lai atdziest.
No rīta pāris olas iztinu un slepus salieku Zaķa atstātajos slēpņos kopā ar saldumiem.
Kad bērni piecēlušies, kopā skrienam meklēt, kur Zaķis cilpojis.
Pēc tam visi kopā ēdam svētku brokastis, "kaujamies" ar olām

MadaraKa MadaraKa 16. Apr 2019, 12:16

Mūsu dēliņam šīs būs otrās Lieldienas, līdz ar to svinēšanai šogad pievērsīsim vēl lielāku uzmanību. Tā kā dzīvojam dzīvoklī pilsētas centrā, olu meklēšana uzreiz pēc pamošanās notiks turpat dzīvoklī - jo nekad nevar zināt, kādus stiķus Lieldienu zaķis sastrādā. Pagājušajā gadā bija brīnumi - dēlēns, rāpojot pa grīdu, atrada netālu no gultiņas zaķa noslēpto ligzdiņu pilnu ar sakrāsotām olām - smiekli un prieks neviltots!
No manas bērnības visai mūsu ģimenei ir vecmammas strikti pieskatītā tradīcija, ko turpinu arī mūsu ģimenītē, ka pirmais, ko Lieldienu rītā apēd, ir ola, kas pa gabaliņam tiek sadalīta viena visai saimei - lai visu gadu būtu draudzīga dzīvošana un satikšana. Visiem šī tradīcija ļoti patīk, jo tas nozīmē, ka pieaugušajiem pēc pamošanās nav nekādas kafijas vai tējas dzeršanas, bet gan diena uzreiz sākas ar olu meklēšanu un kaujām 😀 Protams, olai ir jāuzber arī nedaudz sāls, lai nemelotu.
Katru gadu izmēģinu kādu jaunu olu krāsošanas metodi - pagājušajā gadā krāsojām arī ar melleņu ievārījumu - sanāca skaistas, tumši pelēcīgas olas. Bet vienmēr dažas nokrāsojam arī sīpolu miziņās - kā bērnībā jau labu laiku pirms Lieldienām atsevišķā maisiņā krājam sīpolu mizas. Šogad zaķis pa nakti būs sakrāsojis un atnesis dažas olas, bet, lai pietiktu kaujām ar draudziņiem, plānojam iesaistot dēlēnu, ar iepriekš pastaigas laikā savāktām lapiņām un puķītēm izrotāt un nokrāsot oliņas arī visi kopā, lai mazajam būtu vēl lielāks prieks un līdzdalība.

Māra Māra 16. Apr 2019, 12:11

Mēs katru gadu dodamies meklēt lapiņas un zālītes tepat savā dārzā, uz mežu vai kādā tālākā braucienā, piemēram, pie jūras. Kopā tinam tās uz olām ar diegiem un vārām sīpolu mizās. Lielie prieki ir kopīgi iztīt gatavās olas un priecāties par to, kas ir sanācis. Pagājušajā gadā puika dažas olas nokrāsoja ar pirkstiņkrāsām. Beigās atliek izveidot skaistu kompozīciju nu sūnām, niedrēm vai citiem dabas materiāliem, kur gatavās olas pēc nospodrināšanas ar žāvēta speķa ādiņu vai pārtikas eļļu novietot. Pagājušajā gadā daļu olu saslēpām dārzā un mūsu puika, kurš tobrīd bija pusotru gadu vecs, ar mazu groziņu, bet lielu aizrautību tās meklēja. Šo tradīciju noteikti turpināsim, jo tā sagådāja daudz prieka. Un, protams, neizpaliek arī ciemošanās, skaistāko olu maiņa un olu kaujas.