Kas ir pozitīva audzināšana?

Kas ir pozitīva audzināšana?

19. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs labi apzināmies, ka neviens vecāks nav ideāls, tāpēc varētu šķist, ka pozitīva audzināšana ir kaut kas nerealizējams, tomēr tā nav. Atliek vien savā ikdienā īstenot dažus salīdzinoši viegli realizējamus soļus, lai ieviestu pozitīvo audzināšanu arī savas ģimenes ikdienā.

Ko tas nozīmē?

  • Radiet bērnam drošu, interesantu vidi.
  • Izveidojiet pozitīvu mācību vidi.
  • Ieviesiet skaidrus noteikumus.
  • Rūpējieties arī par sevi.

Radoša vide

Mēs, vecāki, parūpējamies, lai bērnam būtu droša vide – sadzīves ķīmija un asie priekšmeti būtu novietoti bērnam nepieejamā vietā, bērns nevarētu piekļūt medikamentiem, uzgāzt sev virsū nestabilas mēbeles u.tml., bet kā nodrošināt, lai vide būtu arī bērnam interesanta?

Tā vietā, lai bērnam iegādātos dārgas rotaļlietas, nodrošiniet mazajam pasaules pētniekam rotaļlietas, kas attīstīs viņa izdomu. Piemēram, dažādas kastes, lakatiņus, bērnam drošus sadzīves priekšmetus (karotes, bļodiņas u.tml), kas bērnam ļaus būt aktīvam un radošam, pašam izdomājot savus spēles noteikumus un priekšmetu pielietojumu. Lielākam bērna svarīgi nodrošināt piekļuvi materiāliem, ar kuriem darboties radoši, - krāsainiem papīriem, kartoniem, auduma gabaliņiem, veidošanas masai u.tml.

Radoši darbojoties vecāki retāk dzirdēs no bērna frāzes, ka viņam ir garlaicīgi.

Prieks mācīties

Ikvienam bērnam ļoti svarīga ir vecāku uzmanība, jo tā ne tikai nostiprina pārliecību, ka esi saviem vecākiem svarīgs un īpašs, bet arī liek apzināties savas spējas un varēšanu. Tieši tāpēc pievērs uzmanību sava bērna sasniegumiem, mācību sekmēm, paslavē bērnu par viņa panākumiem. Atceries, ka bērnam ir svarīga vecāku mīlestība, tāpēc neaizmirsti bērnu samīļot un pateikt, ka mīli.

Disciplīna

Bērnam ir jābūt skaidriem noteikumiem par to, ko viņš drīkst/ nedrīkst darīt, kā arī tam, kādas var būt sekas, ja noteikumi tiek pārkāpti. Tieši tāpēc ir svarīgi noteikumus ar bērnu pārrunāt, izskaidrot, savukārt vecākiem būt konsekventiem.

Rūpes par sevi

Vecāku loma ir ļoti atbildīga un prasa no pieaugušā lielus resursus. Tāpēc ir svarīgi, lai tētim un mammai būtu laiks, ko pavadīt kopā un arī vienatnē, lai šajā laikā pievērstos saviem hobijiem, atpūstos, un pēc tam pie bērna atgrieztos no jauna uzlādēts. Cik vien iespējams, kopā ar partneri strādājiet komandā, jo dalīta atbildība ir daudz vieglāka. Ja tas nav iespējams, lūdziet palīdzību ģimenei, piesaistiet auklīti vai citas atbalsta personas.