Kāpēc bērns melo?

Kāpēc bērns melo?

22. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns uz taviem jautājumiem nevis atbild godīgi, bet gan melo? Tās var būt nekaitīgas “pasaciņas”, kurās izpaužas bērna fantāzijas lidojums, bet ko darīt, ja meliem ir dziļākas saknes? Kāpēc bērni melo?

Ar nepatiesības stāstīšanu bērni “trenē” savu fantāziju, tomēr melošanā var slēpties arī bērna dziļākas bailes, ievainojumi, kas var norādīt uz nopietnākām problēmām. Ja tu pamani, ka tavs bērns aizvien biežāk nestāsta patiesību un melo, tam var būt dažādi iemesli.

Bailes no soda

Daudzi bērni ļoti baidās no soda, jo sevišķi tad, ja vecāki ir lūguši paveikt kādu darbu, tas nav izpildīts un vecāki par to regulāri atgādina. Ja mamma vaicās bērnam, vai skolā paēda pusdienas, baidoties no soda, viņš nevis atzīsies, ka pusdienu naudu iztērējis saldumiem, bet gan atbildēs apstiprinoši, ka patiešām ir iegādājies un paēdis pusdienas. Iemesls tam pavisam vienkāršs – mamma, uzzinot, ka nauda iztērēta našķiem, visticamāk, būs dusmīga. Iemesls šādai melošanai ir fakts, ka bērns baidās tikt sodīts vai arī pieaugušie no viņa gaida pārāk daudz.

Pašnovērtējuma paaugstināšanai

Šajā situācijā bērni visbiežāk melo, lai citu acīs celtos viņu statuss, tāpēc melots tiek nevis vecākiem, bet gan vienaudžiem. Piemēram, par to, ka viņam mājās ir kāda rotaļlieta, par kuru sapņo visi bērni, ka viņš ir redzējis vai piedzīvojis kaut ko iespaidīgu. Ja šāda veida meli nav regulāri, tad bērna vecumā tie ir normāla prakse, taču, ja tie sāk atkārtoties pārlieku bieži, vērts apdomāties, kāpēc bērnam ir tik svarīgi sevi šādi apliecināt. Iemesls šādiem meliem visbiežāk slēpjas neapmierinātībā ar sevi, kompleksiem, bailēm, ka vienaudži izsmies.

Protests

Melošana var kļūt par veidu, kā pārkāpt noteikumus un vecāku aizliegumus. Jau pamatskolā bērni uzskata, ka viņiem saviem vecākiem viss nav jāstāsta, tāpēc šādas situācijas precīzāk būtu dēvēt nevis par melošanu, bet gan par noklusēšanu. Bērns nevis izstāsta visu līdz galam, bet gan tikai daļēji, pārējo noklusējot.

Robežu noteikšana

Jo lielāks aug bērns, jo patstāvīgāks un neatkarīgāks viņš vēlas būt. Skolēnam varētu šķist, ka viņam nav vecākiem jāstāsta par to, ko viņi piedzīvo, ko plāno darīt. Tāpēc arī rodas situācijas, kad vecākiem uz jautājumu “Uz kurieni tu esi iecerējis iet?”, bērns atbildēs “Nekur”. Pārdomā, vai tu nekontrolē savus bērnus pārāk daudz, tāpat arī pārrunā ar bērnu, ka galvenais iemesls kontrolei ir rūpes par viņa drošību.

Problēmas ģimenē

Ja bērns bieži melo, tas var būt signāls problēmām ģimenē. Jo sevišķi tad, ja par melu upuriem visbiežāk kļūst pārējie ģimenes locekļi. Nekādā gadījumā nesodiet bērnu par melošanu, jo šādā gadījumā meli kļūs tikai viltīgāki. Meli šādos gadījumos visbiežāk ir signāls tam, ka bērnam pietrūkst vecāku uzmanības, atzinības, atbalsta. Ieteicams šādos gadījumos vērsties pie psihologa, kurš palīdzēs risināt problēmu.