Kāpēc bērnam svarīgi gulēt diendusu?

Kāpēc bērnam svarīgi gulēt diendusu?

24. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visi esam dzirdējuši par to, ka diendusa līdz pat pirmsskolas vecumam ir ļoti svarīga bērna labsajūtai un normālai attīstībai. Bet dažreiz gadās tā, ka bērns pārstāj gulēt pa dienu, viņu ir grūti nolikt gulēt. Vai tas nozīmē, ka no diendusas jāatsakās?

"Bērnam ir jāguļ pa dienu, jo tas ir viņa psihoemocionālās higiēnas pamats", stāsta Māmiņu Kluba psiholoģe Alika Sorokina. Speciāliste stāsta, ka bērna nervu sistēmai obligāti ir jāatpūšas, jo tas pozitīvi ietekmē bērna veselību kopumā un palīdz apgūt vieglāk bērnam arī jaunas zināšanas un prasmes.

Acīmredzams ir arī tas, ka, ja bērna nervu sistēma nav atpūtusies, bērnā tiek provocēta slikta uzvedība, kaprīzes un emocionālais diskomforts.

Psihologs uzsver, ka viena no vecāku pamatkļūdām, kas rada problēmas ar bērna iemigšanu, ir diendusa ratos. Jau pēc gada vecuma, kad bērnam ir tikai viena diendusa, viņš jāliek gulēt gultā, jāizveido īpašs iemigšanas rituāls, tāpat jādara arī vakaros.

Lūk, vēl dažas Alikas Sorokinas rekomendācijas:

  • Pa dienu jāguļ visās dienās, vienalga, vai tā ir darba diena, vai sestdiena, vai svētdiena, kas dažkārt nav visai ērti vecākiem. Bērns ļoti ātri saprot, ka var pārkāpt robežas un negulēt, kas apgrūtina vecākiem gulēt likšanas procesu jebkurā dienā.
  • Ja negribat pieturēties pie bērnudārza diendusas režīma un likt bērnu gulēt laikā no 13:00 līdz 13:30, tad uzmanīgi pavērojiet visu bērna dienas režīmu. Mazulis nekad neaizmigs tajā laikā, ja diena viņam sākas vien deviņos - desmitos rītā.
  • Pirmajai bērna dienas pusei jābūt ļoti aktīvai - pastaigas, kustību spēles, darbošanās, lai bērns nogurtu, un, protams, ātrāk iemigtu.

Vai tavs bērniņš guļ diendusu? Cikos viņš iemieg un uz cik ilgu laiku?

Māmiņu Klubs

Inese Strazde Ex Matuzāne Inese Strazde Ex Matuzāne 28. Jan 2020, 00:23

Vispàr interesanti- psihologu teorijas laikam atščiras no valsts kurā uzturies, bet nezinu vai aprakstītā ir tā pareizā. mani bērni diendusu nav gulējuši no 3 gadu vecuma un dienas ritms līdz ar to atščiras- 8 vakarā jau čuč. mēs šobrīd dzīvojam NO šeit no 3 gadiem neviens īsti neguļ, ir atpūta pēc pusdienām un ja kāds iemieg tad lai čuč, bet tas nav piespiedu kārtā un vairāk laika pavada laukā. Kad pati biju maza- ciest nevarēju diendusas un tās turpina uzspiest vēl joprojām.

natalja.bulipopa natalja.bulipopa 28. Jan 2018, 10:56

Manam dēlam ir 3 gadi un viņš vēl joprojām guļ diendusu, arī brīvdienās. Šo 3gadu laikā, protams, esam pārdzīvojuši momentus, kad negribēja iet gulēt un bika kaprīzes un niķi, bet mēs tomēr uzstājām, ka ir jāguļ. Lasījām pasakas, klausījāmies mūziku, gulējām blakus, bet panācām to, lai guļ. Pārsvarā guļ 2.5 - 3 stundas, bet gadās arī mazāk. Un pats svarīgākais ir tas, ka šī atpūta ir vajadzīga ne tikai bērnam, bet arī mums - vecākiem!