Kā saglabāt ar bērnu labas attiecības laikā, kad paliekam mājās? 7 ieteikumi

Kā saglabāt ar bērnu labas attiecības laikā, kad paliekam mājās? 7 ieteikumi

21. Jan 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pieaugot saslimstībai ar Covid-19, aizvien vairāk skolēnu, bērnudārznieku un arī pieaugušo nonāk karantīnā. Tas nozīmē, ka 24 stundas diennaktī pavadām cieši blakus ar saviem mājiniekiem. Tas, protams, rada sava veida spriedzi.

Jaunie apstākļi mums liek apgūt jaunu pieeju komunikācijai, problēmu risināšanai, arī tam, kā uzturēt veselīgas attiecības ar bērniem situācijās, kad emocijas sit augstu vilni un attiecības ģimenē ir nokaitētas.

Mēs esam apkopojuši 7 padomus, kā saglabāt veselīgas attiecības ar bērniem un izbēgt no kašķiem un arī pašpārmetumiem pašai sev, ka neizdodas būt tai ideālajai mammai, kāda esi vēlējusies būt.

  • Pat ja bērns ikdienā tagad pie televizora, skatoties multenes, pavada vairāk laika nekā iepriekš, pa vidu acis arī atpūtinot, nesatraucies un necenties šo izklaidi viņam aizliegt. Tu neesi slikta mamma tikai tāpēc, ka tavi bērni skatās multenes, jo tev ir jāatrod laiks, lai pastrādātu. Esošajā situācijā tas ir pavisam normāli.
  • Neizvirzi par obligātu mērķi trīs reizes dienā bērnam nodrošināt svaigu, tikko gatavotu maltīti. Protams, tas skan tik ideāli, taču tagad, kad mājās strādājam, mācāmies, jaunākie neapmeklē bērnudārzu, ir pieņemami, ja jūsu ēdienkartē biežāk ienāk makaroni vai arī svētdienas vakarā izvārītā zupa tiek ēsta turpmākās divas dienas.
  • Tev nav visu laiku jāizklaidē bērns! Ja tu nepārtraukti domāsi par to, kādas aizvien jaunas aktivitātes piedāvāt bērnam, tu pati būsi saspringta, nervoza, savukārt bērns to vien gaidīs, kā izklaides, kuras izdomājusi mamma. Ļauj bērnam pagarlaikoties, jo tas viņā atraisīs radošumu un viņš pats ar laiku iemācīsies sevi izklaidēt, atradīs idejas, kā aizpildīt brīvo laiku.
  • Pat trīsgadniekiem ir svarīgi, lai viņam būtu savi ikdienas pienākumi. Mammai nav jāuzņemas visi mājas darbi un viss jāpaveic vienai. Vienojaties par to, kurš ko ģimenē darīs. Piemēram, jaunākajiem ģimenes locekļiem var uzticēt  mājdzīvnieka pabarošanu, salātu samaisīšanu u.c. vecumam atbilstošus darbus.
  • Ja ģimenē ir vairāki bērni, šajā laikā, visticamāk, konflikti viņu starpā būs biežāki. Kāda ir tava parastā stratēģija konfliktos? Tā kā tu neesi redzējusi konfliktu, tad tu arī nevari objektīvi izvērtēt, kurš strīdu uzsācis, kurš ir vainīgs, tāpēc pavaicā visām konflikta pusēm viņu viedokli par notikušo, pavaicā, kā viņi jūtas. Savas emocijas vari ļaut bērnam arī uzzīmēt, ja viņam tā ir vieglāk. Izrunājiet, kā šādās līdzīgās situācijās jārīkojas turpmāk. Ja nepieciešams, varat sagatavot arī uz lapas vienošanos, lai iesaistītie konfliktā to parakstītu. Protams, ar vienu reizi, visticamāk, nebūs gana un konflikti atkārtosies, bet vairākkārt atgādinot par vienošanos, visticamāk, situācija uzlabosies.
  • Ja ikdiena paiet četrās sienās, gluži loģiski, ka uzvilktāks kļūs arī bērns. Viņš var būt agresīvāks, hiperaktīvs, tāpēc atslābsti – tas nav tāpēc, ka tu būtu slikta mamma. Bērna uzvedība šajā laikā nav saistīta ar mūsu kā vecāku kompetenci.
  • Tā kā šajā laikā esam emocionālāki, daudz jūtīgāk reaģējam uz visām situācijām, ģimenes locekļu starpā vienojaties par to, ka bez atļaujas neaiztiekam otra mantas. Katram no mums ir savas lietas, kuras mums nepatīk, ja tās tiek aiztiktas, tāpēc vienojaties, ka tas tiks respektēts, lai neizraisītu nevajadzīgus konfliktus.

 

Mēs tiksim ar esošo situāciju galā! Lai mums visiem izdodas!