Kā palīdzēt bērnam noticēt savām spējām?

Kā palīdzēt bērnam noticēt savām spējām?

08. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāki dažkārt jūtas gluži kā bērna karsēju komanda. Viņi slavē bērnu par katru mazāko darbiņu, pat tad, ja tas, iespējams, nemaz nav paveikts labi. Tēti un mammas mēdz uzskatīt, ka tādējādi, slavējot savu bērnu vienmēr un par visu, paaugstinās viņa pašvērtējumu.

Gan vecāki, gan bērns jūtas apmierināti, taču, audzinot bērnu šādos siltumnīcas apstākļos, tas ar laiku var bērnam atspēlēties negatīvi.

Kā palīdzēt bērnam noticēt savām spējām, vienlaikus nepārcenšoties ar slavēšanu nevietā?

Sper soli atpakaļ

Pašpārliecinātības pamatā ir bērna kompetence. Lai to attīstītu, vecākiem ir jāatkāpjas un jāsamazina sava aktīvā klātbūtne bērna dzīvē, no aktīvas līdzdarbošanās pievēršoties novērošanai. Ļauj pašam bērnam izdarīt izvēli, riskēt, risināt problēmas un paveikt darbu līdz galam. Tas nav iespējams nekā citādi, kā vien reāli darbojoties praktiski.

Nepārcenties ar slavēšanu

Kas ir adekvāta pašcieņa? Tā ir kompetence, drošības sajūta un vecāku atbalsts. 

Protams, uzslavas ir svarīgas ikvienam no mums, taču pārmērīga slavēšana par katru paveikto darbu var arī pazemināt sasniegumu latiņu. Ja tu par katra bērna paveikto darbu sajūsmā viņu slavē, stāstot, cik gan tas ir fantastiski, faktiski bērns dzird to, ka viņam vairs nevajag censties un trenēties. Vienlaikus neveidojas bērna kompetence, jo tās stiprināšanai nepieciešami mēģinājumi, kļūdas un pastāvīga sevis pilnveidošana.

Ja bērns pat par darbu, kas nav paveikts kārtīgi, saņem uzslavas, viņš neattīsta savu kritiskumu un nemācās uzticēties saviem instinktiem, jo vecāki taču apgalvo, ka viss ir izcili. Šādā gadījumā jau pieaugušā gados bērnam nāksies piedzīvot un pārvarēt grūtus pārdzīvojumus, jo citi vairs viņu neslavēs tā, kā to darīja vecāki. 

Pārmērīga uzslavēšana arī mazina ticību citu atsauksmēm.

Atļauj bērnam veselīgu risku

Mēs, vecāki, vienmēr esam gatavi bērnam palikt apakšā drošības spilvenu, lai tikai viņš būtu pasargāts no it visa, tomēr pastāvīga cenšanās paglābt bērnu no neveiksmēm var negatīvi atspēlēties nākotnē. Atļauj bērnam veselīgu risku, jo tādējādi viņš mācīsies arī risināt problēmu. Piemēram, tu redzi, ka bērns cenšas ieliet krūzītē ūdeni, bet labi apzinies, ka ūdens tecēs pāri malām, krūzīte ir neveiksmīgi nolikta, tāpēc apgāzīsies…. Ļauj bērnam pašam mēģināt, kļūdīties un saprast, kāpēc neizdevās. 

Esi blakus neveiksmēs

Lielākā daļa vecāku uzskata, ka neveiksmes kaitēs bērna pašapziņai, taču patiesībā tā ir lieliska iespēja palīdzēt bērnam to stiprināt. Atbalsti bērnu, mudinot nepadoties pie pirmā neveiksmīgā mēģinājuma. Ja bērns kaut ko ļoti vēlas, viņš ir motivēts tiekties pēc panākumiem, tātad, arī mācīties no neveiksmēm, lai virzītos uz priekšu.

Ļauj bērnam sajust, ka tava mīlestība ir beznosacījuma

Lai bērnu mīlētu, viņam nav jābūt labākam par citiem, vai arī kaut kas jāpierāda. Bērnam ir jāapzinās, ka vecāki viņu mīl arī tad, ja nācies piedzīvot neveiksmes. Esiet atbalstoši un izrādiet savu mīlestību arī tad, ja bērns ir cietis neveiksmes.

Pārliecinies, ka bērns spēj sasniegt savus mērķus

Palīdzi bērnam izvirzīt mērķus, kas atbilst viņa vecumam un spējām. Piemēram, ja bērnam neveicas ar lasīšanu, ķerieties pie vieglākas lasāmvielas, piemēram, komiksiem vai citām grāmatām ar mazāk sarežģītiem tekstiem, lai tādējādi stiprinātu lasīšanas prasmes. Nesasniedzami mērķi grauj bērna pašapziņu, tāpēc šajā gadījumā palīdzi bērnam izvēlēties viņa prasmēm un spējām atbilstošu lasāmvielu, jo ar laiku, pēc kārtīga lasīšanas treniņa, pienāks kārta arī grāmatām ar sarežģītākiem tekstiem.

Saglabā pierādījumus par bērna panākumiem

Ja uzslavas ir nopelnītas ar kvalitatīvu darbu, tas ir svarīgi veselīgas pašcieņas veidošanai. Tieši tāpēc diplomi, atzinības raksti, balvas ir jāsaglabā. Pat tad, ja tev šis bērna sasniegums šķiet maznozīmīgs.

Glabājiet visus bērna sasniegumu pierādījumus vienuviet, lai reizēs, kad gadījusies sliktā diena un nepieciešams pierādījums paša spējām, bērns varētu tos apskatīties un sajuties labāk.

Palīdzība mājas darbos

Arī pirmsskolēni jau ir gatavi paveikt vienkāršus darbiņus, lai palīdzētu saviem vecākiem mājas solī. Piemēram, uzklāt galdu, sakārtot gultu. Tādējādi bērns redzēs, ka dara citiem noderīgas lietas, un viņa ieguldījumu novērtē arī pārējie.