Kā palīdzēt bērnam adaptēties bērnudārzā?

06. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja arī tavs bērniņš šogad uzsācis bērnudārza gaitas, ieklausies pediatres Sanitas Mitenbergas un fizioterapeites Klaudijas Hēlas ieteikumos par to, kā palīdzēt mazajam labāk iejusties un sarast ar lielajām pārmaiņām dzīvē.

Speciālisti uzskata, ka labākais vecums bērnam, lai uzsāktu bērnudārza gaitas, ir trīs gadi, jo šajā vecumā bērna imūnsistēma un nervu sistēmas ir nobriedušākas. “Vienlaikus zinām, ka apstākļi ir dažādi, māmiņai var nākties atgriezties darbā ātrāk, bet ne visiem ir iespējas izmantot auklīšu pakalpojumus, tāpēc arī pirmsskolas izglītības iestādēs ir pieejamas grupiņas bērniem jau no pusotra gada vecuma,” teic Rimi Bērniem pediatre Sanita Mitenberga, uzsverot, ka svarīgi gan būtu tas, lai pati mamma ir gatava tik mazu bērniņu atdot uzraudzībā citiem.

Lai bērns saprastu, ka tiek nodots drošās rokās, uzsākot bērnudārza gaitas ieteicams vismaz 2 nedēļu garš adaptācijas periods. “Mēs bērniem mācām, ka nedrīkst iet līdzi svešiem, taču bērnudārza gadījumā mēs paši bērnu aizvedam pie sveša cilvēka. Tāpēc adaptācijas periods, kad bērnu nododam drošās rokās, drošā kolektīvā, ir nepieciešams ne tikai bērnam, bet arī pieaugušajam,” par adaptācijas perioda nozīmīgumu skaidro S. Mitenberga, piebilstot, ka lielākoties bērnudārzi ir pretimnākoši un nodrošina adaptācijas laiku.

Adaptācijas periods var ilgt līdz pus gadam

Pediatres teikto par adaptācijas perioda svarīgumu papildina fizioterapeite, Māmiņu Kluba Bērnudārza vadītāja Klaudija Hēla, uzsverot, ka adaptācijas periods bērnudārzā var ilgt līdz pat pus gadam. “Nav viens noteikts laiks, ko vajadzētu dot, jo situācijas ir ļoti dažādas,” tā viņa, norādot, ka adaptācijas periodā bērnam jāiejūtas jaunajā vidē, jāizprot jaunā sistēma un tas, ka ik dienu turpmāk satiks šos cilvēkus. “Bērns pats neizvēlas nākt uz bērnudārzu. Tā nav viņa brīva griba. Tāpēc mūsu uzdevums ir palīdzēt bērnam šeit iejusties, taču viņš nevar justies labi, ja visu laiku domās par mājām, baidīsies un nesapratīs, kas šeit notiek, tāpēc ir svarīgi, lai viņš bērnudārzā varētu iejusties pakāpeniski,” uzsver K. Hēla.

Brīvā diena no bērnudārza

Iejusties bērnudārzā var būt grūti jebkuram bērniņam, neatkarīgi no viņa vecuma, tāpēc situācijās, kad parādās regress, pediatre Sanita Mitenberga iesaka samazināt bērna nedēļas pilno slodzi, jo arī bērnudārza apmeklēšana ir darbs. “Ja ir iespējams, līdz četru gadu vecumam iedodam bērnam, piemēram, no bērnudārza brīvu trešdienu, tādējādi saīsinot viņa darba nedēļu. Ja iespējams, laicīgāk izņemiet bērnu no dārziņa, lai viņš ātrāk būtu mājās,” iesaka pediatre. Viņa uzsver, ka šāda brīvdiena darba nedēļas vidū palīdzēs bērnam izgulēties, stabilizēt emocionālo stāvokli, savukārt pašiem vecākiem - justies mierīgāk.

Māmiņu Kluba bērnudārzs ar pedagoģi un vecāku iecienīto fizioterapeiti Klaudiju Hēlu! Bērnudārzs atrodas Rīgas centrā, Cēsu ielā 31 (Barons Kvartāls teritorijā).

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā