Kā iemācīt bērnam plānot laiku?

12. Jan 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saplānots laiks palīdz izvairīties no lieka stresa, steigas un uztraukumiem. Tomēr jautājums, kā laiku plānot iemācīt bērnam, un no kāda vecuma bērns ir gatavs apgūt šo prasmi? Skaidro Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte Iveta Aunīte.

Līdz brīdim, kad bērns sasniedzis aptuveni 9 gadu vecumu, atbildību par viņa dienas gaitu un režīmu uzņemas pieaugušais, taču jau šajā laikā vecāki var rādīt piemēru. Iveta Aunīte: “Jo secīgāk notiek notikumi un bērnam ir izpratne par to, kāda ir notikumu secība, jo arī vēlāk viņam pašam būs vieglāk plānot savu laiku.” Mazākus bērnus ar laika plānošanu varam iepazīstināt, ar piemēru rādot dažādus ikdienas rituālus, kā arī to, ka izklaides seko pēc tam, kad ir paveikti savi pienākumi. Iveta Aunīte ierosina rakstiskā veidā izveidot kārtības rulli vai kalendāru, kurā uzrakstīti vai uzzīmēti pienākumi, piemēram, pabarot mājdzīvnieku, izmācīties. Kad paveikti visi norunātie darbi, ir arī laiks, lai nodarbotos ar izklaidēm un saviem hobijiem.

Lai bērnam veidotos labāka izpratne par laika plānošanu, ieteicams jau sagatavošanas grupas, 1.klases bērniem mācīt pulksteni, jo tas palīdzēs ne tikai izprast notikumu gaitu, bet arī laika robežas – cik daudz laika nepieciešams, lai paveiktu kādu darbu, cikos jādodas gulēt vai jāceļas.

Iveta Aunīte teic, ka savu laiku bērns var sākt plānot no 9 gadu vecuma, kad sāk parādīties atbildība: “Deviņu gadu vecumā ir vieglāk pašam sevi regulēt un uzņemties atbildību par to, kā pavadu savu laiku.” Viņa norāda, ka tad, ja vēlas panākt paškontroles momentu, pieaugušajam vairāk jākoncentrējas uz bērna vajadzībām, jo tikai tad, kad bērns sapratīs, ka pēc pienākumu paveikšanas viņš varēs apmierināt savas vajadzības pēc izklaidēm, viņš arī sāks izvērtēt, ka ir vērts ieguldīt savu laiku un darbu tajā, kas ir prioritāte.