Interaktīvi izglītojošs pasākums “Zinošs un drošs šajā piektdienā!

Interaktīvi izglītojošs pasākums “Zinošs un drošs šajā piektdienā!

13. May 2019, 14:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“Bērni ir puķes Dieva pasaules dārzā, kas uz laiku ir uzticēti mūsu mīlestībai un kopšanai” - tā teikusi Zenta Mauriņa. Rūpes par bērniem ir  ikviena vecāka svarīgākais uzdevums, tādēļ jau otro gadu 17. maijā no 14:00 līdz 19:00 Rīgas Centra humanitārās vidusskolas sporta kompleksā Krišjāņa Barona ielā 116A norisināsies interaktīvi izglītojošs pasākums “Zinošs un drošs”, uz kuru aicināti visa vecuma bērni un viņu vecāki. 

Bērnu traumatisma problēma aizvien ir aktuāla tēma, par ko nepieciešams runāt sabiedrībā, tādēļ Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Pediatrijas studentu zinātniskais pulciņš kopīgi ar Latvijas Pediatru asociāciju, Rīgas domes Labklājības departamentu un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu (BKUS) saprotami un ar interaktīvu aktivitāšu palīdzību stāstīs par traumatismu, iespējām, kā pasargāt sevi un savus bērnus, kā arī dos padomus, kā rīkoties neatliekamās situācijās.   

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka statistiski bērnu traumatisms Latvijā ieņem vienu no pirmajām vietām Eiropā. Visbiežāk bērni gūst traumas mājās, skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Bieži traumas tiek iegūtas vietās, kur notiek pārvietošanās ar transportlīdzekļiem (ceļi, stāvlaukumi un skeitparki), kā arī nereti traumas notiek, atpūšoties pie dabas un ūdeņiem. Biežākie ievainojumi ir lūzumi, sasitumi un zilumi, liela daļa no negadījumiem ir arī apdegumi, applaucējumi un saindēšanās.

Medicīnas studentiem pasākums "Zinošs un drošs" dod iespēju aicināt vecākus un bērnus apgūt zināšanas par drošu vidi un sevis pasargāšanu, īpaši akcentējot svarīgākos jautājumus pirms vasaras, kad bērni dodas brīvlaikā un vairāk pavada laiku pie dabas, rotaļu laukumos un uz ceļiem. Pasākuma laikā būs iespēja ne tikai piedalīties interaktīvajās stacijās, bet arī aprunāties ar ārstiem un uzdot sev interesējošos jautājumus gan par drošību, gan par dažādām neatliekamām situācijām.

Astoņu interaktīvu staciju ietvaros uzmanība tiks vērsta uz drošības pasākumiem, atpūšoties pie ūdeņiem vai uguns tuvumā, pavadot laiku uz ielas, pastaigājoties brīvā dabā vai vienkārši esot mājās, kā arī sportojot. Tiks atgādināts, kā pareizi izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, neapjukt krīzes situācijās un paziņot dispečeram visu nepieciešamo informāciju, lai palīdzība ierastos pēc iespējas ātrāk. 

Pirmās minūtes pēc negadījuma var būt izšķirošas, tādēļ bērniem un viņu vecākiem būs iespēja iesaistīties dažādās interesantās aktivitātēs, lai nepieciešamības gadījumā paši mācētu sniegt pirmo palīdzību cietušajiem. Apmeklētājiem būs iespēja pilnveidot iemaņas neatliekamās situācijās, kad līdzcilvēks ir zaudējis samaņu vai neelpo, kā arī glābt cilvēku, kas ir aizrijies vai slīkst. Varēs apgūt pirmo palīdzību lūzumu, asiņošanas, dzīvnieku kodumu, apdegumu, elektrotraumu vai pārkaršanas gadījumā. Būs iespēja darboties praktiski kopā ar saviem mazajiem un apgūt dažādas manipulācijas.

Apmeklējot pasākumā izveidotās stacijas un piedaloties to aktivitātēs, pasākuma apmeklētāji krās zīmodziņus, ko varēs apmainīt pret balvām no pasākuma atbalstītājiem. 

Apgūsim jaunas zināšanas, pilnveidosim jau esošās, un, iespējams, tieši tas nosargās mūsu bērnus no nelaimes!

Pasākuma laikā par bērnu drošību ir atbildīgi viņu vecāki. Pasākuma organizatori nenes materiālu atbildību par mantām, kas nozaudētas vai sabojātas pasākuma laikā.