Kopā ar Elizabeti

Kopā ar Elizabeti

17. Sep 2018, 01:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Elizabetes mammu Kristīni mēs iepazinām jau šajā pavasarī. Viņa bija mamma, kas saņēmās un uzrakstīja vēstuli Māmiņu kluba Labdarības fondam, uzreiz atkājot, ka: “Esmu no tām māmiņām, kura lepnā vientulībā sēdēs un palīdzību prasīs ne labprāt”, tomēr  savas psiholoģiskā atbalsta grupas iedrošināta, kuru viņa apmeklēja, saprata, ka lūgt palīdzību nav jākaunas.

Šobrīd Elizabete ir uzsākusi bērnudārza gaitas, uz kuru mamma Kristīne, viņu ik dienas vadā no Jūrmalas uz Juglu, Rīgā. Elizabete ir arī nedaudz paaugusies un pavadījusi brīnišķīgu vasaru, kopā ar saviem mīļajiem, bet Elizabetei joprojām ir nepieciešams atbalsts.

Atceroties tos pāris mēnešus, kas nu jau aiz muguras, varam pakavēties atmiņās.. Kāds bija Kristīnes un viņas Elizabetes stāsts? Lūk,  mammas rakstītais!

"Meitiņai Elizabetei ir gandrīz 5 gadi. Mazai Pērlītei ir ģenētiska saslimšana, kura izpaudās kā epilepsija.. ar laiku slimība progresēja un krampju lēkmes kļuva arvien biežākas, līdz vispār kļuva tik biežas, ka meitiņa praktiski necēlās no zāļu miega un cieta sāpes, kad bija nomodā. Sekoja daudzi citi paralēlie sarežģījumi, neveiksmīgas porta operācijas, neveiksmīga keto diēta caur zondi, zarnu invaginācija, sepse, dažādas slimnīcā saķertas slimībiņas, kas kopsummā noveda līdz tam, ka bērns palika par "dārzeni". Ārstējošais neirologs Dr.Strautmanis atrada burvju zāles, kas krampjus mazināja. Meitiņai lēkmes palika arvien retākas un viņa sāka mosties no zālītēm. Sākumā iemācījās turēt galviņu, tad sēdēt.. un tad atklāju, ka viņa vairs neredz.. Acu ārsts Dr.Vīksniņs konstatēja acu atrofiju. Grūti meitukam gāja, sāka arvien izteiktāk parādīties atpalicība, viņa nevēlējās nekam pieskarties, nesadarbojās ar ergoterapeitiem un fizioterapetiem, tikai gulēja un raudāja..

Tikām tam pāri.. lēnām iemācijās stāvēt, tad rīt nost šķidrumus, sāka vairāk ēst "klasiskā veidā" un tad izņēma zondi (man kā mammai ļoti priecīga diena). Pēc kādiem 4 mēnešiem sāka aiztikt priekšmetus, gūt baudu no apkārtnes, sāka ēst cepumiņus un dažus citus cietākus ēdamos. Rudenī rehabilitācijā iemācijās kāpt pa kāpnēm, un turēt karoti! Ziemassvētkos jau ēda jogurtu pati un vairāk kā puse tika mutē.”

Mamma Kristīne, meitiņu audzina viena. Kopā ar viņām ir arī Elizabetes lielais brālis.  Daudz ir raudāts, pārdzīvotas dažādas krīzes, dusmas, padošanās un atkal ticība tam, ka viss būs kārtībā.

“Meitiņai paralēli viņas ģenētikai ir autiskā spektra traucējumi, kurus vel nav konstatējis psihiatrs, bet citi speciālisti komentēja, ka viņai tas piemīt. Kā teica rehabilitoloģe, jūsu diagnoze ir tik smaga, ka autismu jums neviens nav pētījis”

Māmiņa Kristīne, rakstot Māmiņu kluba Labdarības fondam vēlējās, lai viņiem ģimenē ienāk kāds četrkājains draugs, kurš varētu būt atbalsts, mierinājums un palīgs mazajai Elizabetei.. Tāds palīgs, kurš saprot un pieņem arī tos krīzes brīžus, bet tajā pat laikā spēj iedot to ļoti vajadzīgo miera sajūtu.

Un tāds palīgs ir servisa suņu biedrībā Teodors, kurš Elizabetei sniedza labu devu miera, pacietības, motivācijas un prieka.

 Kanisterapija ir metode, kas pastiprina cilvēka rehabilitācijas efektivitāti, izmantojot speciāli selekcionētu un apmācītu suni. Tā spēj darīt brīnumus un palīdzēt atveseļoties gan bērniem, gan pieaugušajiem. Glāsts, skatiens vai pat vienkārši klātbūtne var būt dažreiz dziedējošāka par tablešu kalniem- tas jau sen vairs nav tikai tautas dziednieku padoms, bet arī zinātniska atziņa. Pagājušā gadsimta vidū sākās pirmie pētniecības darbi, skaidrojot, kādu iespaidu uz dažādām slimībām atstāj dzīvnieku klātbūtne, vēsta servisa suņu biedrības Teodors mājas lapa.

Kopš iepazināmies ar abām, šīm brīnišķīgajām meitenēm, ir pagājuši vairāki mēneši un jau pavisam drīz – 30. septembrī, Māmiņu kluba TV raidījumā,  Jums būs iespēja atkal satikties ar Elizabeti un Kristīni. Viņas kopā dosies pie terapijas suņa. Iepazīsies un sapratīs, cik vērtīgas ir šādas terapijas nodarbības mazajai Elizabetei!   

Tāpat, mazajai Elizabetei ir nepieciešams veikt testēšanu un terapiju ABA terapijas centrā – vienīgajā mācību centrā Latvijā bērniem ar autismu un citiem attīstības traucējumiem, kas specializējās uz ABA metodes pielietošanu – efektīvu un zinātniski pierādītu apmācības un uzvedības korekcijas metodi.

Šādas terapijas cenas pilnais kurss ir aptuveni 800 eiro +  testēšana, kas ir atkarīgs no katra konkrētā bērniņa un viņa individuālajām īpašībām, tomēr svarīgi ir, lai šī terapija būtu nepārtraukta, kas dod iespēju mazajai Elizabetei iegūt maksimāli daudz prasmju un izrāviena ikdienā.

Māmiņu kluba Labdarības fonds aicina būt kopā ar Elizabeti, lai nodrošinātu viņai nepieciešamos kanisterapijas kursus un ABA terapiju.

Tev ir iespēja atbalstīt Elizabeti, ziedojot:

  • Ziedojumu tālrunis – 90067000 (Maksa par zvanu 1.42 eiro)
  • Ziedojumu konts: Ar norādi - Elizabetei

MĀMIŅU KLUBA LABDARĪBAS FONDS

Reģ.Nr. 40008273324

norēķinu konts LV27UNLA0055000548342