Dress kods bērnu dārzā

09. May 2013, 13:16 lauvinja lauvinja

Šodien bērnudārzā bija māmiņdienas pasākums, kas kārtējo reizi radīja filozofiskas pārdomas par to, kā tad vajadzētu ģērbt bērnus svinīgiem pasākumiem.

Teikšu uzreiz – man uz šo nav pareizas un viennozīmīgas atbildes. Tāpēc labprāt uzklausīšu citu domas.

Viens būtu skaidrs, ka bērni jau kopš mazotnes ir jāmāca ģērbties atbilstoši situācijai un pasākumam. Par šo faktu droši vien pat nebūtu jādiskutē. Cits jautājums ir – kas ir atbilstoši?

Pasākumā „dress kods” – svētku tērps. Puikām tiek prasītas vismaz tumšas uzvalka bikses un balts krekls.  Nez kāpēc tumšs uzvalks piederas pie svētku tērpa, bet gaišs uzvalks nē. Par meitenēm īsti nav skaidrs, kas tiek gaidīts.

Rezultātā nav pirmā reize, kad puikas pa lielam ir baltos kreklos, bet par uzvalka biksēm un vestēm manas izjūtas kļūst neviennozīmīgas. Vestes der normāli tikai daļai – vienam par mazu, bet vēl var uzstiept, citam pāris izmēru par lielu un atgādina maisu. Līdzīgi ir ar biksēm – vienam uzlocītas, otram trīskārt atšūtas, trešajam krietni virs potītēm. Es saprotu, ka bērni stiepjas ātri, ieguldīt milzu naudu pārreiz velkamā štātē negribas (jā, jā – mani arī reizēm skopums pārņem !), no otras puses – varbūt labāk iztikt bez vestes, kas nav pēc izmēra, vai žaketes, kura ir krietni par lielu/mazu? Bet ko darīt ar biksēm nezinu – bet kopējais skats ir dīvains. Piekopt džinsbikšu pārvēršanu par izejamo kārtu man arī negribētos, lai gan varbūt bikses tieši izmērā izskatās daudz labāk nekā pusmastenes, vai zemesslauķes.

Ar meiteņu izejamo tērpu modi ir vēl trakāk – no vienas puses, kad tad vilks tās princešu kleitas, kruzuļus vizuļus, ja ne pirmsskolā, kur tomēr brīvāka dzīve! No otras puses, kurš ir tas brīdis, kad svinīgam brīdim būtu jāizvēlas kas klasiskāks?

Izpratne šķiet mēdz krist galējībās – no princešu kleitām ar spīguļiem un kruzuļiem, līdz tunikai un legingiem, kas, manuprāt, vispār nav svētku tērpa cienīgi.

Ko par to domājat Jūs?

lauvinja lauvinja 09. May 2013, 22:28 ievukitis

Es ceru, ka nākamgad iztikšu bez žaketes sīkam izlaidumā.....

lauvinja lauvinja 09. May 2013, 17:13 maija

Un kurš būtu tas brīdis, kad mazais cilvēks būtu jāsāk gērbt ne-spaideru tērpā?

Skola?

Un kā ieaudzināt savējiem to, lai "džinsas, princešu kleitas un co"netiktu uzskatīts par svētku tērpu ne tikai skolā, bet arī kāzās, teātrī, operā?

maijbite maijbite 09. May 2013, 14:07 lauvinja

Būs jāpajautā, ko šajā dārziņā uzskata par svinīgu (kādas krāsas).
Manai meitenei nav princeškleitiņa ar kruzuļiem - gaiši zaļa kleitiņa ar volāniem, augšpusē ir tamborēta. Man jau izskatās svinīga... Tad redzēs, kādus brīnumus redzēšu pirmdien. 😀

lauvinja lauvinja 09. May 2013, 13:41 maijbite

Man pašai šķiet, ka smukas kleitiņas, svārciņi, sarafāniņi neatkarīgi no krāsas ir piemērots apģērbs b/d svinīgajiem pasākumiem (mūsu b/d vadība gan labprātāk redzētu baltas blūzes un melnus svārkus).

Princešu kleita ir vairāk balles variants.

Bet tas ir dziļi subjektīvi.

aab aab 09. May 2013, 13:38

godīgi sakot, man vienmēr ir iedvesušas šausmas tās briesmīgās princešu kleitas ar kruzuļiem mazām meitenītēm! zinu, ka savai meitai tād nebūs! es uzskatu, ka tas nav vajadzīgs.
kas ir un kas nav svētku tērps, ir ļooooti diskutējams jautājums. tas ir atkarīgs no tā, kādi uzskati un modes izjūta ir ģimenē. vienam svētku tērps būs kruzuļu kleita meitai un puikam smokings, bet citam parasta vasaras kleita meitai un puikam džinsenes. kaut kā tā.
manuprāt neslikti izskatās, ja ir tērps, kas nav ikdienas! noteikti tie nav legingi ar tūniku.

maijbite maijbite 09. May 2013, 13:35

Mums dārziņā māmiņdienas pasākums būs pirmdien. Dress kds vēl nebija noteikts, bet nojaušu, ka jābūt svinīgiem... Tad nu arī nesaprotu, vai vasarīgi gaiši zaļā kleitiņa ar baltām mežģīņu zeķbiksēm būs svinīgi?? Vai tomēr izvēlēties kaut ko svinīgāku.

Tunika un legingi nudien nav svinīgi - ikdienas apģērbs...