Cukurs bērna uzturā. Cik daudz atļaut?

25. Nov 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sarunā ar Māmiņu Klubu Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina norāda, ka Pasaules Veselības Organizācijas rekomendācijas mudina samazināt kopējo pievienotā cukura patēriņu uzturā.

Rekomendētais pievienotā cukura daudzums ir atkarīgs no bērna vecuma, kā arī fiziskajām aktivitātēm ikdienā. Ja bērnam no 2 gadu vecuma atļaujam ikdienā lietot cukuru, tad šajā vecumā dienā rekomendēts uzņemt ne vairāk kā 5 – 10g pievienotā cukura. Bērnam augot, palielinās arī atļautā cukura daudzums, taču skolas vecuma bērniem tas nedrīkstētu pārsniegt 5 tējkarotes dienā. 

Sekas pārmērīgai cukura lietošanai ir zobu veselības problēmas, kā arī liekā svara pieaugums, aptaukošanās, kas tālāk dinamikā jau veicina vairāku slimību attīstību.

Uztura speciāliste Olga Ļubina vērš uzmanību, ka tiek uzskatīts, ka augļu cukurs ir ļoti veselīgs, tāpēc to rekomendē iekļaut gan bērna, gan pieaugušā uzturā, taču jāņem vērā, ka ar sulām un nektāriem uzņemtais cukurs tiek uzskatīs kā pievienotais cukurs. “Ja bērns apēd ābolu vai apelsīnu, tas ir ļoti labi, jo tiek uzņems vislabākais, ko sniedz augļi. Piemēram, šķiedrvielas, vitamīni, organiskās skābes, minerālvielas, taču, ja izdzer no šiem augļiem pagatavotu sulu, lielākoties tiek uzņemts tikai cukurs,” skaidro Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte.

Viņa norāda, ka arī glikozes un fruktozes sīrupiem ir savs glikēmiskais indekss, līdz ar to tas ātrāk uzsūcas asinīs un straujāk ceļas cukura līmenis, tāpēc, runājot par aptaukošanās un cukura diabēta profilaksi, šie sīrupi nebūtu ieteicami, īpaši bērnu uzturā.

Ja vēlies bērnam iedot našķus, ņem vērā, ka cukuru saturošus produktus ieteicams iekļaut ēdienkartē dienas pirmajā pusē, līdz plkst. 16.00. Ja bērns vēlāk uzņems pievienoto cukuru saturošus produktus, var parādīties hiperaktivitāte.