Cik daudz laika tavi bērni ik dienu pavada ekrānos?

19. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai pielipšana pie ekrāniem ir mūsdienu bērnu ikdienas norma? Vai arī kā vecākiem mums jānosprauž striktākas robežas? Ar šo problēmu saskārusies arī Livču ģimene no raidījuma “Ģimene burkā”. Noskaties video un iepazīsties ar Livču ģimenes pieredzi!

Ierīces un ekrāni ir absolūti normāla lieta gan pieaugušo, gan bērnu dzīvē, taču ir dažādi pētījumi, kas rāda, ka tie var nodarīt arī kaitējumu. “Tas var nodarīt kaitējumu bērna attīstībai,” saka pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss-Konstantinovs, kurš norāda, ka tas visvairāk redzams laikā, kad bērns kļūst par pusaudzi. Šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi, kā ieradumi tiek veidoti laikā, kamēr bērns vēl ir mazs.

Pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss-Konstantinovs uzsver: “Bērnu depresija, trauksme, ēšanas traucējumi un citi riski, kaitīgās lietas, ko redzam pusaudžu vidū, ir ļoti cieši saistītas ar ierīču lietošanas paradumiem.” Tāpat vecāki diezgan bieži var novērot, ka arī bērna motivācija veikt, piemēram, skolas darbus, ir ļoti cieši saistīta ar ierīču lietošanas paradumiem.

Raugoties no dažādiem aspektiem, bērniem ne tikai bērnudārza vecumā, bet pat līdz 12 gadu vecumam nav objektīvas vajadzības pēc “ierīces”, jo sevišķi, ja runājam par viedierīcēm. Vienlaikus pusaudžu psihoterapeits saka, ka visa problēma slēpjas tajā, ka pārējiem bērniem tādi ir, līdz ar to bērns bez sava telefona var kļūt par izstumto.