Bērnudārza dienasgrāmata: ārsts un nauda

Bērnudārza dienasgrāmata: ārsts un nauda

29. Jan 2019, 12:11 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Jebkura vecāka rūpe un "galvassāpes" ir mūsu bērnu veselība. Tad, ja slimo bērni, sirds sāp mammai un tētim. Šoreiz beidzot savu rindu sagaidījām pie dermatologa un kārtējo reiz pierādījās - labāk es samaksāju par maksas vizīti, bet saņemu pretim cilvēcīgu un profesionālu attieksmi, nevis tērēju savu laiku un "uzvelkos" izvēloties bezmaksas ārsta pakalpojumus. 

Ja vien es būtu zinājusi, kā beigsies mūsu vizīte pie dermatologa, nebūtu tur vispār gājusi. Pašlaik,kad ir aktīvais gripas laiks un iespēja kaut ko saķert, ja vēl mājās mums ir bēbītis, pretim saņemam - mēs te neko nevaram darīt, jums jābrauc uz stomotoloģijas institūtu... Pirms pieraksta, viņi mums lika paskaidrot, kādā nolūkā ejam, viņi zināja,kas mums kaiš un tāpat lika pie viņiem aiziet, lai pēc tam "pasūtītu".

Emīlijai jau pirms kāda laika bija uzmetusies kārpa-papiloma uz apakšējās lūpas ārpuses, pavasarī tā veiksmīgi nokrita pati, tad kādu brīdi bija miers, bet tad rudenī tā atauga atkal. Saņemot nosūtījumu no ģimenes ārsta, pierakstījāmies rindā pie dermatologa, veiksmīgi vakar savu rindu sagaidījām. Cerēju, ka daktere mums visu izskaidros, izstāstīs, nosūtīs uz kabinetu, kur šo kārpu noņems, bet iedomājieties - nekā. Viss, ko pretim saņēmām - sēdēties turp, parādi, kas Tev tur ir, tā taču ir kārpa-papiloma. Cik tad ilgi viņu audzējat? Kādēļ nesmērējāt ziedi? Mēs tur neko nevar darīt, jābrauc uz stomotoliģijas institūtu, pierakstieties pie dakteres... 

Mēs bieži vien ejam uz privātklīnikām, vai arī braucam par maksu, lai tikai pakalpojumu saņemtu ātrāk, bet tā kā ģimenē nu ir četri bērni un visiem visu par maksu finansiāli vairs pavilkt nevar, šoreiz nolēmām, ka mirstamā kaite nav, brauksim tad, kad varēs tikt... Emīlija bija šokā par dakteres attieksmi- visu laiku kaut ko rakstīja, un tad starp citu visu šie, piedodiet, "stulbie" jautājumi. Cik ilgi mēs to kārpu audzējam? Tik ilgi, kamēr tiekam pie speciālista un ziedi nesmērējām, jo neesmu mediķis, lai zinātu, ko drīkstu tur smērēt, kādēļ šādas kārpas-papilomas vispār aug? Iedomājieties, Emīlija savā mugursomiņā bija paņēmusi līdzi piparkūkas, lai pacienātu dakterīti, bet viņa tikai stulbi pasmaidīja un paldies pat nepateica... Saņēmušas nosūtījumu uz stomotoloģijas institūtu, braucām mājās. Vakar pie telefona nosēdējām 40minūtes, lai pierakstītos kārtējā rindā pie nākamā speciālista un tā arī nesagaidījām, jo mazā māsa bija jābaro, šodien mēģināju stomatoloģijas institūtu sazvanīt veselu pus stundu, līdz sapratu, ka tam jāmet miers un jāmeklē iespējas privātajās klīnikās. Kādēļ? Jo esmu iedomīga? Nē, es vēlos cilvēcīgu attieksmi un, ja to var saņemt tikai par naudu, tad, lai būtu. Kāda garantija, ka aizejot uz kārtējo konsultāciju pie kārtējā speciālista, kuru, lai sazvanītu nepieciešamas n-tās stundas un n-tie mēneši, mūs nenosūta uz nākamo rindu un, pa lielam, neko neizskaidro - kādēļ mums ir šīs papilomas-kārpas, kā no tām izvairīties utt. Tad labāk samaksāju 60eiro par konsultāciju un procedūru, bet to visu izdarām vienā dienā un, kā pie cilvēkiem, vēl saņemot klāt arī rekomendācijas, ieteikumus, smaidu.

Atceros, kā gājām uz Premium Medical uz analīzēm, pie onkologa -imunologa, pie onkologa un tur attieksme tiešām kā pret cilvēkiem. Piedāvāja tēju, kafiju. Meitiņa droši drīkstēja spēlēties bērnu istabā, vienmēr labdien, paldies, uz redzēšanos. Pavadīja pie ārsta, vai arī painformēja, ka ārsts atbrīvosies pēc 5-10minūtēm. Bet salīdzinājumā ar vakardienu - tas nekas, ka pieraksts pl: 13:30, Tu sēdi un gaidi, kamēr Tevi pasauks, iekšā neviena nav, bet Tu sēdi un gaidi, kamēr padzers kafiju, vai papļāpās pa telefonu, jo datorā taču ir redzams, ka pacients gaida, šis ir "haļavnijs" acints, kurš nemaksās. Tā nu dusma šodien pamatīga un kārtējais pierādījums - mūsu valstī medicīna augstā kvalitatē, lielākoties, darbojas TIKAI PAR NAUDU!!! Kādēļ attīstās privato klīniku sektors? Jo valsts slimnīcas par valsts naudiņām nespēj nodrošināt pilnvērtīgu servisu un mūsdienās ārsti ir piemirsuši par cilvēcību, ja Tu ej uz bezmaksas konsultāciju, privātpraksēs šis pats ārsts apmet kažoku uz otru pusi. Ok, algas viņiem mazas, kā te bļaustās publiskajā telpā, bet tad uzliec cenrādi un paziņojumu, vēlies smaidu +2eiro, vēlies profesionalitāti +10eiro, vēlies cilvēcīgu attieksmē, vēl +5eiro, ja nāc par valsts naudu, apzinies, ka visu iepriekš minēto nesaņemsi, jo laiks ir nauda un arī mans laiks kaut ko maksā... Tad, kāda velna pēc, mēs maksājam sociālo nodokli valstij, kura nespēj nodrošināt elementāro - cilvēcību un profesionalitāti medicīnas jomā. Iedomājieties, kā, lai jūtas cilvēki, kuri paši labprātīgi nomaksā šo minimumu, lai saņemtu medicīnas grozu ar mērķi nomaksāt šos nodokļus pretim saņemot medicīnisko palīdzību no valsts? Tad jau labāk uzreiz šo naudu izlietot privātajā klīnikā, ja šāda nepieciešamība rodas, pieļauju, ka ilgtermiņā tas atmaksāsies...

 

 

 

lauvinja lauvinja 30. Jan 2019, 12:11

Man pašai ir bijušas visādas pieredzes, bet īsti nav tomēr korelācija attieksmē par maksu vai privāti.

Kā reiz šodien domāju par skaistiem saukļiem veicināt dzimstību un pilnīgi piekrītu, ka bērnus radām sev, ne valstij, bet valsts finansētai veselības aprūpei būtu jādarbojas sabiedrības labā, nevis jāatražo sevi.

mamma88 mamma88 30. Jan 2019, 09:34

Ir bijusi dažāda pieredze gan ar maksas, gan valsts ārstiem. Laikam lomu spēlē vai cilvēks ir savā vietā, vai viņš ir zinoš savā jomā.