Bērnam ir garlaicīgi. Izklaidēt viņu vai arī ļaut garlaikoties?

Bērnam ir garlaicīgi. Izklaidēt viņu vai arī ļaut garlaikoties?

20. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko darīt, ja bērns apgalvo, ka viņam ir garlaicīgi un nav ko darīt? Jāatzīst, ka mūsdienās šī frāze no bērniem dzirdama aizvien biežāk.

Uzskati, kā rīkoties, ja dzirdam no bērna šādu frāzi, ir diametrāli pretēji - kamēr vieni uzskata, ka garlaicība ir noderīga bērna attīstībai, citi iesaka meklēt aktivitātes, kuras piedāvāt bērnam. Izvērtē dažādus viedokļus un izvēlies to, kas ir atbilstošs tavam audzināšanas stilam, jo tev kā mammai pieder galavārds.

Vai garlaikoties ir lietderīgi?

Ja bērnam dažkārt ir garlaicīgi, tas ir tikai noderīgi un veicina viņa attīstību. Šāda garlaikošanās veicina bērnu patstāvību un palīdz pakāpeniski pieaugt, jo pretējā gadījumā, visu izlemjot bērnu vietā, tiks aizkavēta viņu attīstība.

Garlaikošanās:

  • palīdz bērnam labāk izprast savu iekšējo noskaņojumu;
  • stimulē bērna radošumu un emocionālās inteliģences attīstību;
  • veicina patstāvīgu lēmumu pieņemšanu.

Jo intenstīvāk organizēta diena, jo mazāk prot sevi izklaidēt

Speciālisti ir izteikušies, ka tad, ja mēs pēc pārcentīsimies ar bērna dienas organizēšanu, saplānojot pēc bērnudārza vai skolas neskaitāmus pulciņus, sporta nodarbības, viņš mazāk pratīs pats sevi izklaidēt. Tik intensīvi organizētā dienā bērns nogurst un viņam ir svarīgi pavadīt laiku arī mierīgi, lai smadzenes spētu apstrādāt dienas laikā uzkrāto informāciju. Tāpēc, ja tavs aktīvais un pulciņos noslogotais bērns sūkstās, ka viņam ir garlaicīgi, velti laiku sarunai ar viņu, aicini palīdzēt vieglākos, viņa vecumam piemērotos, mājas darbos vai arī mierīgi parotaļāties.

Ar ko nodarbināt bērnu, kurš neprot rotaļāties?

Mūsdienās bērni izaug, izklaidējot sevi ar datorspēlēm, telefonu vai arī TV. Šādos apstākļos paaudze izaug, neprotot spēlēties ar rotaļlietām. Tāpēc mēģini limitēt laiku, kuru bērns pavada pie digitālajiem "laika zagļiem", un uz frāzi "man nav ko darīt", mudinot bērnu doties rotaļāties laukā, satikties ar draugiem vai arī atrast radošus vaļaspriekus.


"Man nav ko darīt" var liecināt arī par uzmanības trūkumu

Sarkanais signāls tam, ka jāpārvērtē savas prioritātes, ir tad, ja bērna "man nav ko darīt" ir sauciens pēc vecāku uzmanības. Ko tur liegties, vecāki ir aizņemti darbā, pēc darba steidz padarīt mājas soli, un sarunām un rotaļām ar bērnu atliek pavisam maz laika. Ja, kritiski izvērtējot savu dienas plānu, saproti, ka bērnam nevelti pietiekoši daudz uzmanības, ir pēdējais laiks pārkārtot savu ikdienu, lai regulāri atrastu laiku kopābūšanai ar bērnu.

Atliec malā visus savus tik neatliekamos darbus, lai ik dienu vismaz pārdesmit minūtes nedalīti veltītu bērnam. Tās var būt sarunas, kopīgas aktivitātes, galvenais - esi ar bērnu.

Špikeris brīžiem, kad "nav ko darīt"

Katrs bērns ir atšķirīgs, tāpēc, pirms sniegt vispārīgus norādījumus, kā rīkoties, ja bērnam "nav ko darīt", izvērtē viņa ikdienas aktivitāšu plānu un ņem vērā arī raksturu, jo ir daudzi bērni, kuriem vienkārši ir ļoti grūti nosēdēt mierīgi uz vietas.

Psihologi šādiem gadījumiem piedāvā šādu risinājumu: izveido spēļu sarakstu, bērna mīļāko grāmatu sarakstu vai arī plānu ar dažādiem lietderīgiem darbiņiem, un saraksti to visu uz plakāta. Tā vietā, lai teiktu, ka "man ir garlaicīgi", bērns pats varēs pašpikot no plakāta idejas, kā sevi izklaidēt.