7 iemesli bērnu galvassāpju iemesli

7 iemesli bērnu galvassāpju iemesli

21. Jan 2019, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja galvassāpes bērnam nāk līdzi ar saaukstēšanos vai kā blakusparādība kādas slimības gadījumā, mēs neceļam lielu trauksmi, taču dažkārt bērns par galvassāpēm var sūdzēties arī tad, ja nav novēroti nekādi citi saslimšanu simptomi.

Kā izvērtēt, vai galvassāpes ir tikai kā iemesls, lai izpelnītos vecāku uzmanību, vai arī iemesls meklējams pavisam kur citur?

Interesanti zināt, ka galvassāpes tiek dalītas 13 grupās, kas, savukārt smalkāk vēl 162 veidos. Tāpēc ir svarīgi prast noteikt īsto galvassāpju cēloni, lai varētu ar to cīnīties.

Asinsvadu sistēmas traucējumi 

Daudzi uzskata, ka hipertensijas problēmas piemeklē tikai pieaugušos, taču tā nav. Asinsspiediena problēmas var tikt novērotas arī bērniem. Hipertensija rada asinsrites problēmas, kas, savukārt, veicina miega traucējumus, galvassāpes u.c. veselības problēmas.

Šādos gadījumos ieteicamas pastaigas svaigā gaisā, tāpat arī palīdzēt var kumelīšu un piparmētru tēja.

Nepareizs uzturs

Līdz aptuveni piecu gadu vecumam atsevišķu pārtikas produktu lietošana bērniem var radīt galvassāpes, jo tie satur dažādus konservantus, kas var izraisīt asinsvadu sašaurināšanos.

Attiecinot pret pieaugušā ķermeni, šī deva ir niecīga un neizraisa nekādas izmaiņas organismā, bet bērnu organisms var reaģēt savādāk. Piemēram, galvassāpes var izsaukt tiramīns, tāpat arī A vitamīns, ja tas tiek pārdozēts, nātrija nitrīts, nātrija hlorīds.

Tieši tāpēc gan topošo māmiņu, gan arī bērnu uzturam jābūt pārdomātam.

Raugies, lai bērnam vienmēr būtu pieejams ūdens, savukārt uztura bagātinātājus un vitamīnus lietojiet tikai pēc konsultēšanās ar ārstu.

Migrēna

Galvenais cēlonis migrēnai ir gēns, kas tiek mantots no mātes. Migrēnas gadījumā sāpes ir pulsējošas, tās rodas vienā galvas pusē, līdzi nereti nesot arī reiboni un sliktu dūšu.

Migrēnu diemžēl nevar izārstēt, taču var noņemt tās lēkmes. Tāpēc bērnam ir ieteicams gulēt labi vēdināmā telpā un pirms gulētiešanas veikt galvas masāžu, kā viens no palīgiem, kas var nākt talkā, lai samazinātu migrēnas lēkmes, ir upeņu sula.

Citas saslimšanas

Nereti viens no galvenajiem galvassāpju iemesliem ir dažādas infekcijas, saaukstēšanās, kakla skriemeļu slimības. Šādu veselības problēmu dēļ var rasies īsas, akūtas galvassāpes, kas saasinās klepus lēkmju laikā vai kustinot galvu.

Pieaugušajiem ierasts, ka šādās sitācijās ar vieglu roku iedzeram tableti, kas noņem galvassāpes, taču vispareizāk būtu konsultēties ar speciālistu, lai atrastu un novērstu patieso galvassāpju iemeslu. Tas attiecināms gan uz pieaugušajiem, gan jo sevišķi uz bērniem.

Profilaksei ir svarīgi uzraudzīt bērnu pozu, piemēram, sēžot pie galda, rotaļājoties, parūpēties, lai būtu ergonomiski pareizi iekārtota guļvieta.

Galvas traumas

Bērniem, kuri ir kustīgi un aktīvi, nereti gadās sasist galvu. Atsevišķos gadījumos bērns var zaudēt samaņu, taču lielākoties galvas traumas ir it kā tik maznozīmīgas, ka viss, kas par to liecina, ir vien pāris asaras, pēc kurām jau bērns turpina rotaļāties tālāk, it kā nekas nebūtu atgadījies. Tomēr pēc kāda laika iepriekš gūtā trauma var aktivizēties un bērns var sūdzēties par galvassāpēm. Tas nozīmē vien to, ka nepieciešams pēc iespējas ātrāk vērsties pie speciālista, lai veiktu nepieciešamos izmeklējumus.

Ja bērnam gadījies nokrist, sasituma vietai pielieciet aukstu kompresi, noguldiet bērni, nodrošiniet mierīgāku apgaismojumu. Nākamās dienas pēc traumas centieties aizvadīt pēc iespējas mierīgāk, lai novērotu bērnu un gadījumā, ja bērns sāk sūdzēties par reiboni vai galvassāpēm, nekavējoties sazinieties ar ārstu.

Psiholoģiskas problēmas

Stress, pārslodze, psiholoģiskas problēmas - tas viss var izraisīt bērnam galvassāpes. Tikpat labi tas var būt saistīts ar nevēlēšanos doties uz bērnudārzu vai skolu, šķirties no vecākiem. Tāpat arī galvassāpes var raisīt pārmērīga uzbudināmība, skaļas spēles, jaunas, spēcīgas emocijas. Šādos gadījumos galvassāpes var būt ilgstošas, bet ne spēcīgas.

Šādos gadījumos risinājums nav pretsāpju līdzekļi, jo svarīgi ir vecākiem runāties ar bērnu, lai palīdzētu viņam izteikt savas šaubas un bailes. Bieži vien talkā var nākt relaksējoša masāža, kopīgas pastaigas vai arī aizraušanās ar sportu un pozitīvas emocijas.

Ārējie faktori

Maziem bērniem galvassāpes var izraisīt dažādi ārējie faktori. Piemēram, asas smaržas, spilgta gaisma, skaļi trošņi, svaiga gaisa trūkums. Īpaši uzmanīgiem jābūt ar jaundzimušajiem, jo viņi par savām sāpēm vēl nespēj pastāstīt.
No šāda veida galvassāpēm vislabāk palīdz atbrīvoties pastaigas laukā. Tāpat arī rūpējieties, lai bērns justos komfortabli. Piemēram, daudzās ģimenēs ierasts, ka fonā vienmēr ir ieslēgts TV, taču pamēģiniet no šī paraduma atradināties. Tāpat arī sekojiet līdzi, lai pret bērnu nebūtu pavērsts spilgts apgaismojums.

Svarīgi rūpēties par ventilāciju telpās, jo sevišķi ziemā, kad darbojas centrālā apkure, jo bieži vien dzīvokļi pārvēršas par hermētiski noslēgtām telpām. Tāpat arī centieties izvairīties no smaržīgajām svecēm.

P.S. Bērnu galvassāpju gadījumā vienmēr ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu vai pediatru, kurš palīdzēs noskaidrot sāpju iemeslus un šo problēmu risināt.

Avots: 7ya.ru

MaMma MaMma 21. Jan 2019, 09:52

Gribēju piebilst, ka arī ūdens trūkums organismā ir viens no galvassāpju cēloņiem arī bērniem, ne tikai pieaugušajiem.