5 populārākie mīti par bērniem un aukstu laiku

5 populārākie mīti par bērniem un aukstu laiku

18. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar lielākiem bērniem un pieaugušajiem nav problēmu – ja mums ir pārāk auksts vai karsts, varam par to dot signālus un attiecīgi rīkoties, bet ko darīt ar bērniņu, kurš vēl neprot izteikties?

Šādās reizēs atliek vien minēt – vai bērniņš jūtas komfortabli, vai viņam nav par aukstu vai par karstu? Šie jautājumi satrauc ikvienu māmiņu, jo sevišķi tagad, kad ir vēsāks laiks un mūs nesaudzē arī vējš.

Atspēkojam piecus populārākos mītus par bērniem un auksto laiku.

Bērns jāsaģērbj pēc iespējas siltāk. Diemžēl bērni, kuri parasti tiek satuntuļoti biezās drēbēs, nespēj attīstīt savu dabisko imunitāti un slimo biežāk. Bērni, kas “iepakoti” neskaitāmās drēbju kārtās, kustoties svīst, kā rezultātā ātri vien bērnu piemeklēs saaukstēšanās. 

Jo ciešāks apģērbs, jo labāk. Mēdz uzskatīt, ka tad, ja drēbītes cieši apņems mazulīša ķermeni, viņam būs siltāk, taču tā nav tiesa! Atstāj vietu starp apģērba kārtām, kur cirkulēt arī gaisam. Piemēram, ja dodoties pastaigā, mazajam velc krekliņu no dabīga materiāla, savukārt džemperītim vajadzētu būt nevis cieši apņemošam augumu, bet gan brīvi sēdošam uz ķermeņa. Tas pats attiecas arī uz apaviem – nevajag zābaciņos vilkt vēl vairākas biezas zeķītes – dodoties laukā uzvelc mazajam zeķbikses un mazās kājiņas ietērp siltos zābaciņos. Nevelc mazajam kājās vēl arī vairākas zeķītes, jo pēdiņas tādā gadījumā būs tik cieši sapakotas, ka bērniņš pat nevarēs pakustināt kāju pirkstiņus, līdz ar to sals daudz vairāk.

Slims bērns nedrīkst doties laukā. Ja vien bērns jūtas labi, viņam nav drudža, paaugstinātas temperatūras un ārsts nav noteicis istabas režīmu, pastaigas laukā tikai nāks par labu. Svaigs gaiss tieši palīdzēs bērnam ātrāk atgūties. Vienīgais, šajā laikā der atturēties no aktīvām rotaļām, un jāseko līdzi, lai aizlikta deguna gadījumā bērns neelpotu caur muti.

Bērns pats dos zīmi, ja viņam būs pārāk auksti. Ja bērniņam ir 2 vai  3 gadiņi, viņš nevarēs pastāstīt, ka viņam salst. Tā kā bērna termoregulācija šajā vecumā vēl nav pilnībā izveidojusies, bērns var kļūt bālāks, vēlēties gulēt, un tas var būt signāls nevis tam, ka viņš ir noguris no fiziskām aktivitātēm, bet tam, ka ir auksti un bērniņam salst. 

Ja bērnam būs auksti, viņam būs nosalis degungals. Jā, pastaigas laikā bērnam degungals var kļūt sarkans, bet tas nebūt nenozīmē, ka viņam ir auksti. Viens no veidiem, kā pārliecināties, vai bērniņam nav pārāk auksti, ir pieskaroties viņa kakla mugurpusei. Tiesa, to īstenot pastaigas laikā var būt pagrūti.

Tāpēc pastaigas laikā seko līdzi sava bērniņa pašsajūtai un uzvedībai, kā arī izvērtē laikapstākļus, atrodot piemērotāko apģērbu, lai mazulim nebūtu auksti, taču vienlaikus arī daudzajās drēbju kārtās bērns nebūtu sasvīdis.