5 frāzes, kuras vecākiem vajadzētu teikt saviem bērniem katru dienu

5 frāzes, kuras vecākiem vajadzētu teikt saviem bērniem katru dienu

12. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Es tevi mīlu, es tev uzticos, paldies, lūdzu…. ir vien dažas no frāzēm, kuras vajadzētu ik dienu teikt saviem bērniem, lai viņi izaugtu sirsnīgā un atbalstošā vidē.

Ikviens vecāks vēlas, lai bērns viņam uzticētos, tāpēc pamatu šādām attiecībām vajag ielikt jau brīdī, kad bērns ir vēl mazs, ikdienā izrādot cieņu un atbalstot.

Piecas frāzes, kuras vecākiem vajadzētu katru dienu atkārtot saviem bērniem

Es tevi mīlu. Kamēr vēl bērns bija pavisam mazs, šos vārdus viņam teici neskaitāmas reizes dienā, taču, bērnam augot lielākam, šīs reizes kļuvušas retākas vai arī no ikdienas frāze “es tevi mīlu” izzudusi pilnībā. Atceries, ka bērnam šo frāzi ir svarīgi dzirdēt jebkurā vecumā. Tāpēc nekautrējies no jūtu izrādīšanas, sniedz savam bērnam spēku un pārliecību, ka viņš tiešām ir mīlēts!

Es ar tevi lepojos. Nav svarīgi, kuru vietu bērns ieņēmis sacensībās, ka viņam nav izdevies perfekti noslaucīt putekļus no skapīša vai arī paveikt citus darbiņus tik perfekti, kā varbūt tev gribētos. Daudzas lietas, kuras tev ir pašsaprotamas, bērns dara pirmo reizi mūžā, tāpēc atbalsti viņa vēlmi parādīt savu varēšanu. Ļauj bērnam uzzināt, ka tu ar viņu lepojies!

Viss kārtībā, mēģini vēlreiz! Tev ir jāskaidro bērnam, ka neveiksmes ir normāla parādība un kļūdas ir domātas tam, lai no tām mācītos. Atbalsti bērnu, lai viņam pēc pirmajām neveiksmēm nebūtu bail mēģināt ko jaunu nākamreiz. Tavs atbalsts palīdzēs bērnam pārvarēt grūtības, jo to, tāpat kā pieaugušam cilvēkam, arī bērnībā ir gana daudz.

Es tev uzticos. Ja jūti, ka bērns ir gatavs patstāvīgai rīcībai, atbalsti viņu ar šo frāzi, jo starp vecākiem un bērniem ir svarīga uzticēšanās. Kas nozīmē, ka ģimene vienmēr ir blakus, atbalsta un iedrošina.

Paldies, lūdzu. Ir grūti sagaidīt, ka bērns būs pieklājīgs, ja pati runāsi aprautiem teikumiem un neizrādīsi pateicību. Neaizmirsti pateikt bērnam “paldies” ja viņš ir paveicis kādu darbiņu, savukārt, ja vēlies bērnu aicināt palīgā, neaizmirsti to darīt pieklājīgi un izmantot arī vārdu “lūdzu”. Tas palīdzēs bērnam būt noderīgam un jau no mazām dienām pierast pie visvienkāršākajām pieklājības frāzēm, kuras ikdienas skriešanā bieži vien aizmirstam.