4 rotaļas bērniem vecumā no 3 līdz 6 gadiem uzmanības trenēšanai

4 rotaļas bērniem vecumā no 3 līdz 6 gadiem uzmanības trenēšanai

27. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna uzmanību var trenēt ar dažādu rotaļu palīdzību, izmantojot tajās dažādus pretstatus, zināmas un iemīļotas tēmas.

Rotaļās, kuru mērķis ir trenēt bērna uzmanību, bērna prāts tiek koncentrēts uz konkrētu objektu, trenēta atmiņa, loģiskā domāšana un iztēle.  Tādējādi ar spēļu palīdzību tiek veicināta bērna attīstība, prasme pārslēgties no viena priekšmeta uz otru, prasme saskatīt sakarības.

Lūk, idejas dažādām rotaļām, kas palīdzēs trenēt tava bērna uzmanību.

Klavierītes

Rotaļa, kuru var spēlēt jebkur, arī sēžot un īsinot laiku rindā pie ārsta. Daudziem jau zināmā rotaļa, kad savu kreiso roku novietojam uz sava kreisā ceļa, bet labo roku - uz blakussēdētāja kreisā ceļa, savukārt blakussēdētājs uz sava labā ceļa labo roku, bet kreiso - uz mūsu labā ceļa. Uzdevums pavisam vienkāršs - sākot no kreisās puses, nospēlēt bez aizķeršanās pēc kārtas visus taustiņus. Mazajam tas būs īsts uzmanības treniņš, jo būs jānotver mirklis, kad vecāks nospēlējis savus pirmos piecus taustiņus, lai turpinātu spēlēt nākamos iedomu taustiņus ar savu roku, un tā atkal un atkal. Jautrības pēc ar katru nākamo reizi varat palielināt spēlēšanas tempu.

Atrodi attēlā

Pavisam mierīga un reizē arī izglītojoša spēle, kas palīdzēs koncentrēt uzmanību uz konkrētu priekšmetu. Izvēlaties no sava grāmatu plaukta kādu grāmatu, kurā ir attēli (jo vecāks bērns, jo detalizētākam un smalkākam jābūt attēlam), un lūdzat tajā atrast kādu konkrētu lietu, piemēram, zvaigzni, puķi, zirbuli. Ja bērns ir 5-6 gadu vecumā, norāde var arī nebūt tik tieša, kas nozīmē, ka varat lūgt atrast attēlā, piemēram, sarkanu četrstūrainu priekšmetu.

Ja atrodaties dabā, varat pielāgot šo spēli, lūdzot bērnu atrast, piemēram, zilu objektu, dzeltenu ziedu vai arī māju ar četriem logiem.

Saskaiti pirkstus

Pavisam elementāra un azartiska rotaļa, kurai nav vajadzīga īpaša gatavošanās. Uzdevums ir pavisam vienkāršs - viens spēlētājs otram ātri parāda ar abām rokām sevis izvēlētu pirkstu skaitu, bet otram jāspēj tie ātri saskaitīt un skaļi nosaukt atbilstošo skaitli.

Mīnu lauks

Uzzīmē smiltīs laukumu, sadalot to vairākos tāda izmēra kvadrātos, lai tajos varētu nostāvēt bērns. Savā prātā izdomā, kuri būs drošie kvadrāti, pa kuriem ejot bērns varēs nonākt no viena laukuma gala līdz otram, bet pārējos atradīsies iedomātās "mīnas". To, kuros laukumos atrodas mīnas, bet kuri ir droši, zināsi tikai tu, savukārt bērnam ir jācenšas veikt izvēli tā, lai sperot soli nākamajā kvadrātā, "trāpītu" drošajā laukuma daļā. Ja bērns iekāpj laukumā, kurā ir tava iedomātā mīna, sauc "bum", un bērnam laukuma šķērsošana jāsāk no sākuma.

Spēle veicinās bērnā ne tikai prasmi koncentrēties, bet arī trenēs atmiņu, lai gadījumā, ja sanācis "uzkāpt uz mīnas", sākot spēli no sākuma, atkal neuzkāptu bīstamajam laukumam, kurā jau iepriekš gadījies iekāpt.

Spēle ir galā, kad bērnam izdevies sekmīgi šķērsot  laukumu, neuzkāpjot nevienam kvadrātam, kurā atrodas apslēptās mīnas.