Vecāki: dome atņēma bērnu pabalstus nerēķinoties ar mums

Vecāki: dome atņēma bērnu pabalstus nerēķinoties ar mums

04. Aug 2010, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reaģējot uz Rīgas domes lēmumu atņemt pabalstu vecākiem, kuru bērniem neatrodas vieta bērnudārzos, bērnu interešu aizstāvji apliecina, ka pašvaldība šādu lēmumu pieņēmusi vienpersoniski, neņemot vērā vecāku viedokli. "Mūs vienkārši nostādīja fakta priekšā. Ir absurdi, ka daudzās ģimenēs pabalsts aizstāj ienākumus, līdz ar to jebkura atņemtā summa sāpīgi sit pa kabatu," sarunā ar TVNET sašutumu pauž kustības "Māmiņu klubs" pārstāve Sandija Salaka.

 

RD atņem pabalstus, neapspriežoties ar vecākiem


"Tas ir diezgan sarūgtinoši. Lai arī Rīgas dome sola, ka tiek veikts viss, lai risinātu šo jautājumu, tā tas nebūt nav, jo problēma ir tā, ka pabalstus atņem ātrāk, nekā rada jaunas vietas bērnudārzos. Pašvaldība šo jautājumu nav spējusi sakārtot jau gadiem ilgi, jo visi lēmumi tiek pieņemti gliemeža gaitā," sarunā ar TVNET sašutumu pauž organizācijas "Māmiņu klubs" pārstāve Sandija Salaka.


 

"Šie pabalsti tika atņemti pēkšņi un neviens no Rīgas vadības pat nepainteresējās par to, ko domā vecāki. Mūs vienkārši nostādīja fakta priekšā. Ir absurdi, ka daudzās ģimenēs pabalsts aizstāj ienākumus, līdz ar to jebkura atņemtā summa sāpīgi sit pa kabatu. Tas nebūs nekāds brīnums, ja vecāki vairs nemaksās nodokļus."

 

RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane vakar sarunā ar TVNET apgalvoja, ka daudzi no vecākiem nemaz nav reģistrēti Rīgā, bet vēlas saņem pabalstus, nemaz negrasoties sūtīt savus bērnus uz bērnudārziem. "Bet vai to var attiecināt uz visiem?" jautā Salaka. "Varbūt pašvaldībai vajadzētu darboties efektīvāk un reģistrēt vietas bērnudārzos. Šobrīd situācija ir tāda, ka par elektrību nemaksā viens, taču to atslēdz visai mājai."

 

Netiek piedāvāta alternatīva


Latvijas privāto pirmsskolu biedrības valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa norāda - kopš 2006. gada Rīga privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm piešķirts līdzfinansējums, kura summa tika noteikta pēc tā brīža starppašvaldību norēķina apmēra, tas ir, 33,33 lati mēnesī. Pēc gada tika piešķirta kompensācija, 50 latu apmērā, ģimenēm par vietas nenodrošināšanu.

 

"Jau te vērojama konceptuāla nevienlīdzība - pirmkārt, vai tiešām bērna izglītība mājās ir vērtīgāka nekā licencētā pirmsskolā, un, otrkārt, tā ir nevienlīdzīga attieksme pret nodokļu maksātājiem?" vaicā Kājiņa "Ja tagad ir objektīvs iemesls turpmāk nemaksāt kompensāciju ģimenēm, tad pašvaldībai noteikti ir jāpiedāvā alternatīva, kas risinās vietu trūkumu nevis pēc gada vai diviem, bet tūlīt."

 

"Mūsu priekšlikums pašvaldībām ir: izvērst sadarbību ar privātajām pirmsskolām, vienojoties par vietu skaita palielināšanu un atbilstoši lielāka līdzfinansējuma nodrošināšanu.

 

Tam ir vairākas priekšrocības: lielākai iedzīvotāju daļai būtu pieejama pirmsskolas izglītība privātās pirmsskolas iestādēs, samazinoties mācību maksai, būtu lielāka izglītības daudzveidība pirmsskolas vecuma bērniem, tai skaitā 5-6 gadīgiem bērniem, samazinātos rinda uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm un pastiprinātos konkurence, kas veicinātu pedagoģiskā procesa kvalitāti un pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamību un attīstību."

 

Ārpus Rīgas pabalsti vecākiem tiek maksāti

Latvijas Privāto pirmsskolu biedrībā ir apvienojušās 25 privātās pirmsskolas, no kurām 19 atrodas Rīgā. Pēc aptaujas datiem privātajās pirmsskolās ir 500 brīvas vietas, kā arī nepieciešamības gadījumā ir iespēja vietu skaitu palielināt.

 

Kā labas prakses piemēru Kājiņa nosauc citas Rīgas tuvumā esošās pašvaldības, kas nodrošina līdzfinansējumu privātajās pirmsskolās sava novada bērniem no 50 līdz pat 100 latiem par vienu bērnu mēnesī. Šāda prakse darbojas Mārupes, Carnikavas un Ādažu novados.

 

TVNET

21. Nov 2009, 16:34

Un tad,ja atceltu šādas priekšrocības,tad varu derēt,ka mūsu cienijamais Viesis arī rakstītu tādus pašus komentārus par valdības netaisnību,kā mēs rakstām šobrīd.

21. Nov 2009, 16:31

Redziet,Viesis raksta,ka ir b/d audzinātāja un viņai nav bērniem rindā jāstāv.Jo darbinieku bērni automātiski tiek bez rindas.

21. Nov 2009, 15:14

Piekrītu Lakricai visā!!!!!!!!
Mums ir tieši tāpat!!!!"("("(

21. Nov 2009, 13:32

Un diemžēl bieži vien Latvijas iedzīvotājos ir vērojama īpašība-ja nav man,lai nav nevienam! ☹

21. Nov 2009, 13:32

Manuprāt katra situācija jāizskata individuāli,bet diemžēl to nav iespējams izdarīt-tāpēc cieš visi☹
Piekrītu,ka ir tādas ģimenes kas bērnus rada pabalstu pēc,bet tas ir mazākums.
Turklāt lielākā daļa mammu,arī es, ir strādājušas un valstij maksājušas nodokļus. Es piemēram agrāk strādāju 2 darbos un ļoooooti lielu summu katru mēnesi maksāju nodokļos un bija arī laiks,kad radīju darba vietas,jo bija savs biznesiņš. Un tagad kad man vajadzētu būt lielam pabalstam,jo esmu vairākus gadus maksājusi, valsts uzliek griestus, noņem pabalstus,utt!!! Vai mīļais viesi,tas ir pareizi.
Kā jau teicu-līdz ar to,ka katru situāciju nevar izskatīt individuāli,tad ciešam visi.

21. Nov 2009, 12:41

Un man vispār ir kauns lasīt šādus komentārus.Kā var būt tik ļauni,skaudīgi nenovīdīgi cilveki?

21. Nov 2009, 12:40

Viesi-ko nozīmē izmanto ļaunprātīgi,ko vispār tas vārds nozxīmē attiecībā uz šo summu.Vai viņi pilis ceļ vai uz ārzemēm braukā pa šo naudu???????????????????????

20. Nov 2009, 21:12

....un dot sudraba karotīti dāvanā..mes vel tikām uz šo ballīti,😀

20. Nov 2009, 21:07

Mums Olainē par vienu bērnu maksā 100Ls

20. Nov 2009, 17:03

Piekrītu viesim, mums jācīnās, bet kā - pat nezinu....
Paldies Māmiņu klubs, ka Jūs mums esat un mūs atbalstat!!!!!
😀😀😀 🌷

20. Nov 2009, 16:05

tagad mums pašiem par savu naudu jātaisa vietas bērnudārzos- nu kur vēl trakāk.... varbūt uztaisīsim telpas grupiņām gaismas pili? domāju, atradīsies vieta visiem 6 tūkstošiem uzreiz!