Tu jautā, ginekologi atbild

Tu jautā, ginekologi atbild

13. Jul 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reizi mēnesī Tev ir iespēja lasīt atbildi uz sevis uzdotajiem jautājumiem medicīnas sabiedrības "ARS" ginekologiem. Šajā mēnesī atbildes sagatavojusi medicīnas sabiedrības "ARS" ginekoloģe Kristīne Strazdiņa.

Jautājums: Man ir 21 gads. 19. jūnijā man bija mēnešreizes un tās beidzās 25.jūnijā. Man ar puisi notika nelaime, attiecīgi mīlējoties 1.jūlijā pārplīsa prezervatīvs. Apmēram pēc 9 stundām iedzēru Escapelle avārijas tableti. Vēlējos uzzināt, cik šīs tabletes ir drošas un vai grūtniecība tiešām neiestāsies?

Atbilde: Ne visos gadījumos avārijas kontracepcijas tabletes pasargā no grūtniecības iestāšanās. Tādēļ, neskatoties uz to, ka tablete iedzerta 12 stundu laikā kopš neizsargāta dzimumakta, ja ir nākošo mēnešreižu aizkave, vēlams veikt grūtniecības testu, lai pārliecinātos, ka grūtniecība patiešām nav iestājusies. 

***

Jautājums: Patlaban man norit 3. grūtniecība un zinu, ka drīzumā būs jādodas uz Latvijas infektoloģijas centru, lai nodotu atkārtotas analīzes. Pēc stāšanās uzskaitē pie savas ginekoloģes, tiku nosūtīta uz pirmajām analīzēm, kurās pārbada arī HIV. Tās veicot, uzrādījās, ka esmu HIV pozitīva. Pirmās grūtniecības laikā, tas, protams, neizraisīja patīkamas izjūtas. Taču veicot atkārtotas analīzes Latvijas infektoloģijas centrā, atklājās, ka esmu pilnīga vesela un neesmu HIV nēsātāja. Turklāt, otrās grūtniecības laikā bija tādi pati situācija - veicot pirmās analīzes, uzrādījās, ka esmu HIV pozitīva. Saņēmu nosūtījumu uz Latvijas infektoloģijas centru, kur atkārtoti veica analīzes un tās bija negatīvas. Arī manam vīram abas šīs reizes tika veiktas atkārtotas analīzes Latvijas infektoloģijas centrā un viņš, protams, arī nav HIV nēsātājs. Tagad gaidām trešo bērniņu un analīzes atkal uzrāda HIV pozitīvu, atkal ir nosūtījums uz Latvijas infektoloģijas centru un atkal analīzes, bet rezultātu jau zinu - esmu pilnīgi vesela, tāpat kā vīrs.

Tādēļ vēlos saprast, kādēļ tieši grūtniecības laikā HIV analīzes uzrādās pozitīvas, jo tās pašas analīzes veicot 6 mēnešus pēc dzemdībām, nekas tāds netiek atklāts? Vai obligāti jāveic papildus analīzes arī vīram, ņemot vērā mūsu pieredzi?

Atbilde: Grūtniecības laikā sarežģītu imūno mehānismu rezultātā organismā mēdz notikt krusteniskas reakcijas, un veidojas antivielas, kas pēc struktūras ir līdzīgas dažādu slimību antivielām, tai skaitā HIV. Analīzes, ko veic, stājoties grūtniecības uzskaitē, ir skrīninga analīzes. Tās ir jutīgas, bet nav specifiskas, tādēļ tiek atpazītas antivielas, kas kaut minimāli līdzīgas HIV antivielām. Lai pārliecinātos, vai tā tiešām ir vai nav HIV infekcija, ir jāveic specifiskas papildu analīzes. Citādi ārsts Jums nevar pateikt, vai tas tā ir vai nav. Bez Jūsu piekrišanas neviens Jums nevar veikt šīs analīzes, Jums ir tiesības no tām arī atteikties. 

***

Jautājums: Patlaban man rit 10.grūtniecības nedēļa, taču vecmāte, pie kuras esmu uzskaitē, vēl joprojām mani nav apskatījusi ar ginekoloģisko spoguli un nav paņēmusi analīzes uz hlamīdijām. Sakiet, lūdzu, vai vēlāk nebūs bīstami veikt apskati ar ginekoloģisko spoguli? 

Atbilde: Apskate ar ginekoloģisko spoguli nav bīstama, to var veikt jebkurā grūtniecības laikā.

Vizīti pie dr. Kristīnes Strazdiņas varat pieteikt pa tālruni  67201007 

Uzdod savu jautājumu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!