Rīgas pašvaldība paplašina bērnudārzu tīklu

Rīgas pašvaldība paplašina bērnudārzu tīklu

13. Aug 2010, 15:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas pašvaldība, gatavojot nākamā gada budžetu, nolēmusi ievērojami paplašināt bērnudārzu tīklu, nodrošinot papildus vietas vēl aptuveni 1000 bērniem, portālu "Delfi" informēja domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.


Būvniecībai plānots novirzīt arī tos līdzekļus, kurus pašvaldība līdz šim izlietoja pabalstu izmaksai vecākiem, ja nevarēja nodrošināt vietu bērnudārzā.

 

"Patlaban tomēr ir jāizdara izvēle – vai turpināt tikai pabalstu izmaksāšanu vai rūpēties par jaunu pirmsskolas iestāžu atvēršanu. Mēs izšķīrāmies par otro variantu, jo tas risina problēmu pēc būtības," uzsver Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane.

 

Dome informē, ka drīzumā tiks atvērta jauna pirmskolas izglītības iestāde "Blāzmiņa" Skuju ielā 14, kurā būs vieta 252 mazuļiem. Šajā bērnu dārzā patlaban notiek grupu komplektēšana un vēl var pieteikties uz gandrīz 100 vietām bērniem vecumā no trim līdz sešiem gadiem. Pašvaldība aicina darbā arī pedagogus, vēl ir brīvas 18 vakances.

 

Pašvaldība renovē arī 169. pirmsskolas izglītības iestādes filiāli Viestura prospektā 57, kur būs vieta 200 mazuļiem. Nākamgad tiek plānota bērnudārza "Dzīpariņš" Biķernieku ielā 33 pārbūve un remontdarbi tajās bērnudārzu tipveida ēkās, kuras atbrīvojās pēc skolu reformas.

 

"Pabalsta izmaksāšana par vietas nenodrošināšu bērnudārzā bija pašvaldības iniciatīva, taču praksē pierādījās, ka tādējādi tiek veicināta rindas palielināšanās, jo strauji pieauga Rīgas administratīvajā teritorijā deklarēto bērnu skaits. Turklāt daļa no viņiem apzināti tika reģistrēti tajās pirmskolas izglītības iestādēs, kurās ir garākā rinda, lai varētu saņemt pabalstu," norāda Aldermane.

 

Turklāt nākamgad Rīgas dome plāno sākt jaunu programmu atbalstam ģimenēm un bērniem: vairāk nekā 240 tūkstošus latu paredzēts novirzīt alternatīvo sociālo pakalpojumu nodrošināšanai bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un bērniem no sociālā riska ģimenēm.

 

Lai palīdzētu maznodrošinātām ģimenēm ar bērniem, Rīgas pašvaldība 2010.gadā turpinās maksāt tām paredzētos sociālos pabalstus. Kopumā sociālajai palīdzībai 2010.gadā Rīgas dome plāno tērēt vairāk nekā 17 miljonus latu.

 

Rīgas dome saistošos noteikumus par pabalstu izmaksu, ja bērns netiek nodrošināts ar vietu bērnudārzā, pieņēma 2006. gadā. Pašvaldība pabalstos jau izmaksājusi vairākus miljonus latu: 2006. gadā 65 000 latu 666 bērnu vecākiem; 2007. gadā 0,8 miljonus latu 2838 vecākiem; 2008.gadā - Ls 1,9 miljonus latu 4278 vecākiem un 2009. gadā jau 3 miljonus latu 5044 vecākiem.

 

Šogad dome nolēma atteikties no šī pabalsta, par ko saņēma asu vecāku organizāciju kritiku.

 

Māmiņu Kluba vecāki ir uzsākuši vēstuļu akciju Rīgas Domei - ja vēlies piebiedroties un izteikt savu kritiku par pabalstu atņemšanu, ieskaties zemāk!

 

Māmiņu klubs sadarbībā ar māmiņu Inesi Viesturi ir sagatavojuši vēstuli Rīgas mēram Nilam Ušakovam un Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam Aināram Šleseram par gaidāmajām izmaiņām saistībā ar tā saucamo bērnudārza pabalstu.

 

Kas jādara TEV?

 

Ja Tu atbalsti Māmiņu Kluba un vecāku vēlmi saņemt šo pabalstu arī turpmāk, tad izprintē vai pārraksti šo vēstuli, ieliec aploksnē un nosūti Rīgas mēram!

 

Uz aploksnes raksti:

 

Rīgas mēram Nilam Ušakovam

un Rīgas domes priekšsēdētāja

vietniekam Aināram Šleseram

Rātslaukums 1,

Rīga

LV–1539

 

Parādīsim Rīgas domniekiem, ka mēs esam daudz, un mūsu viedoklis IR SVARĪGS!

 

Ar vēstules tekstu iepazīties un to izprintēt vari ŠEIT!

 

Uzzini vairāk par radušos situāciju ar bērnudārza pabalstu ŠEIT!


 

26. Nov 2009, 12:38

bet doma pabalstam bija kā kompensācija, ja mazais netiek dārziņā!! tad vismaz iznāk kādai daļai ko nosegt aukles izdevumus!!
tagad iznāk tā- nebūs ne dārziņa, ne pabalsta... tad kā lai atsāk strādāt?algot aukli un visu algu atdot? neiet uz darbu, jo nav jēgas visu nopelnīto atdot?? kā tad ar kvalifikācijas līmeņa saglabāšanu?? un darba vietu arī neviens ilgāk kā to pusotru gadu nesaglabās...ne par ko netiek domāts...

26. Nov 2009, 12:24

Es ari nepretendēju uz šo pabalstu un man arī tas nav vajadzīgs-meitiņa iet bērnudārzā dēliņš sāks nākošajā gadā. Bet es konkrēti zinu ģimenes,kas šo pabalstu izmantoja,lai algotu aukli,kamēr paši strāda.Bet tagad-šoruden atkal bērns atkrita atpakaļ rindā,jo nāca dārziņā darbinieku bērnu,brāļi,māsas,utt. Un bērnam nav vieta ne dārziņā, pabalstu dod,ko auklei maksāt. Kas sanāk-kādam no vecākiem jāiet prom no darba!!! Piekrīti-katram pašas jāuzņemas atbildība par savu bērnu-es neprasu pabalstu-es prasu no valsts bērnudārzā vietu-kas VALSTIJ IR JĀNODROŠINA!!!
Ir ģimenes,kam nav omītes kas palīdz-mums piemēram tā ir-vīramāte strādā,mana mamma strādā. Par laimi es pati varu būt mājās ar jaunāko bērnu,bet ko darīt ģimenēm,kur nepietiek ar vīra ienākumiem?
Nesaprotami ir tas,kapēc mšus valsti likumi tiek piemēroti valstvīru interesēm. Mūsu valstī katru gadu gan medicīnā,gan izglītībā ir pārmaiņas-nav vienota sistēma pēc kuras strādā gadiem.

26. Nov 2009, 11:23

un vispār. Kāda runa var būt par nedzīvošanu Rīgā????? bērns ir jādeklarē vismaz pie viena no vecākiem. Tātad- ja gribu bērnu ielikt dārziņa rindā, gan es, gan mazais ir deklarēts Rīgā. Kur abi arī dzīvojam. Par kādu viltus pierakstu iet runa?? kādā veidā tas ir iespējams??????

26. Nov 2009, 11:18

Es ar piekrītu Ievas teiktajam..

26. Nov 2009, 11:05

viesi- pabalstu nonems, bet KAD nāks tā vieta?....

26. Nov 2009, 09:53

Domāju,ka Ievai taisnība.
Protams,ka katru situāciju parbalstiem vajadzētu izskatīt atsevišķi,bet tā kā tas nav iespējams,tad valdība iet viegāko ceļu.

26. Nov 2009, 09:15

Godīgi sakot, nesaprotu- kāpēc vispār šāds pabalsts radās? Nu nevar cilvēkiem ar vienu roku dot naudu un ar otru atņemt. Kapēc jau no paša sākuma nevarēja novirzīt finanses jauniem bērnudārziem? Tad šodien šādas situācijas nebūtu- cilvēkos nebūtu rūgtuma, par to ka atņem naudu par ko bērnu pabarot, bet būtu bērnudārzi. No sākuma Lielie cilvēki mētājās ar naudu un pabalstiem, un tagad- ai, mums te aptrūkās. Adodiet! Nu , kas tā ir par attieksmi?