Kā zināt, vai bērns ir talantīgs?

Kā zināt, vai bērns ir talantīgs?

31. Aug 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā saprast, vai bērns ir talantīgs, un vai konkrētais izvēlētais sporta veids ir īstais? Un ko darīt, ja bērnam izvēlētajā sporta veidā nav labu panākumi – likt to turpināt vai tomēr to nomainīt pret citu? To stāsta basketbola treneris un šobrīd FIBA aģents Valdis Salaks. 

„Zinu, ka, piemēram, Holandē daudzi jaunie sportisti vispirms dodas uz futbolu, jo tas ir populārākais sporta veids šajā valstī. Pēc laika, bērnam paaugoties, viņš vai nu pārliecinās par to, ka šis sporta veids tiešām padodas, vai nu atklāj, ka viņā ir dotības, kas vairāk asociējamas ar citu sporta veidu, vai arī secina, ka viņa auguma parametri vairāk piemēroti citam sporta veidam.  

Domāju, lai saprastu, vai bērnam vienkārši trūkst trenētības, vai arī izvēlētajā sporta veidā viņam nav talanta, konkrētajam sportam būtu jāvelta minimums divi, trīs gadi!

Ir bērni un jaunieši, kuri neuztver tik ātri, cik citi. Toties, kad uztver, tad – pamatīgi! Tādēļ mainīt sporta veidu pēc pirmā gada vai mēnešiem, nebūtu prātīgi,” pārliecināts Valdis Salaks.

FIBA aģents uzsver, ka šo divu, trīs gadu laikā ir būtiski saprast bērna spējas un īpašības, kas der, ja ne vienam, tad kādam citam sporta veidam, jo atrodot spēcīgās puses, uzreiz iespējams nomainīt sporta veidu.

Turklāt, jo ātrāk bērniņš sāks sportot, jo vairāk viņam iespēju iepazīt savas spējas dažādos sporta veidos!

„Galvenais, kas vecākiem jāatceras – ir bērni, kuri attīstās straujāk un tādi, kuri - lēnāk, bet raugoties ilgtermiņā, nav teikts, ka tas, kurš attīstījies ātrāk, būs labāks un sekmīgāks sportists par to, kurš – nedaudz vēlāk,” tā Valdis Salaks.

Savukārt taujāts par to, vai bērnu ieteicams sūtīt uz treniņiem vairākos sporta veidos vienlaicīgi, FIBA aģents atbild, ka tomēr to neiesaka.

„Es iesaku koncentrēties uz vienu sporta veidu un tam pievērsties pietiekami nopietni, jo tikai tad būs iespējams saprast, vai bērnam tajā ir talants vai nav. Pretējā gadījumā, ja bērns vienlaikus nodarbosies ar vairākiem sporta veidiem, vienmēr aktuāls būs jautājums, vai viens sports netraucē otram.

Savukārt nopietni nododoties vienam sporta veidam, atliek pietiekami daudz laika un spēka visam - gan tam, gan arī mācībām skolā!

Protams, visi vecāki vēlas, lai viņu bērns nodarbotos ar to sporta veidu, kurā viņam patiešām veicas, tāpēc būtiski ir pēc iespējas ātri saprast, vai konkrētās nodarbības ir paredzētas viņam vai nav,” tā Valdis Salaks.

Māmiņu Klubs