20 frāzes, kas cels Tava bērna pašapziņu

20 frāzes, kas cels Tava bērna pašapziņu

29. Jul 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik bieži Tu savam bērnam saki labus vārdus, iedvesmo viņu, motivē? Vai esi piefiksējusi, cik bieži ikdienā izskan “nē”, “nedari”, “tas bija slikti darīts”, tā vietā lai savu teikto pavērstu pretējā virzienā, pasakot to pašu domu tikai ar daudz pozitīvākiem vārdiem?

Ja vēlies, lai Tavs bērns būtu atbildīgs, motivēts, neatkarīgs, tad centies ikdienas sarunās ieviest atslēgfrāzes, kas viņam liks noticēt savām spējām. Prakse pierādījusi, ka tad, ja vecākiem ar bērniem ir pozitīvāka mijiedarbība, spēcīgāka ir arī saikne starp bērniem un vecākiem.

Tieši tāpēc, lūk, 20 frāzes, kuras ikdienā teikt savam bērnam. Neskopojies ar labajiem vārdiem, jo tie palīdzēs Tavai atvasītei izaugt par patstāvīgu un sevis cienošu pieaugušo.

  1. Kā domā Tu? Uzdod šo jautājumu savam bērnam, lai viņš zinātu, ka Tev ir svarīgs arī viņa viedoklis. Protams, kad bērns izsaka savu viedokli, ieklausies tajā, nevis pievērsies citu lietu darīšanai.
  2. Man patīk pavadīt kopīgi laiku ar Tevi. Bērnam ir svarīgi zināt, ka Tev viņa sabiedrība ir svarīga un īpaša.
  3. Esmu Tev pateicīga par… Mēs bieži pieņemam par pašsaprotamu, ka bērni mums palīdz, uztverot viņus par daļu no mūsu dzīves, bet ir ļoti svarīgi likt arī bērnam sajust, ka Tu pamani katru viņa centību, izpalīdzēšanu.
  4. Katrs no mums mēdz kļūdīties. Mēs zinām, ka bērni savas neveiksmes pārdzīvo īpaši sāpīgi, tāpēc tā vietā, lai kritizētu par kādu neveiksmi vai kļūdu, iedrošini, ka tā mēdz gadīties visiem.
  5. Tev bija taisnība. Lai arī cik grūti tas nebūtu, pārvari sevi un atzīsti, ja esi kļūdījies, bet bērnam izrādījusies taisnība.
  6. Vai Tu man iemācīsi...? Bērns Tev uzticēsies jo īpaši, ja apjautīs, ka arī Tu mēdz no viņa mācīties.
  7. Pastāsti man vairāk! Šī tik vienkāršā frāzē mudinās bērnu dalīties ar savām ikdienas gaitām, pārdomām un piedzīvojumiem, jo viņš apzināsies, ka Tu to vēlies dzirdēt un Tev tas ir svarīgi.
  8. Vai Tu man piedosi? Spēja lūgt piedošanu ir visspēcīgākais veids, kā nostiprināt bērna un vecāku pozitīvās attiecības. 
  9. Es zinu, ka Tu spēj to izdarīt. Šie iedrošinošie vārdi liks bērnam noticēt savām spējām.
  10. Es redzēju, ka Tu centies. Šī frāze pastiprinās bērnā apziņu, ka no sarežģītām lietām nevis jāizvairās, bet tās vienkārši jārisina.
  11. Es Tev ticu. Ikvienam bērnam ir svarīgi, ka vecāki tic viņa spējām un viņa varēšanai.
  12. Es redzu, ka Tu kļūsti... organizētāks, atbildīgāks, laipnāks,... (vieta atbilstošajai īpašībai, prasmei), jo bērnam ir būtiski, lai apkārtējie pamanītu pat vismazākos viņa centienus un izmaiņas.
  13. Tu padari mani laimīgu. Šādi vārdi noteikti padarīs arī Tava bērna dienu īpašāku un laimīgāku.
  14. Man ir svarīgs Tavs viedoklis. Dzirdot šādus vārdus, Tavs bērns jutīsies nozīmīgāks. Un, jo nozīmīgāks viņš jutīsies, jo atbildīgāk viņš izturēsies pret ikvienu jautājumu.
  15. Es Tevi mīlu. Gan mazākiem, gan arī jau lielākiem bērniem ir jāzina, ka viņi tiek mīlēti. Un šiem trīs mazajiem vārdiņiem ir liela nozīme.
  16. Esmu gatavs Tevi uzklausīt. Zinot, ka tiks uzklausīts bez pārmetumiem un piezīmēm, bērnam būs vieglāk atvērties un pārrunāt jautājumus, kas, iespējams nomāc viņa sirsniņu.
  17. Ko Tu šodien piedzīvoji bērnudārzā/ skolā?  Uzdodot regulāri šo jautājumu, bērns vairāk atvērsies un, visticamāk, apvaicāsies, kā pagājusi Tava diena, rosinot abpusēju sarunu.
  18. Ļauj man par to padomāt. Šī ir daudzkārt labāka alternatīva nekā uz bērna jautājumu vai lūgtumu instinktīvi uzreiz atbildēt ar noliedzošu atbildi.
  19. Lai Tev veiksmīga diena! Tas ir vienkāršs, bet pozitīvs veids, kā sākt dienu, atvadoties no bērna.
  20. Es Tev uzticos. Bērni un pusaudži, kuri apzinās, ka vecāki viņiem uzticas, ir daudzkārt atbildīgāki.

Par laimīgiem bērniem!