15 veidi, kā panākt, lai bērns respektētu vecākus

15 veidi, kā panākt, lai bērns respektētu vecākus

05. Jul 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cenšoties, lai bērniem vienmēr būtu vislabākais, lai viņiem nekā netrūktu, dažkārt pārņem neizpratne, kāpēc pretī saņemam vienaldzību, ignorēšanu un pietrūkst jebkāda respekta?

Nākas vien atzīt, ka cieņu ar skaistām rotaļlietām un visatļautību neiemantot, tāpēc piedāvājam pārdomāt, ko varētu darīt ikdienā ar bērniem savādāk, lai iemantotu viņu cieņu. Jā, jāsāk ar pašu bērnu respektēšanu!

1. Respektē savus bērnus!

Bērni mācās no pieaugušajiem, pirmkārt, no saviem vecākiem, kopējot viņu uzvedību. Ja demonstrēsi cieņu pret saviem bērniem, viņi izrādīs respektu arī pret jums. Protams, tas nenozīmē vispārēju visatļautību, kad bērniem ir atļauts viss, tā vietā izrādi cieņu pret viņa lēmumiem, domām, idejām.

2. Koncentrējies vairāk uz attiecībām nevis noteikumiem!

Tas nenozīmē, ka jums ir turpmāk jāignorē visi iepriekš pārrunātie noteikumi. Tā vietā parādi bērniem, ka jūs augsti novērtējat jūsu savsarpējās attiecības, sarunājies ar bērniem laipni, izprotat viņa lēmumus, vajadzības.

Tas nenozīmē, ka būtu jālikvidē jebkādi iepriekš izveidotie noteikumi. Nē, tā vietā vienkārši parādiet saviem bērniem, ka jūs augsti vērtējat vecāku un bērnu attiecības.

3. Ievēro bērnu privātumu

Jo pieaugušāks kļūst bērns, jo vairāk privātuma viņš sagaida no saviem vecākiem. Tas ir tāpat, kā vecāki nevēlētos, lai kāds cits lasītu viņu īsziņas vai e-pastus, tā arī bērni nevēlas, lai vecāki pārkāptu viņu privātumu robežas.

4. Ieklausies savā bērnā

Daļu no cieņas veido spēja otrā ieklausīties, tāpēc atceries reizes, kad esi bērnam uzdevis jautājumu, bet tā arī neesi ieklausījies atbildē, vai arī brīdī, kad bērns vērsies pie Tevis ar savu sāpi, esi atbildējis, ka patlaban nav laika sarunai.

Uzklausot savus bērnus, bērni vairāk ieklausīsies arī jūsos.

5. Neesi pārāk kritisks

Brīdī, kad vecāki ir pārāk kritiski pret saviem bērniem, viņos ieslēdzas pretreakcija un bērni kļūst dumpīgāki. Tāpēc, tā vietā, lai uzsvērtu slikto un kritizētu, lielāku uzmanību pievērsiet bērna labajai uzvedībai.

6. Esi godīgs, sarunājoties ar bērniem

Sarunājoties ar bērniem, esi godīgs, jo tas vairos bērnu cieņu pret vecākiem. Tikai redzot, ka vecāki ir godīgi, arī paši bērni novērtēs godīguma nozīmību.

7. Nesodi bērnu brīdī, kad esi sadusmojies

Brīdī, kad esi dusmīgs, visticamāk, reaģēsi pārspīlēti vai arī sarunāsi lietas, kuras vēlāk nožēlosi. Tāpēc tā vietā, lai plosītos niknumā, parādiet bērniem, ka spējat savas dusmas un reakciju kontrolēt.

8. Pavaicā bērna viedokli

Bērni jutīsies vairāk novērtēti, ja vaicāsi arī viņu viedokļus. Piemēram, sāc kaut vai ar jautājumu, ko bērns šovakar vēlētos vakariņās, vai kā vēlētos pavadīt kopīgo laiku nedēļas nogalē. Bērnam, redzot, ka viņa viedoklis ir vecākiem svarīgs, daudz svarīgāks šķitīs arī vecāku viedoklis.

9. Dod bērnam iespēju izvēlēties

Kad vien ir tāda iespēja, ļauj bērnam izdarīt izvēli pašam. Šādi bērns sapratīs, ka vecāki viņam uzticās, kas tikai veicinās savstarpējo uzticēšanos un cieņu.

10. Izrādi interesi par bērna hobijiem

Izrādot interesi par bērna aktivitātēm un hobijiem, viņi novērtēs, ka jūs par viņiem rūpējaties. Patiesa interese par bērna vaļaspriekiem un aktivitātēm palīdzēs veidot spēcīgāku abpusējo saiti, līdz ar to, iemantot vienam pret otru lielāku cieņu.

11. Nerunā tā, it kā visu vienmēr zinātu vislabāk

Lielāku bērnu respektu iemantosi tad, ja necentīsies vienmēr izrādīt pārākumu ar vārdiem, ka visu zini vislabāk. Tajā pašā laikā vecākiem jāapzinās, ka ar laiku būs lietas, kuras bērni pratīs un zinās labāk par jums, tāpēc pieaugušajiem jābūt gataviem mācīties arī no saviem bērniem. Esi atvērts, interesējies, apgūsti lietas, kas saistītas ar bērna hobijiem, interesēm.

12. Turi savus solījumus

Bērniem ir ļoti laba atmiņa, jo sevišķi tad, ja runa ir par viņiem dotajiem solījumiem. Tāpēc, ja esi ko apsolījis, to arī izdari, pretējā gadījumā, bērns būs vīlies. Bet, kā zināms, visu attiecību pamatā ir uzticēšanās. Ja regulāri aizmirsīsi savus solījumus, arī bērni jums uzticēsies mazāk.

13. Informē bērnu par gaidāmajiem pasākumiem

Ja gaidāms kāds pasākums, kurā paredzēts piedalīties visai ģimenei, informē par to savlaicīgi arī bērnus, tādējādi viņi jutīsies svarīgi un līdzvērtīgi.

14. Pastāsti bērnam, ka Tev patīk jūsu kopīgi pavadītais laiks

Bērniem ir svarīgi apzināties un dzirdēt, ka vecāki augstu novērtē kopīgi pavadīto laiku ar bērniem. Kopīgi pavadītais laiks vairo pozitīvo savstarpējās attiecībās, līdz ar to, arī veicina savstarpējo cieņu.

15. Strādājiet pie savstarpējās cieņas kultūras veidošanas savā ģimenē

Mudiniet savus bērnus izturēties cieņpilni vienam pret otru, pret citiem ģimenes locekļiem. Vienlaikus ņemiet vērā, ka tas, kā jūs savstarpēji sarunājaties viens ar otru, piemēram, ar partneri, ir paraugs arī bērniem, kas tālāk veido stabilu, laimīgu ģimeni. Tāpēc parādiet arī bērniem, ka iespējams izturēties cieņpilni vienam pret otru pat brīžos, kad pastāv viedokļu nesakritības.

Par pozitīvām savstarpējām attiecībām ar bērniem!