10 vienkāršas rotaļas, kas palīdzēs bērnam attīstīt loģisko domāšanu

10 vienkāršas rotaļas, kas palīdzēs bērnam attīstīt loģisko domāšanu

27. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedāvājam idejas 10 vienkāršām rotaļām, kurās nav vajadzīga aktīva vecāku iesaistīšanās vai arī elementi, kurus ar uguni neatrast, bet kas ne tikai lieliski palīdzēs nodarbināt bērnu, bet arī veicinās viņa loģiskās domāšanas attīstību un uzmanību.

Liec aiz auss šīs spēles, jo tās noderēs arī garākos pārbraucienos vai arī gaidot savu kārtu rindā pie ārsta.

"Cik vārdiņus zini"

Spēls uzdevums ir pavisam vienkāršs: nosauc burtu, bet bērnam jānosauc pēc iespējas vairāk vārdu, kas sākas ar šo burtu. Jautrības pēc nākamajā kārtā ļauj bērnam nosaukt burtu un vārdus, kas sākas ar attiecīgo burtu, sauc tu. 

"Mīļvārdiņi"

Sauc bērnam lietvārdus, savukārt viņam jāpasaka šī vārda deminutīvs jeb pamazināmā forma. Piemēram, "puķe - puķīte", "saule - saulīte".

"Ķēdīte"

Nosauc bērnam vienu vārdu, piemēram, "lācis". Bērnam jāsaklausa šī vārda pēdējais burts, kas šajā gadījumā ir "s" un jāsaka vārds, kas sākas ar šo konkrēto burtu. Tā turpiniet tālāk pa ķēdīti.

Antonīmi

Tāpat kā "Ķēdīte", arī šī rotaļa būs piemērota vecākiem bērniem, piemēram, no 5 gadu vecuma. Uzdevums ir pavisam vienkāršs - mamma nosauc vārdu, bet bērns izdomā tā antonīmu. Piemēram, "gaišs - tumšs", "auksts - silts".

Asociācijas

Rotaļa, kura būs ne tikai izglītojoša, bet arī jautra. Mamma vai tētis bērnam nosauc kādu priekšmetu, bet bērnam jāsauc asociācijas, kas viņam ar to saistās. Piemēram, "saldējums - auksts", "uguns - karsts".

Uzmini priekšmetu

Nosauc bērnam vairākas lietas, kas saistās ar attiecīgo priekšmetu, un viņam jāuzmin, kas tas par priekšmetu. Piemēram, "riteņi, stūre, durvis - mašīna", "zari, saknes, lapas - koks".

Daudzskaitlis

Sauc jebkuru vārdu un bērnam jānosauc šī vārda daudzskaitlis. Piemēram, "suns - suņi", "kāposts - kāposti".

Priekšmetu grupas

Rotaļa, kura dērēs arī mazajiem zem 5 gadu vecuma. Uzdevums pavisam vienkāršs: nosauc kādu priekšmeta grupu un bērnam jāsauc priekšmeti, kuri, pēc viņa domām, ietilpst šajā grupā. Piemēram, putni: stārķis, balodis, zīlīte, zvirbulis....., trauki: krūze, bļoda, šķīvis u.tt.

Īpašības vārdi

Nosauc bērnam vārdu, kas apraksta kādu priekšmetu, savukārt viņam jānosauc visas tam zināmās lietas, kuras tādas var būt. Piemēram, "apaļš - ritenis, bumba, saule".

Atrodi kopīgo

Nosauc bērnam divus dažādus priekšmetus, bet bērnam jāizdomā, kas abām lietām ir kopīgs, un jānosauc tas. Piemēram, "grāmata, kāposts - abiem ir lapas".