Sirsnīgas grāmatas bērniem Ziemassvētku laikam

Sirsnīgas grāmatas bērniem Ziemassvētku laikam

02. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saka, ka Ziemassvētki ir brīnumu laiks. Lai arī skeptiķi teiks, ka brīnumi nenotiek, mēs apgalvosim pretējo - tie notiek, ja vien tiem tic.

Vislabāk brīnumu pasaule atklājas grāmatās, ar kuru palīdzību varam nokļūt vispasakainākajās vietās un piedzīvot visneticamākos piedzīvojumus. Noteikti arī jūsu grāmatu plauktā ir atrodamas neskaitāmas grāmatas, iespējams, pat kāds aizmirsts stāsts par Ziemassvētkiem. Cel to gaismā un lasat kopā, pārrunājiet tēlus, notikumus un izdzīvojiet Ziemassvētku stāstus kaut ik vakaru pirms gulētiešanas!

Mēs, Māmiņu Klubs, esam atlasījuši grāmatas un stāstus, kurus lasīt Ziemassvētku laikā.

Izgudrotāju ciema Ziemassvētki

Ir ziema. Izgudrotāju ciems slīgst dziļā sniegā. Tomēr tā iemītnieki neguļ ziemas miegu. Ciemā turpinās rosīga dzīve. Un Ziemassvētki ir gandrīz klāt... Vai zini, kā Ziemassvētki tiek svinēti Izgudrotāju ciemā? Kā notiek gatavošanās svētkiem, kā top dāvanas, un vai ciemos ierodas īstais Ziemassvētku vecītis?

Sidraba egle

Mirdzas Timmas sirsnīgā pasaka atklāj un atgādina, ka ne jau vienmēr uzvar izrādīšanās un spožumi. Daudz augstāk tiek novērtēta laba sirds, draudzība un atsaucība.

Grāmata Sidraba egle

 

Riekskodis

Domājams, Riekstkodis ir īsta Ziemassvētku klasika. Brīnumainais Ziemassvētku piedzīvojums sākas brīdī, kad mazās meitenītes Marijas mīļākā rotaļlieta Riekstkodis pārvēršas par skaistu princi. Vienai rotaļlietai pēc otras atdzīvojoties, lielais Ziemassvētku brīnums var sākties!

 

Sudraba slidas

Romāns "Sudraba slidas" ļauj nokļūt 19.gs Holandē, atainojot brāļa Hansa un māsas Grēteles piedzīvojumiem sniegotā decembrī un piedalīšanos slidošanas sacīkstēs un brīnumainiem pavērsieniem. Lasot grāmatu uzzināsiet arī daudz faktu par Holandi.

Petsona Ziemassvētku ciemiņi

Petsonam pirms pašiem Ziemassvētkiem gadās nelaimīgi savainot kāju un viņš nespēj aiziet ne līdz veikalam pēc gardumiem, ne uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes. Tomēr kopā ar savu kaķi viņi nepadodas – eglīti prasmīgais večuks var sameistarot pats, bet rotājumus kaķis palīdz pagatavot no visa, kas atrodams mājās. Un Ziemassvētki, protams, neizpaliek, jo, izrādās, apkārt dzīvo daudz labi un izpalīdzību cilvēku.

Ziemas pasaka

Margaritas Stārastes zīmējumi ir mīlestības pilni un tik ļoti piestāv Ziemassvētkiem! Ziemas pasaka stāsta par ziņkārīgo piparkūku vīriņu Kraukšķīti, ko izcepusi Salatēta čaklā mazmeita Sniegbaltīte. Nepacietīgais Kraukšķītis, sniegpārsliņu skubināts, nolemj pats doties iepriecināt bērnus Ziemassvētku vakarā.

Kaķīša dzirnavas

Smeldzīgā pasaka "Kaķīša dzirnaviņas" sarakstīta pirms vairāk nekā simts gadiem, taču vēl aizvien nav zaudējusi savu aktualitāti. Lasot to, bērni noteikti līdz sirds dziļumiem jutīs līdzi vecajam melderim, pār kura pleciem nogulst visa pasaules netaisība.  Kārlis Skalbe pasakā uzsver garīgā spēka lomu pasaules pārveidošanā, noliedz naidu un vardarbību. Plaši pazīstama un daudzreiz citēta ir pasakas galvenā varoņa kaķīša atbilde ķēniņam: “Kāpēc vairot sāpes? Lai vairojas labāk prieks.”

Kaķīša dzirnavas

Sniega karaliene

Hansa Kristiana Andersena populārās pasakas "Sniega karaliene" galvenie varoņi ir rotaļu biedri un draugi Gerda un Kajs. Kādā ziemas vakarā Sniega karaliene nolaupa Kaju un aizved uz savu pili, kurā viss ir no ledus. Arī zēna sirds pārvēršas ledū. Gerda dodas draugu meklēt

Putniņa Toma ziemas stāsti

Starp pasakām, kas ierindojamas jau klasikas plauktiņā, ņem rokās arī mūsdienu autoru darbus. Piemēram, mazos stāstiņus par putniņu Tomu. Stāstos Toms kopā ar labāko draugu Deniju, māmiņu, vectēvu un citiem grāmatas varoņiem izbauda ziemas priekus – ragaviņas, pikošanos, Ziemassvētku eglītes meklēšanu un, protams, pašus svētkus. Īsie, koši ilustrētie stāstiņi māca mazo lasītāju pieņemt pareizos lēmumus, neatstāt draugus nelaimē, vienmēr būt izpalīdzīgam, laipnam un godīgam.

Ziemassvētku vecīša ziemas brīvdienas

Kad aizvadīts Ziemassvētku vakars, Korvatunturos, Ziemassvētku galvenajā mītnē, sākas pelnītas brīvdienas. Tās ilgst trīspadsmit līksmas dienas – no Pirmajiem Ziemassvētkiem līdz Zvaigznes dienai. Tad darbs tiek aizmirsts un valda tikai jautrība.

Vecītis un rūķi svētkus svin tāpat kā citi – viņi saņem dāvanas, mielojas, brauc zirga vilktā pajūgā, iet rotaļās un spēlē spēles. Tomēr Korvatunturu iedzīvotājiem ir arī pašiem savas Ziemassvētku tradīcijas. Vai tu zini, kas ir Sniegavīru diena un ko nozīmē delverēties?

Pelnrušķīte

Pasaku par Pelnrušķīti tu noteikti zini. Par ļauno pamāti, labsirdīgo Pelnrušķīti, pazaudēto kurpīti, kas viss kopā atgādina, ka brīnumi notiek. Notiek, ja tiem patiešām tic.

Mazais pūķis Kokosrieksts apciemo Ziemassvētku vecīti

Kas ir Ziemassvētku vecītis – kāds pirāts vai burvis? Mazais pūķis Kokosrieksts un viņa draudzene Matilde par tādu nekad nav dzirdējuši, jo Pūķu salā viņš savu kāju vēl nav spēris. Bet pūķi arī grib svinēt Ziemassvētkus un saņemt dāvanas! Tāpēc draugi nolemj doties pie Ziemassvētku vecīša un uzaicināt viņu ciemos uz Pūķu salu. 

Ziemassvētku Cūks

Džekam ir ļoti mīļa rotaļlieta – Tas Cūks. TC vienmēr ir bijis Džekam līdzās gan baltās, gan nebaltās dienās. Taču tieši Ziemassvētku priekšvakarā notiek kaut kas briesmīgs – TC tiek pazaudēts.

Bet nakts pirms Ziemassvētkiem ir brīnumu un neticamu izdošanos nakts, kurā spēj atdzīvoties visas lietas... arī rotaļlietas.

 

Ziemassvētku vecītis

Vai jūs vēlētos ieskatīties pasaules slepenākajā rotaļlietu darbnīcā? Vai varbūt ieskriet apsveicināties ar īsto Ziemassvētku vecīti un viņa sārtvaidzi kundzi Korvatunturos?

Tikai retais zina, kā izskatās Ziemassvētku vecīša zemē. Par laimi, somu rakstnieks un karikatūrists Mauri Kunnass vienmēr ir bijis labos draugos ar rūķiem un šajā grāmatā iepazīstina lasītājus ar Ziemassvētku vecīša un viņa mazo, čaklo palīgu aizraujošo dzīvi. 

Kā Grinčs nozaga Ziemassvētkus

Kad nīgrais Grinčs mēģina Kasīšu ciema iemītniekiem nozagt Ziemassvētkus, viņš drīz vien saprot, ka šie svētki ir kas vairāk nekā tikai dāvanas un koši vizuļi.

Grāmatiņa par Grinču ir lieliska lasāmviela gan tiem, kas jau lasa tekoši, gan tiem, kuri vēl tikai vingrinās lasīt. Tā noderēs arī lasīšanai priekšā mazākiem bērniem pirms miedziņa.

Sniega māsa

Drīz būs Ziemassvētku vakars, kas ir arī Juliana dzimšanas diena. Parasti tā ir pati labākā diena gadā, kad izgreznota eglīte, aizdegtas svecītes, gaisu piepilda mandarīnu un piparkūku smarža un kamīnā sprakšķ uguns. Taču šogad nekas nav kā parasti. Kopš nomira Juliana vecākā māsa Jūni, viņa ģimeni ir pārņēmušas lielas bēdas, un Julians domā, ka Ziemassvētki gluži vienkārši tiks atcelti.