Parādnieks aicina ieviest "bezbērnu" nodevu: Ko Jūs par to domājat?

Parādnieks aicina ieviest "bezbērnu" nodevu: Ko Jūs par to domājat?

04. Feb 2015, 13:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) rosina diferencēt neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošām personām, sasaistot to ar vidējo darba samaksu valstī, kā arī minimālo ienākuma līmeni. Tāpat politiķis rosina izvērtēt iespēju samazināt darba devēju sociālās iemaksas un izvērtēt iespēju ieviest "bezbērnu nodevu".

Parādnieks šodien Saeimas Nodokļu politikas apakškomisijā iepazīstināja ar saviem priekšlikumiem ilgtermiņa risinājumam nevienlīdzības mazināšanai un atbalstam ģimenēm ar bērniem darba nodokļu kontekstā.

Pēc Parādnieka domām, neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošām personām būtu jābalsta uz "diviem objektīviem rādītājiem", kas nozīmētu mērķētu un ikgadēji mainīgu atbalstu, atkarīgu no valsts ekonomiskās izaugsmes. Šādi rādītāji ir vidējā darba samaksa un minimālais ienākuma līmenis, skaidroja Parādnieks.

Proti, mazo algu saņēmējiem neapliekamais minimums būtu 100% apmērā no minimālā ienākuma līmeņa, kas, pēc 2014.gada datiem, ir aptuveni 129 eiro. Cilvēkiem, kuri saņem algu, sākot no 70% no vidējās darba samaksas valstī jeb aptuveni 536 eiro, neapliekamais minimums būtu puse no minimālā ienākuma līmeņa jeb 64,5 eiro. Savukārt, saņemot algu vismaz 150% apmērā no vidējās darba samaksas valstī, neapliekamais minimums netiktu piemērots.

Vienlaikus Parādnieks uzsvēra, ka var diskutēt arī par citiem sliekšņiem un vairāku pakāpju sistēmu.

Tāpat deputāts piedāvā diferencēt arī atvieglojumus par apgādībā esošām personām - par pieaugušo tas būtu 125% no minimālā ienākuma līmeņa apmēra, par vienu bērnu - 150% apmērā, par diviem - 175% apmērā, bet par trīs un vairāk - 200% apmērā.

Deputāts rosina šādas izmaiņas ieviest ar nākamo gadu. Viņš uzsvēra, ka šādām izmaiņām nebūtu ietekmes uz budžetu, gadījumā, ja nākamgad, pretēji plānotajam, netiktu samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme, bet saglabātos pašreizējā līmenī - 23%.

Parādnieks kā iespējamo atbalstošo rīcību šādām iniciatīvām piedāvā samazināt darba devēju valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksas no pašreizējiem 34,09% līdz 33,5%. Tāpat viņš rosina "ieviest papildu "solidaritātes" likmi sociālām iemaksām 0,5% apmērā kā bezbērnu nodevu". Par šo gan vēl nepieciešamas diskusijas, akcentēja politiķis.

Vairāki apakškomisijas deputāti pauda, ka šie priekšlikumi kopumā būtu jāizvērtē arī Finanšu ministrijai (FM). FM pārstāvji šodien informēja deputātus, ka saskaņā ar valdības deklarāciju ministrijai līdz 30.aprīlim jāsagatavo koncepcija ar priekšlikumiem neapliekamā minimuma diferencēšanai. Parādnieks gan pauda, ka tas ir pārāk vēls termiņš, lai izmaiņas tiktu ieviestas jau nākamgad, tāpēc šo jautājumu plāno pārrunāt koalīcijas padomes sēdē.

AVOTS: NRA.LV

Ko Jūs par to domājat?

Māmiņu Klubs

bibii bibii 05. Feb 2015, 09:18

STULBUMS!

čabule čabule 04. Feb 2015, 23:57 sanda_2012

Liekas ka lētāk tomēr to nodokli maksāt nekā bērnu uzturēt.. tā kā jēgas nekādas..

ziemelbriedis ziemelbriedis 04. Feb 2015, 23:36

Mana mamma šito atbaltītu, lai tik ar no brāļa sagaidītu mazbērnus 😃

čabule čabule 04. Feb 2015, 23:24

Vispār man nav ko teikt! Kur tad paliek laba izglītība un kapitāls pirms bērniem? Vai tiešām man tagad sava meita jāaudzina tā, lai uzreiz pēc vidusskolas apbērnojas un valstij nav nekādu pretenziju pret viņu? Kur tad paliek brīvā izvēle?

čabule čabule 04. Feb 2015, 23:20

Ja man nav kas bērnu iztaisa, tad Parādnieka kungs nāks palīgā? /Tamāra 38 gadi/

04. Feb 2015, 16:29

Kārtējā diskriminācija. Te Ušakovs dala svešajos un savējos, te atkal kaut kādas pērles.

kerstyna kerstyna 04. Feb 2015, 14:16 bārbala zāle

Žēl, ka Saei mas Superpapiņš to nav lasījis....

meiva meiva 04. Feb 2015, 14:16

Un ko darīt ar sievietēm, kurām fizioloģiski nevar būt bērnu? Nošaut? Pie viņu jau tā esošajām ciešanām, uzlikt par sodu maksāt lielāku nodokli? Varbūt var uzlikt lielāku nodokli vīriešiem, kuri tikai sev zināmu iemeslu dēļ ir savus bērnus atstājuši valsts apgādībā, jo nemaksā alimentus?
Un ja alga būs lielāka kā 150% no minimālās algas, kāpēc tādi ierobežojumi neapliekamā minimuma sakarā? Vai tad šis cilvēks jau pietiekoši nenomaksā nodokļus? Nevar taču vainot cilvēku par to, ka viņš ieguvis izglītību, labu amatu ar savām zināšanām par kuru arī maksā. Vai uzņēmuma īpašnieku, kurš veidojis savu biznesu. Cietīs atkal godīgie, jo tas izskatās pēc atgriešanās pie aplokšņu algām. 😀

kerstyna kerstyna 04. Feb 2015, 13:35

Visnotaļ pozitīvi 😃 Bet iekasēt būs grūti. Jo var būt fizioloģiski iemesli, kāpēc nav bērnu.
Savā laikā mans papiņš dabūja maksāt bezbērnu nodokli... un tad piedzimu es 😃