Kādi, tavuprāt, ir mājdzemdību plusi?

27. Jan 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Ar katru gadu Latvijā pieaug mājdzemdību skaits, tāpat arī mājdzemdību vecmātes, kas piedalās šādās dzemdībās, skaita ziņā kļūst vairāk, un par šādām dzemdībām aizvien biežāk aizdomājas arī topošās māmiņas, kas uzcītīgi gatavojas bērniņa sagaidīšanas brīdim. Nereti tieši sievietes, kas gaida otro vai trešo bērniņu, aizdomājas par mājdzemdībām. Tiesības izlemt, kur un kā sagaidīt bērniņu, ir katrai sievietei.

Izvēloties, kā lais pasaulē bērniņu, sievietei jāņem vērā arī dabas likumi un pati grūtniecība kā tāda, jo ir gadījumi, kad mājdzemdība nav iespējamas. Ieskatoties pagātnē, varam secināt, ka pēdējo 100 gadu vēsture runā pati par sevi - teju katra sieviete var dzemdēt bērniņu pati ne tikai dzemdību iestādē, bet arī mājās, un pat kvalificēta mediķa palīdzība ne vienmēr ir nepieciešama, bet paredzēt, kāds būs dzemdību noslēgums, nekad nav iespējams, tāpēc te nu riskam nav pamata.

Mājdzemdības sieviete var izvēlēties tikai, ja grūtniecības laikā ar viņas un bērniņa veselību viss ir kārtībā, nav paredzamas nekādas pataloģijas, nav bijušas nekādas grūtniecībai iespējamu kaitējumu nodarošas saslimšanas, infekcijas slimības. Tāpat sieviete par mājdzemdībām īsti nevar sapņot, ja viņai ir kādi asinsrites un sirdsdarbības traucējumi, par kuriem precīzāk jautāt var savam ārstam, pie kura māmiņa ir grūtniecības uzskaitē.

Mājdzemdību vietai jābūt tādai, ko ārkārtējas nepieciešamības gadījumā (kas gan ir reti), var sasniegt Ātrās neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde.

Mājdzemdību plusi

  • Dzemdības slimnīcā nebūs tik komfortablas kā dzemdības mājās. Sieviete pati var izvēlēties sev ērtus apstākļus - savās mājās, savā vannā vai arī piemeklēt dzemdību iestādi, kura nodrošina mājdzemdībām līdzvērtīgus apstākļus
  • Sieviete pati var izvēlēties sev patīkamu vecmāti - mājdzemdību speciālistu, kas spēj sniegt kvalitatīvu medicīnisko palīdzību, ja tāda nepieciešama
  • Privāta, iejūtīga attieksme bez lieka personāla, ziņkārīgiem skatieniem, personīga pieeja un individuāla komunikācija
  • Blakus var būt ikviens mīļais ģimenes cilvēks - mīļotais vīrietis, pat mamma. Kā arī, pieaicināt var ārstu vai dūlu, ja mamma vēlas justies vēl drošāk
  • Mājās sievietes otrā pusīte vai vecmāte var izpildīt praktiski jebkuru topošās māmiņas lūgumu, palīdzot viņai cīņā ar sāpēm, izmantojot masāžu, vannu
  • Neviens nenorādīs, kā sievietei jāizturas, kas jādara dzemdību procesā (sevišķi, ja sieviete būs gatavojusies un pati rīkosies, balstoties uz rekomendācijām)
  • Netiks izmantoti medikamentozi līdzekļi, kas izraisītu dzemdību sākšanos vai bremzētu dabīgo dzemdību procesa gaitu
  • Netiks izmantoti tādi atsāpinātāji kā epidurālā anestēzija
  • Sieviete var izvēlēties pati sev ērtāko dzemdību pozu
  • Iespējams ilgāks sākotnējais kontakts ar jaundzimušo, pirmās krūts ēdināšanas reizes, iepazīšanās - bez steigas
  • Placenta piedzims pati, bez iejaukšanās

Sievietēm ir svarīgi just, ka dzemdību laikā tiek pievērsta uzmanība tikai viņām un to ir grūti realizēt dzemdību nodaļā, kur pēkšņi dzemdības var sākties kādai citai topošajai māmiņai. Tāpat jaunā māmiņa pati varēs rūpēties par jaundzimušo vai kontrolēt ikkatru viņa dzīves solīti, radot ciešāku, īpašāku saikni starp bērniņu un vecākiem.

Kādi, tavuprāt, ir mājdzemdību plusi?

 


20160107125508-12790.jpg