Astoņas visbiežākās zīdaiņu uztura kļūdas

Astoņas visbiežākās zīdaiņu uztura kļūdas

09. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdaiņi ar krūti tiek ēdināti pārāk īsu laiku

Vispasaules veselības organizācija (VVO) rekomendē zīdaiņus no dzimšanas līdz sešu mēnešu vecumam ēdināt tikai ar krūts pienu. Sasniedzot 6 mēnešu vecumu ir jāuzsāk dot papildēdiens, tomēr krūts ēdināšana ir jāsaglabā vismaz līdz 12 mēnešu vecumam.

Zīdaiņa ēdināšana tikai ar krūti pirmajos sešos dzīves mēnešos, bez visa pārējā, stiprina viņa organisma imunitāti un pozitīvi ietekmē gremošanas trakta attīstību un funkcijas. Ja dabīgā ēdināšana tiek pārtraukta pārāk agri, palielinās zīdaiņu alerģiju, vēdera sāpju un caurejas risks. Bērni, kuri netiek ēdināti ar krūti biežāk slimo.

Maziem bērniem tiek dots pārāk daudz sulu un bieži vien to kvalitāte ir neatbilstoša

Ir ieteicams dzert pasterizētas, speciāli zīdaiņiem sagatavotas sulas, kuru daudzums pirmajā dzīves gados ir jākontrolē. Ja tiek lietots pārāk daudz sulu, samazinās citu, no uztura viedokļa vērtīgāku ēdienu patēriņš. Tas var izraisīt uztura traucējumus (nepilnvērtīgs uzturs, palielināts svars).

Lietojot nepasterizētas sulas, palielinās gremošanas trakta infekciju risks.

Bērni tiek ēdināti pārāk bieži

Pirmajā dzīves pusgadā mākslīgi ēdinātiem zīdaiņiem vajadzētu saņemt aptuveni 5–6 ēdienreizes dienā, bet divpadsmit mēnešu vecumā optimālais ēdienreižu skaits ir 4–5 reizes dienā.

Pārāk liels ēdienreižu skaits palielina slodzi anatomiski un funkcionāli nenobriedušajam bērna gremošanas traktam. Lai gremošanas trakts varētu pareizi funkcionēt, ir nepieciešams ievērot 2–3 stundu pārtraukumus starp ēdienreizēm.

Pārāk bieža ēdināšana var veicināt nepareizu uztura ieradumu veidošanos. Kad organisms saņem vairāk uzturvielas un enerģiju, nekā tam nepieciešams, tas pārvērš šīs vielas par tauku šūnām, bet tādā veidā palielinās liekā svara risks. Bez tam, bieža ēšana, sevišķi saldas uzkodas, kā arī bieža dzeršana, galvenokārt saldinātas sulas, palielina zobu kariesa rašanās risku.

Ēdienos ir pārāk maz taukvielu

Speciālisti neiesaka bērna uzturā līdz triju gadu vecumam ierobežot taukus. Visbagātīgākie tauku avoti ir sviests un augu eļļas.

Tauku trūkums zīdaiņa uzturā var palēnināt viņa augšanu, bremzēt psihomotorisko attīstību. Tauki zīdainim ir ļoti svarīgs enerģijas avots, un vienlaikus arī strukturāls komponents, kurš nepieciešams centrālās nervu sistēmas un acs tīklenes pareizai struktūrai un funkcionēšanai. Tauki nepieciešami arī A, D, E un K vitamīnu uzsūkšanai no zarnu trakta.

Piena maisījums zīdaiņiem tiek aizstāts ar govs pienu

Bērniem, kuriem krūts ēdināšana nav iespējama, vismaz līdz viena gada vecumam vajadzētu saņemt viņu vecumam piemērotu mākslīgo piena maisījumu. Vecākus bērnus, kuriem ir vairāk nekā viens gads, arī turpmāk vajadzētu ēdināt ar speciālu bērniem paredzētu pienu, piem., „Nestlé Junior„

Zīdaiņu, īpaši visjaunāko, ēdināšana ar govs pienu kaitē viņu veselībai. Govs pienā ir pārāk liels olbaltumvielu un elektrolītu daudzums, tas pārāk apgrūtina bērna nieres un gremošanas traktu. Govs piena olbaltumvielas bieži izraisa alerģiju. Ja zīdaini pārāk agri sāk ēdināt ar govs pienu, sliktas dzelzs absorbcijas dēļ iespējama mazasinības attīstība.

Ēdieni tiek sālīti un saldināti

Zīdaiņu un mazu bērnu ēdienam nav ieteicams pievienot sāli un cukuru. Ēdieniem pievienojamais sāls rada papildus slodzi nenobriedušajām zīdaiņa nierēm, bet saldināti ēdieni un bieža saldumu ēšana mazina bērna apetīti, viņš vairs negrib ēst vērtīgākus produktus un ēdienus. Bez vajadzības pievienojot garšvielas zīdaiņu ēdieniem, tiek veicināta nepareizu uztura iemaņu veidošanās, radīti labvēlīgi apstākļi, lai rastos zobu kariess, aptaukošanās un citas hroniskas slimības.

Zīdaiņu uzturs pārāk vēlu tiek papildināts ar gaļas ēdieniem

Gaļa un tās izstrādājumi ir visbagātākie dabīgie dzelzs avoti. No sešu mēnešu vecuma bērnam gaļu vajadzētu ēst katru dienu. Ja bērniņš gaļu sāk ēst pārāk vēlu vai saņem nepietiekamu tās daudzumu, tas var izsaukt dzelzs deficītu zīdaiņa organismā. Šī elementa trūkums šādā vecumā var izraisīt mazasinību, traucēt psihomotorikas attīstībai un apziņas procesiem. Tāpat ir jāzina, ka maza
bērna organisms bieži vien zaudē dzelzi, slimojot ar infekcijas un alerģiskām slimībām.

Tas viss parāda, ka ir jāparūpējas, lai bērns katru dienu apēstu nepieciešamo gaļas daudzumu – aptuveni 10 gramus.

Bērni tiek nepareizi papildus dzirdīti

Dabīgi ēdinātus zīdaiņus pirmajā dzīves pusgadā nav nepieciešams papildus dzirdīt. Bērniņus, kuri kopš dzimšanas tiek ēdināti ar mākslīgajiem piena maisījumiem, un tos, kuri no sešu mēnešu vecuma tiek ēdināti ar krūti un ar papildēdienu, papildus vajag dzirdīt. Pirmajā dzīves gadā ir ieteicams lietot minerālūdeni ar mazu minerālvielu saturu, dabisku avota ūdeni un labas kvalitātes dzeramo ūdeni. Dzirdīšana ar saldinātiem dzērieniem var bērnam būt pārāk sātīga, samazināt viņa
apetīti un veicināt kariesa rašanos.

Vai arī Tu pieļauj kādu no šīm kļūdām ikdienā?

SelomoHliam SelomoHliam 21. Sep 2020, 19:37

Sveiki Es gribēju ātri informēt manu mīļoto, kas tur, ka iet caur nelaimīgs attiecības, es domāju, ka tiešsaistes burvestību nedarbojas, līdz es nonāca saskarē ar Dr Lomi, kas bija burvestību man un mans mīļākais atnāca atpakaļ uz mani tas bija tad es zinu, ka garīgā kontrole fizisko, Dr Lomi ir labākais pareizrakstības ritentiņā, kas var palīdzēt jums atkal jūsu mīļākais, palīdzēs jums ar jebkuru šķiršanās problēmu, viņš ir labākais jūs varat sazināties ar viņu uz e-pastu; lomiultimatetemple@gmail.com vai rakstīt viņam, izmantojot Line vai WhatsApp numuru +2349034287285 viņš var palīdzēt atrisināt jebkuru problēmu.