VM neplāno veikt cūku gripas vakcīnu iepirkumu

VM neplāno veikt cūku gripas vakcīnu iepirkumu

15. Feb 2010, 10:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselības ministrija (VM) neplāno par valsts budžeta līdzekļiem veikt vakcīnu iepirkumu pret jauno gripas AH1N1 vīrusu, aģentūru LETA informēja VM Preses centra vadītājs Oskars Šneiders.

 

VM nav pieprasījusi valsts budžeta līdzekļus vakcīnu iepirkumam, un, ja parādīsies jaunā vakcīna, tā būs noteikti pieejama ārstniecības iestādēs. Tā būs maksas vakcīna - par komerccenām.

 

Protams, situācija var mainīties un var tikt pieņemti citi lēmumi, ja jaunās gripas vīrus izplatoties kļūs bīstamāks, bet pagaidām jaunā gripas vīrusa izraisītās saslimšanas norit vieglā vai vidēji smagā formā, skaidroja VM pārstāvis.

 

Kā ziņots, SIA "Vakcinācijas dienests" vadītājs Uģis Glāzītis uzskata, ka Latvijai ir mazas cerības laikus iegādāties vakcīnu pret cūku gripu.

 

"Vakcinācijas dienests" uzsācis pārrunas ar vakcīnu ražotāju pārstāvjiem par topošās vakcīnas pret cūku gripu iegādi. Dienests gatavs iegādāties vakcīnu pret AH1N1 tipa vīrusu, tiklīdz tas būs iespējams. Tomēr Glāzītis pauž bažas, ka Latvijas iedzīvotāji šogad vakcīnas, iespējams, tā arī nesagaidīs.

 

Ja ražotāji sola, ka vakcīnas, iespējams, sāks tirgot jau šoruden, tad Latvija tās iegādāties varēs vien tad, kad tiks apmierinātas lielo valstu vajadzības, kuras šīs vakcīnas iegādei jau ir rezervējušas prāvus naudas līdzekļus.

 

"Par šādu iespējamo scenāriju liecina fakts, ka par šī jautājuma risināšanu Latvijā ir atbildīgas vairākas institūcijas, kuras patlaban nedarbojas saskaņoti un efektīvi. Piemēram, Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra tiek reorganizēta, Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) likvidēta, un tādēļ bažas raisa fakts, ka funkciju pārdale un dažādas organizatoriskas neskaidrības ietekmē daudzo institūciju savstarpējo sadarbību vakcīnu iegādes jautājumā," norāda Glāzītis.

 

Par nespēju ātri un saskaņoti rīkoties liecina arī līdzšinējā pieredze citu infekciju draudu gadījumos.

 

Kā apgalvoja Glāzītis, speciālisti prognozē, ka, iespējams, šoziem ar cūku gripu Eiropā saslims vairāki miljoni cilvēku.

 

Jau ziņots, ka no 91 ar aizdomām par saslimšanu ar jauno gripas AH1N1 vīrusu pārbaudītā cilvēka līdz šim Latvijā apstiprināti 12 saslimšanas gadījumi.

 

Ņemot vērā to, ka Eiropā un pasaulē gripas AH1N1 vīrusa saslimšanas gadījumu skaits strauji palielinās un Latvijas iedzīvotāji turpina aktīvi ceļot, SVA epidemiologi uzskata, ka arī Latvijā varētu būt vairāk saslimšanas gadījumu.

 

SVA iepriekš skaidroja, ka, iespējams, ir tādi iedzīvotāji, kuri pēc ceļošanas izjūt vieglus gripas simptomus, bet pie ārsta nevēršas, jo saslimšana norit vieglā formā un viņi nevēlas sev piesaistīt sabiedrības uzmanību.

 

Jaunās gripas simptomi ir temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta.



Ilze Mežniece 
LETA