Valstij nav skaidras vīzijas, kā uzlabot demogrāfisko situāciju

Valstij nav skaidras vīzijas, kā uzlabot demogrāfisko situāciju

10. Mar 2011, 16:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikā, kad Latvijas iedzīvotāju skaits būtiski sarūk un palielinās zīdaiņu mirstība, atbildīgās amatpersonas nesteidzas nākt klajā ar tūlītējiem risinājumiem situācijas uzlabošanai. «Apollo» sazinājās ar valdības vadītāja Valda Dombrovska (JL) preses sekretāri Līgu Krapāni. Viņa norādīja, ka premjers ceturtdien ir ļoti aizņemts un nevarēs komentēt Centrālās statistikas pārvaldes datus, jo lido mājup no Šanhajas.



Savukārt Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilona Jurševska, jautāta, vai labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) varētu sniegt komentāru par situāciju, sākumā atrunājās, ka ministrs ir ļoti aizņemts, jo ir izbraucis, lai tiktos ar cilvēkiem un piedalītos dažādos pasākumos Latvijas reģionos.


Vēlāk gan Jurševskai izdevās sazināties ar ministru un viņš komentēja CSP datus par pagājušo gadu: «Ģimenes ar bērniem un demogrāfijas veicināšanas politika  nenoliedzami ir viena no Labklājības ministrijas (LM) prioritātēm arī šajā sarežģītajā laikā. Tomēr jautājums, kā noturēt valstī iedzīvotājus, nav tikai LM kompetence, bet gan visas valsts pārvaldes, pašvaldību un sabiedrības uzdevums kopīgiem spēkiem radīt vidi, kurā mums patiktu dzīvot  un vēlme savu valsti veidot un dzīvot tajā cilvēka cienīgu dzīvi»

Augulis norādīja, ka šobrīd ministrijā notiek darbs pie Ģimenes politikas pamatnostādņu izstrādes, kas drīzumā tiks nodotas sabiedrības apspriešanai. Akcents pamatnostādnēs tiek likts uz bērna kā vērtības uzsvēršanu, dažādu atbalsta pasākumu nodrošināšanu vecākiem ar bērniem, piemēram, darba savienošana, bērnu pieskatīšanas pakalpojumi, veselības aprūpe.

 

«Šobrīd būtu jāizvērtē arī nodokļu politika, iespējams, atvieglojot nodokļu slogu tieši vecākiem, piemēram, palielinot neapliekamā minimuma līmeni par apgādībā esošiem bērniem,» uzskata Augulis.

 

Kristīne Bērziņa, «Apollo»