"Vai man pietiks piena?" jeb topošā māmiņa Rūta apmeklē krūts ēdināšanas semināru

"Vai man pietiks piena?" jeb topošā māmiņa Rūta apmeklē krūts ēdināšanas semināru

17. May 2012, 16:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nu jau aizritējusi otrā nodarbība, kuras tēma bija krūtsēdināšana. Un tik atklātais, daudz diskusiju izpelnījušais jautājums – vai man pietiks piena? Šajā lekcijā uzzināju daudz jaunas informācijas, kas paplašināja manu redzesloku par krūtsēdināšanu un ar tiem saistītajiem jautājumiem. Kā arī, pats galvenais, deva pārliecību, ka es varēšu apmierināt sava bērna tik nozīmīgo vajadzību- ēšana.

 

Jau iepriekš man bija aptuvena nojausma par māneklīšiem un šajā lekcijā guvu apstiprinājumu tam, ka tas nebūt nav labākais palīglīdzeklis, lai bērnam iemācītu pilnvērtīgi zīst mammas krūti. Kamēr bērns nav iemācījies ēst, nav ko viņu lieki apgrūtināt ar blakus lietām.

 

Izrādās arī jaunajām māmiņām ir pirmpiens, kas ir ļoti svarīgs dažādu vielu un vitamīnu avots. Tas ir tik barojošs, ka jaundzimušajam pietiek tikai ar 5 ml (aptuveni 1 tējkarote) vienā ēdienreizē. Tātad – nevajag baidīties, ja pirmajās dienās piens negāžas kā ar straumēm, jo tā visdrīzāk arī nebūs. Vispār nevajag ļoti satraukties, jo tas gan var ietekmēt piena daudzumu.

 

Jaunās māmiņas – apbruņojieties ar pacietību! Piena daudzums un treknums noregulējas mēneša laikā. Līdz tam jāpārdzīvo vairāki posmi.

 

Topošā tēta komentārs:

 

Šodien bijām uz krūts ēdināšanas apmācību. Iesākumā mums pareklamēja konkrēta ražotāja produkciju, kas ir saistībā ar bērnu ēdināšanu – pudelītes, pumpīši, knupīši un dažādas cita interesantas lietas. Bija arī tāda interesanta uzparikte kā krūtsgala izvilcējs – kā tā darbojas un priekš kam domāta nestāstīšu, interesenti un tie, kam tā tiešām vajadzīga paši izpētīs, tomēr atmiņā man šī ierīce paliks.

 

Pašu lekciju vadīja pediatre neontalogs (bērnu ārsts, kurš specializējies tieši jaundzimušo kopšanā, aprūpē un ārstēšanā) Dina Krūze no Bulduru slimnīcas dzemdību nodaļas. Man atstāja iespaidu kā pieredzējusi un uzmanīga ārste, kurai patīk strādāt ar saviem pacientiem.

 

Teikšu kā ir, parasti nezaudēju emocionālo līdzsvaru un lietām cenšos pieiet pragmatiski, tomēr lekcijas sākumā gandrīz apraudājos momentā, kad ārste sāka stāstīt par bērna pirmajām minūtēm ārpus mammas punča, jo īpaši emocionāls šķita brīdis, kad bēbis mammai ir jāpaņem un jāpieliek pie krūtīm, lai abu ādas saskartos (skin to skin contact). Lielu interesi izraisīja arī vēlāk pamatotais apgalvojums, ka nav tā, ka mātēm nav piena, šāda iespēja ir tikai retos gadījumos. Drīzāk parasti nav vēlmes pa īstam barot bērnu.

 

Lekcija bija lielisks ieguvums klausītājiem, tajā apstiprinājās manas domas par krūts barošanas nozīmi bērna veselībā un attīstībā, ļoti daudz izstāstīja par tehniku, kā pareizi bērns ir jābaro, par barošanas posmiem un cik ilgi vajadzētu barot ar krūti, krūts veselību, kā arī ko sagaidīt no komerciālajiem produktiem un kad tie patiešām ir nepieciešami.

 

Nobeigumā bija jautājumu – atbilžu laiks un ārste tika iztaujāta ne tikai par krūts ēdināšanu, bet arī par jautājumiem, kuri saistīti ar pediatriju un vēlāku mazuļa attīstību. Uzskatu, ka šo lekciju vajadzētu apmeklēt ikvienam, jo no šīm zināšanām vistiešākajā veidā ir atkarīga mazā mantinieka veselība.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!