Slimnīcas atrodas uz bankrota robežas

Slimnīcas atrodas uz bankrota robežas

15. Feb 2010, 10:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) iesniegusi valdībā pieprasījumu par 45 miljonu latu piešķiršanu veselības nozarei.

 

Pēc Rozentāles domām, šos 45 miljonus latu būtu iespējams piesaistīt no Eiropas Komisijas aizdevuma 600 miljonu eiro apmērā. Tas gan nozīmētu naudu piešķirt uz budžeta deficīta palielināšanas rēķina. Lai valdība lemtu par šī finansējuma piešķiršanu, vēl jāsaņem saskaņojumi no citām ministrijām, galvenokārt no Finanšu ministrijas.

 

Ministre uzsvēra, ka viņa nemainīgi uzstājusi uz šī papildus finansējuma piešķiršanu nozarei, jo pretējā gadījumā slimnīcas bankrotēšot.

 

Rozentāle jau iepriekš pauda viedokli, ka pretējā gadījumā bez šiem papildu līdzekļiem vairākas slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu varētu pārtraukt jau pēc diviem mēnešiem.

 

Budžeta grozījumi nepieciešami nekavējoties, pretējā gadījumā medicīnas iestādes nonāks uz maksātnespējas robežas, uzsvēra ministre.

 

Rozentāle jau ir brīdinājusi - ja rudenī valdība nepiešķirs veselības aprūpei papildu 45 miljonus latu, ir apdraudēta akūto pacientu uzņemšana slimnīcās. Tad vienīgās cerības pacientiem būs uz ģimenes ārstiem, ātrās palīdzības brigādēm un ambulatorajiem izmeklējumiem.

 

"Mēs pašlaik spējam nodrošināt tādu pašu apjomu primārajā aprūpē, ambulatorajā aprūpē, neatliekamo palīdzību un vēl kādu brīdi uzņemšanu slimnīcā neatliekamos gadījumos. Tas ir uz lielākās jautājuma zīmes," iepriekš sacījis VM valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš. Stacionārajai aprūpei finansējums samazināts visvairāk - par 57%. Ambulatorajai aprūpei atņemts mazāk, tiesa, VM prognozē, ka rindas uz ambulatorajiem izmeklējumiem un pie speciālistiem varētu kļūt nedaudz garākas.

 

Ja nepiešķirs papildu naudu, VM apsver arī radikālu risinājumu - valsts varētu apmaksāt pirmās divas dienas slimnīcā, par turpmākajām pacientam jāmaksā pašam. Tad piecas sešas dienas slimnīcā pacientam varētu izmaksāt vismaz 200 līdz 300 latus. Tas ir krietni vairāk nekā pašreizējā pacienta iemaksa 12 lati par dienu.



Jānis Bagātais
LETA